author0928 Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Witam !! Jak w temacie... Chciałem sobie sprawić jakieś siodełko do swojego rowerku. Zależy mi na tym by było przede wszystkim w miare wygodne, ładnie wyglądało noi jak za tą cenę to żeby nie było zbyt ciężkie... Co radzicie ?? dodam, że waże 90 kg, a dotychczas woziłem się na San Marco SKN.
nabial Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 slk/slc, jezdzilem na tym 1. i pozytywnie waga jak ty, spokojnie da rade, a skoro wysiedziales na sknie, to wygoda slk bedzie nie do opisania
Bula Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 slc pękło pode mną, a ważę tylko 68 kg co myślisz o slr?
author0928 Napisano 16 Lutego 2009 Autor Napisano 16 Lutego 2009 Znalazłem SLC Carbonio na allegro w przyzwoitej cenie za 300 zeta. Podoba mi się, ale wypowiedź Bula troche mnie nurtuje, a do tego na stronie pol-sport wyczytałem że to siodełko głównie na szosę... Dlaczego miało by się w górach nie sprawdzić ?
nabial Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 slk...przede wszystkim kazda zaleta wymieniona przez producenta jest faktem, a nie sciemy typu shimano, ktore pisze, ze kazdy kolejny model piast ma poprawione o 300% uszczelnienia itp... mianowicie - swietne, sztywne prety, gorna warstwa rowniez, co pozwala efektywnie deptac, elastomery tlumiace drgania faktycznie dzialaja, czuc szczegolnie jadac np porowatym asfaltem na slickach i porownujac je w tej kwestii do innych siodel, zel sie nie ubija, nie ucieka na boki, rowek zapobiega uciskom...nie wiem, co jeszcze jest istotnego, a skrotowo nie poruszylem, no i mniej uzytkowe walory - waga i ten wyglad
Dornif Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Jak dla mnie w selle italia niesamowita jest elastyczność skorupy, w każdym modelu, na którym jeździłem, jak dotąd, a sam miałem 4 (w tym jedno szosowe z lat 90' ) i testowałem 2 pożyczone. Dobierz tylko masę do wytrzymałości tyłka i kolor wg gustu, reszta będzie miodzio ;]
Pulse Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Selle italia slr xc gel flow testowane przez ~6500km (od 3500km mam nowe bo pierwsze rozwalilem z mojej winy) waga w tym czasie rozna 83-87kg, gleby, snieg, woda bloto i nadal stan bdb. Link na Allegro tutaj -> http://allegro.pl/search.php?string=slr+xc...;personal_rec=0 Ja mam jeszcze stare poszycie. Tutaj moj test -> http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=34177 Cena jaka placilem w zeszlym roku 285zl, obecnie stara wersje mozna miec za 250-265zl np http://allegro.pl/item528445665_siodelko_s...low_kevlar.html
author0928 Napisano 17 Lutego 2009 Autor Napisano 17 Lutego 2009 Pulse, dzięki za poradę... To co ty masz z zeszłego sezonu widzi mi się gdzieś lepiej bo te nowe mają takie śmieszne boki świecące . A co myślicie o Selle Italia SLR Kit Carbonio Flow ? Warto sie pakować w koszty ?? Waga ok tylko czy będzie ono w miare wygodne? tzn czy producent nie wziął pod uwagę tylko tej wagi siodełka ? Generalnie wiem tyle, że nic nie wiem ... Ale pewnie wybiorę któreś z tych: Selle Italia SLK Gel Flow Selle Italia SLC Carbonio Selle italia slr xc gel flow Selle Italia SLR Kit Carbonio Flow Selle Italia SLR TT Teraz tylko pytanie które z powyższych bo wszystkie piękne i ładne
Wax Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Ja mam Selle Italie SLR XC Gel Flow - waga 176g (wersja z dziurą) Jeżdżę od roku i nic się nie dzieje, woda, błoto, śniegi...upadków nie miałem. Jedyne co to się lekko pomarszczyła skóra, ale to chyba normalne. Jak jest brudne to wystarczy przetrzeć zwilżoną szmatką i w sumie jak nowe. IMO starsze wykończenie jest ładniejsze Zdjęcie w połowie zeszłego sezonu, robione zaraz po ulwie jeszcze w starym rowerze - http://www.pinkbike.com/photo/2119869/ A tu z tego roku, nie wiele widać ale pogląd masz - http://www.pinkbike.com/photo/2970208/
author0928 Napisano 17 Lutego 2009 Autor Napisano 17 Lutego 2009 Ładne to siodełko i tylko ta wersja którą wy macie bo ta nowsza to widzi mi się tak nie bardzo... Może wybrzydzam, ale za taką kasę trzeba też wziąć wygląd pod uwagę ;-)... Wax, a gdzie można kupić to siodełko z taką owcą ? hehe niezły patent . Poza tym widze, że nie tylko wy zachwalacie ten model. Dzwoniłem troche do sklepów i pytałem właśnie o porównanie Kit Carbonio Flow i XC flow i przeważnie mówili, że jednak XC mimo iż tańsze to bardziej wygodne. Chyba się na niego zdecyduje...
Wax Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 Hhehe, patent z owcą był niezły, jeździła ze mną wszędzie Dostałem od mojej lubej żeby miała na mnie oko. Terraz już nie mam owcy bo i lubej nie ma Jeśli chodzi o Carbonio Flow to Ci nie powiem nic, bo nie miałem styczności z tym siodłem. Jednak w 110% polecić Ci mogę SLRa. Kurczę, aż mi się zachciało iść do piwnicy i go zobaczyć
MarcinGoluch Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 W ostatnim czasie jestem monotematyczny w kwestii siodełek ale ponownie polecę WTB Rocket V SLT. Jeżeli nie przeraża Cię waga potężnych 210g to nie ma wygodniejszego siodła nad WTB . Odrazu przyznaje, że zbyt dużej liczby desek nie testowałem ale te co bardziej popularne zaliczyłem. No i WTB zdecydowanie nie jest deską a z wyglądu przypomina wręcz kanapę. http://portal.bikefoto.pl/rower/zdjecie/35.../niezalogowany/
nabial Napisano 17 Lutego 2009 Napisano 17 Lutego 2009 potwierdzam, tez teraz smigam na rockecie i jest ok, tylko wg mnie nie pasuje wizualnie do sciganta, za to idealne do turystyka am
author0928 Napisano 21 Lutego 2009 Autor Napisano 21 Lutego 2009 Wybór padł, siodełko zakupione... Po wielkich debatach, pytaniach i rozbieżnych opiniach sklepów zdecydowałem się na SLR Kit Carbonio Flow. Podoba mi się to siodełko, ma fajną sylwetkę noi te carbonowe pręty robią naprawde wrażenie . Bałem się o wygodę bo jest to jednak siodełko z bardzo cieniutką wkładką bardziej wyczynowe niż wygodne, ale po przejechaniu pierwszych kilku kilometrów jestem bardzo zadowolony... Bardzo fajne, elastyczne, wręcz dopasowuje się do gabarytów tyłka do tego niesamowicie lekkie (125g). Trzymając w jednej ręce SKN'a, a w drugiej SLR'a od razu widać ogromną różnicę w wadze. Ciekawe jak sie spisze na dłuższych dystansach, ale na razie jestem jak najbardziej na tak W miare wygodne noi ten wygląd )))
Lextalionis Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 Trochę odświeżę... Ostatnio będąc w sklepie natknąłem się na ciekawie wyglądające siodełko... Po długich poszukiwaniach w internecie(oczywiście zapomniałem spojrzeć na markę ) doszedłem do tego że to siodło Bontragera ( http://bontrager.com/model/07136/en ) i kosztowało trochę ponad 500zł... Ktoś może je użytkował albo wie jak ma się ono do wspominanego i wychwalanego w temacie SLR'a ?
1415chris Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 ameryki nie odkryje stwierdzajac ze wybor tej czesci roweru jest bardzo indywidualny co z tego ze oszczedzisz kilka gramow jak nie bedziesz mogl na tym wysiedziec!!! po moich doswiadczeniach z slr moge powiedziec nigdy wiecej, nie zebym mial jakies obiekcje, po prostu wygoda dla mnie byla tragiczna dupsko bolalo i to bardzo nie bede forowal tego na czym jezdze teraz, aczkolwiek jest duzo lepiej SPRAWA BARDZO INDYWIDUALNA!!! Zatem ryzyko, masz dwie opcje bedzie ok albo bedzie nie ok
Klosiu Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 No niestety, tu nie mozna sugerowac sie tym ze ktos powie ze siodelko jest super wygodne, trzeba strzelac . Dla mnie np SLR bylo super, trasy sporo powyzej 100km bez problemu robilem. Szkoda ze pogialem prety podczas otb, jezdzilbym do tej pory.
rockrider Napisano 31 Maja 2009 Napisano 31 Maja 2009 Też niedawno stałem się posiadaczem Selle Italia SLR XP 165gram. Przejechałem już na nim 3 maratony, zaliczyłem jedną glebe na którym siodeło ucierpiało ponieważ miało kontakt z ziemią ale sie nie przetarło. Ogólnie jeździ mi sie dobrze, jest wygodne, nie za twarde i lekkie. Co do wyglądu jest zarąbiste, rower wygląda jak sportówka
Zbyhoo Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Czy SLR XP 180g jest warty kupna za cene 230zł? Czy lepiej cos innego, byle nie droższego?
bikeRider97 Napisano 21 Listopada 2009 Napisano 21 Listopada 2009 slc pękło pode mną, a ważę tylko 68 kg co myślisz o slr? Znalazłem SLC Carbonio na allegro w przyzwoitej cenie za 300 zeta. Podoba mi się, ale wypowiedź Bula troche mnie nurtuje, a do tego na stronie pol-sport wyczytałem że to siodełko głównie na szosę... Dlaczego miało by się w górach nie sprawdzić ? Witam ! Proszę o radę, czy siodełko Selle Italia SLC Carbonio mogę założyć do roweru trekingowego Author Stratos. Jeżdżę codziennie po 30 km po szosie, rzadko po bocznych drogach itp. Z tego co się zorientowałem to siodełko jest typowo do szosy co się wiąże z różnicą geometrii rowerów szosowych i trekingowych. Co sądzicie na ten temat, czy warto zaryzykować i kupić za 250 zł lekko używane w stanie bardzo dobrym. Wogóle czy takie siodełko się nadaje do trekinga, czy nie będzie za twarde itp. Dziękuję za podpowiedzi i rady. Ja mam Selle Italie SLR XC Gel Flow - waga 176g (wersja z dziurą) Jeżdżę od roku i nic się nie dzieje, woda, błoto, śniegi...upadków nie miałem. Jedyne co to się lekko pomarszczyła skóra, ale to chyba normalne. Jak jest brudne to wystarczy przetrzeć zwilżoną szmatką i w sumie jak nowe. IMO starsze wykończenie jest ładniejsze Zdjęcie w połowie zeszłego sezonu, robione zaraz po ulwie jeszcze w starym rowerze - http://www.pinkbike.com/photo/2119869/ A tu z tego roku, nie wiele widać ale pogląd masz - http://www.pinkbike.com/photo/2970208/ Witam ! Proszę o radę, czy siodełko Selle Italia SLC Carbonio mogę założyć do roweru trekingowego Author Stratos. Jeżdżę codziennie po 30 km po szosie, rzadko po bocznych drogach itp. Z tego co się zorientowałem to siodełko jest typowo do szosy co się wiąże z różnicą geometrii rowerów szosowych i trekingowych. Co sądzicie na ten temat, czy warto zaryzykować i kupić za 250 zł lekko używane w stanie bardzo dobrym. Wogóle czy takie siodełko się nadaje do trekinga, czy nie będzie za twarde itp. Dziękuję za podpowiedzi i rady.
flubi Napisano 29 Listopada 2009 Napisano 29 Listopada 2009 Jak znasz lenguidz to zobacz sobie strone firmy fizik. Tam tlumacza ich filozofie konstrukcji siodel dla 3 typow rowerzystow. U mnie sie ona sprawdzila calkowicie. Generalnie zalezy jak siadasz. W skrocie: jesli jestes bardzo gietki (robisz sklon dotykajac palcami ziemi i czolem kolan) to bierz fizik tundra, jak ci troche brakuje to bierz fizik gobi, a jak jestes z tych wyraxnie mniej rozciagnietych to poleacaja, zdaje sie, Aliante. Nie chodzi mi o to bys kupowal akurat fizik, ale jak zrozumiesz ich metode to bedziesz z grubsza wiedzial jakiej konstrukcji siodla szukać. To siodlo co pytasz, to takie bardziej dla twardzieli (znaczy elastycznych).
bartoszmtb Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 Selle Italia SLR TT Polecam to siodło!!! lekkie!! 134g cena od 330zł uzywan je juz podan 1 rok czasu tyle km na nim zrobilem tylek nie boli a lekkie jest.... a na carbonowym tylek troche boli po dlugich dystansach... naprawde polecam zwlaszcza w poruwnaiu z innymi siodelkami cena za wage...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.