chmi3lu Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Witam!!! Dzisiaj kupiłem rozkuwacz do łańcucha i przy pierwszej próbie rozkucia łańcucha złamał mi się ten pin co wyciska łańcuch. Można to jakoś naprawić???? Myślałem o przyklejeniu klejem, ale jeśli juz to jakim??? Proszę o szybką pomoc.
chmi3lu Napisano 18 Lutego 2009 Autor Napisano 18 Lutego 2009 19 zł. To jest ten: http://allegro.pl/item537414248_rozkuwacz_...sc.html#gallery Tylko, że ja kupiłem u nas w sklepie. To co by można zrobić??? Bo rozkuwacz nowy, a mam robotę z łańcuchem.
Skiba_TG Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Tego sie naprawic nie da rozkuwaczem tez trzeba sie umiec obslugiwac odpowiednio
chmi3lu Napisano 18 Lutego 2009 Autor Napisano 18 Lutego 2009 Więc do wyrzucenia??? :/ A może tak uda się go naprawić tak na jedno użycie??? A jeżeli trzeba umieć odpowiednio to jak ty to robisz??? Bo ja normalnie wziąłem od strony zewnętrznej łańcucha przekręciłem dwa razy i sie złamało. :/ A od drugiej strony łańcuch niczym nie był zastawiony więc się powinien normalnie rozkuć.
Housik Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 na przyszłość polecam ten http://allegro.pl/item538196549_super_b_ro...super_cena.html z reszta widać ile osób go kupiło
tobo Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 naprawić się da: 1. wydłubujesz/wyciągasz reszte starego "popychacza", jeśli się nie da - rozwiercasz. 2. bierzesz gwóźdź o średnicy popychacza, odcinasz odpowiedni kawałek, opiłowujesz końcówkę i osadzasz go w gnieździe na któryś z "poxilinowatych" klejów.
chmi3lu Napisano 18 Lutego 2009 Autor Napisano 18 Lutego 2009 tobo Dzięki za radę, kupie se klej i spróbuję to zrobić.
tobo Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 najpierw spróbuj czy uda ci się usunąć złamany element. jeśli znajdziesz gwóźdź lub inny zamiennik o odpowiźe gwdniej średnicy ktory ciasno wejdzie do gniazda to mozesz go nie wklejać - w przypadku gdy znowu się uszkodzi po prostu go wymienisz. myślę że gwóźdź poradzi sobie wiecej niz jeden raz
kello Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Klej epoksydowy to koszt okolo 10-12 zl + robocizna bo twoj czas przeciez tez kosztuje. Jak masz czas to sie pobaw
siwy84 Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Dokladnie to samo pomyslalem. Szkoda czasu i pieniedzy na klej. Taniej wyjdzie kupic kolejny rozkuwacz
chmi3lu Napisano 18 Lutego 2009 Autor Napisano 18 Lutego 2009 Miałem jakiś klej w domu. Troche pokombinowałem i wstawiłem tego gwoździa. Jeszcze nie próbowałem w praktyce, ale chyba się trzyma. A jak nie to kupie nowy rozkuwacz. A jak rozkuwać łańcuch żebym nie złamał następnego???
KAZUMI Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 A jak rozkuwać łańcuch żebym nie złamał następnego??? Po pierwsze trzeba mieć lepsze narzędzie po drugie trzeba to robić z wyczuciem i obserwować co się dzieje
chmi3lu Napisano 18 Lutego 2009 Autor Napisano 18 Lutego 2009 Acha, ja teraz czekam aż mi zaschnie to co wykombinowałem, a jak nie pomoże to już się zgadałem z kumplem, że się złożymy na porządny sprzęt
Gal Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 chmi3lu kiedyś zrobiłem ten sam błąd co Ty i kupiłem prawie identycznie rozkuwacz. Straszna tandeta. Luzy i mizerna dokładność. Na dodatek jakoś metalu pozostawia wiele do życzenia. Lepiej zainwestować w coś porządniejszego
chmi3lu Napisano 19 Lutego 2009 Autor Napisano 19 Lutego 2009 No właśnie nic z tego nie będzie :/ Niby wszystko mi wyschło, ale poszedłem sprawdzić i przy pierwszym użyciu znowu się rozwaliło. Muszę zamówić coś lepszego na allegro.
QWEY564 Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 bo tego się nie da skleić.. też kiedyś kupiłem taki tani skuwacz za 20pln w rowerowym i też zbyt gwałtownie i nieprecyzyjnie chciałem skuć łańcuch... zarekczlamowałem go następnego dnia, reklamacje przyjęli, dostałem taki sam i używam go ale trzeba skuwać z wyuciem i obserwować -tak jak ktoś już napisał- "co się dzieje" jak się znowu rozleci to kupię coś solidniejszego.
creative1989 Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 Ja kupiłem skuwacz za 25zł i mam w rączce zapasowy pin, więc może i ty też masz
Mikan Napisano 19 Lutego 2009 Napisano 19 Lutego 2009 Również rozwaliłem taki rozkuwacz, skleiłem poxipolem (brązowym, 10 minutowym) i jak na razie rozkuł 2 piny i się trzyma, skuwać nawet nie próbuje - wiadomo co się stanie. Tak więc jeśli Twoja robota ogranicza się do rozkucia i założenia spinki to da rade.
maciek3131 Napisano 25 Lutego 2009 Napisano 25 Lutego 2009 Tez miałem taki rozkuwacz ( http://allegro.pl/item537414248_rozkuwacz_...sc.html#gallery ) kupiłem go za 15zł , pin wygiął sie pod naciskiem. Próbowałem go odjąć kombinerkami ale nic sie nie dało. Zastanawiam sie nad kupnem czegoś poważniejszego, lub używać spinek
Elo78 Napisano 13 Marca 2009 Napisano 13 Marca 2009 Jak wcześniej zostało napisane trzeba umiec sie rozkuwaczem posługiwać chociaz z drugiej strony mój nie jest w najlepszym stanie , skrzywiony pin i ułamany ząbek przytrzymujący łańcuch. Mimo to gdy się ładnie wszystko ułozy łańcuch moge ropiąc i spiąc. A co do tych tańszych rozkuwaczy do 20 zł mają to do siebie , że się zuzywają bo "jakościowo nie sa rewelacyjne" , należa do tej grupy sprzętu który jak sie zuzyje jest wyżucany i kupuje sie nowy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.