Skocz do zawartości

[wyprawa] Alpy 2009

lukaszjg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wyprawa jest na etapie planów - czyli jeśli ktoś ma ciekawy pomysł, lub też chce dołączyć, lub coś całkiem innego ..... zapraszam.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam, Mam tez plan jechac w licpu w alpy, wiecej na www.przedsiebie.cba.pl lub gg 6929455 zapraszam na rozmowe :D

Napisano

Ja chciałbym się przymierzyc do tzw. Joe Route - tu jest link: http://www.transalp.pl/transalp2005/TA_05.htm - fantastyczna sprawa!

I szukam ekipy.

Wyjazd najlepiej w połowie lipca. Autem do Arlberg w Tyrolu. Tu zostawiamy samochód. Stamtąd na lekko, z plecaczkiem, bez żadnych sakw, nocując w schroniskach i pensjonatach - 9 dni - aż nad Lago di Garda. Powrót pociągiem do Arlberg.

Jestem zdecydowany na 100% - dokładny termin do uzgodnienia, oczywiście wszystko zależy tez od pogody.

Tomek

Napisano

tokis - wpisujesz się w moje plany. Od stycznia jest decyzja o Alpach. Jest czas w lipcu. Trasę miałem dopiero ustalić. Przeczytałem relację z linku. Krótko: jadę.

Szczegóły do dogrania.

Napisano

Jechałem odcinkami tej trasy, rzeczywiście warto się wybrać. Ja wybrałem się prosto z Polski z Extrawheelem i momentami w Alpach było "zabawnie" bo jednak trasa jest dość trudna technicznie, ale modyfikacje drogi jest łatwo przeprowadzić nawet w czasie jazdy także nie ma tragedii. Jakby ktoś chciał poczytać http://www.transalp.ovh.org/ :)

• 2 tygodnie później...
Napisano
Kraków. Też Tomek :rolleyes:

Odezwę się na mail.

Tomek, ja jeszcze w kwietniu ma sezon skiturowy, ale myślę że pod koniec kwietnia trzeba się będzie spotkać na jakis wypad np w okolicach Krakowa, mam tam rodzinę więc dla mnie bez problemu wyskoczyc np w dolinki, przy okazji byśmy obgadali szczegóły. Mam ew. jeszcze jedną osobę chętną na wyjazd.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A mam pytanie, może głupie, ale jest :)

Jakimi rowerami jeździcie na takie wyprawy i jakie siodełka montujecie?

Rowery to normalne mtb, crossy czy trekingi? Czy jest tak, że każdy jedzie tym, co ma w garażu? Co do siodełek, to takie jak na maratony, czy jakieś mięciutkie i "wygodne"?

No i jak trzeba stać kondycyjnie i finansowo, aby się na takie coś rzucić? Pojechałbym, ale coś czuję, że kondycyjnie i sprzętowo nie dałbym rady, pieniądze to pół biedy, coś się odłoży i rodzice dorzucą :P

Napisano

Rower bierzesz taki jaki masz, tyle że w przypadku zwykłego mtb 26" trzeba mieć/bądź wymienić opony na slicki/semislicki bo na terenowych to bezsensu jechać. Siodełko też najlepiej takie na którym jeździ się codziennie, bo tyłek jest już przyzwyczajony.

Kondycyjnie to zależy na co chcesz się porywać, najlepiej pojechać sobie na jakąś długą wycieczkę ~150km, i następnego dnia znowu wyjść na rower na podobną trasę, wtedy sam ocenisz czy jesteś tak w stanie kręcić kilkanaście dni dłuższe dystanse. Po kilku dniach na wyprawie decyduje i tak głównie kwestia psychiczna, czasami się już poprostu nie chce dalej kręcić, nawet głupi deszcz potrafi człowieka nieźle załamać.

A co do kasy, to musisz policzyć jedzenie na każdy dzień co do cen zagranicznych to w Austrii w marketach jest np dość tanio (przy kursie zeszłorocznym 3zł=1euro nawet bardzo), za 10 euro kupimy jedzenia dla dwóch osób na cały dzień, przy planach rozbijania się na dziko i tak przydadzą się pieniądze na kilka awaryjnych kempingów (w Alpach ~25euro za dwie osoby plus namiot). To tego dochodzi to co trzeba zabrać ze sobą z Polski czyli zestaw map bądź jakiś atlas, zapasowe części do roweru, klocki, smar, dętki, linki itp. W sumie wyjdzie za to wszystko parę groszy. No i jeszcze trzeba mieć cały zestaw kempingowo-transportowy: sakwy, namiot, śpiwór, palnik itp ale to chyba oczywiste.

Napisano

Dzięki za odpowiedź :)

Opony to wiadomo :( Może w przyszłym roku coś się zorganizuje, lubię podróżować i zwiedzać, także na pewno byłbym zadowolony z takiej wyprawy :P

Pozdrawiam.

• 5 tygodni później...
Napisano

Bardzo ciekawy temat, jestem nowy na tym forum. Jeżdżę tylko po szosie, więc kto wie, może kiedyś wziąłbym udział w takim przejeździe :)

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Napisano

Zdecydowanie polecam trasę Transalp "Joe Route".

Przejechaliśmy ja w zeszłym roku z moją dziewczyną naprawdę godna uwagi. No i opis bardzo szczegółowy, jak po sznurku:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

no i witam :huh:

juz za 32 godizny wyjazd w ALPY do CHAMONIX - MONT BLANC ;)

8:00 czwartek 9 lipca

3mcie kciuki :)

damy znać jak i co :angry2:

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam, w 13 dni pokonaliśmy trase Ceske Budejovice - Chamonix MT Blanc - Genewa :) masakra 1250km, ALPY - zakochałem sie :D już właśnie pracuje nad relacją na mojej stronie :D jak zapisze zaraz dam Cynka :D POZDRO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...