Skocz do zawartości

[Rama]Czy złoże fajnego Blur'a LT do 9tyś. ?

Nemo7

Rekomendowane odpowiedzi

6 tys. za ramę ? Wg. mnie to przesada, za dużo! Macie rację że rama to szkielet, najważniejsza część roweru etc. ale wg. mnie nie ma sensu płacić aż tyle za podobny system, który konkurencja sprzedaje dużo taniej(Maestro, dw-link, vpp Intense). Nawet chyba sam tobo napisał kiedyś, że nie odczuł takiej różnicy z przesiadki z 4-zawiasa na virtuala co ze straty wagi roweru, no ale jeżeli zamierzasz tłuc się na napędzie alivio to twój wybór.

Moje propozycje rowerów na wysokiej klasy ramach, tyle że tańszych i zostaje na ozdobniki podobnej klasy.

http://www.allegro.pl/item547876093_specia..._2008_nowa.html

http://www.allegro.pl/item549800428_giant_...stro_150mm.html

Szkoda że $ dzięki naszym politykom stoi jak stoi, ale to może ukaże Ci bezsens kupowania tak drogiej ramy.

http://www.gear.com/2009-santa-cruz-blur-xc-carbon/

Całe rowerki:

Karbonowy GT:

http://www.allegro.pl/item559787688_nowy_r..._rozm_m_08.html

Najnowszy system Marin+1000 zł na lepsze koła+mały kontener piwa

http://www.allegro.pl/item556590921_marin_...lc_xt_avid.html

Giant za 7999

http://sklep.revor.pl/rowery/full-susp/reign-1-1/

Rama 6000+amortyzator 1500-2000+koła 1000 zł~~8000-9000 zł. Gdzie reszta?

Może poszukaj coś z gotowców santy? Zagraniczne zakupy chyba odpadają z uwagi na to co się ostatnio dzieje, a szkoda.

Pozdrawiam

Blur to fajny sprzęt, za kupowaniem DOBREJ ramy jestem jak najbardziej - tylko faktycznie, 3k na resztę roweru to trochę mało. Z 2 strony jak teraz nie kupisz, to cholera wie, co potem - dolar znowu podrożał i może się okazać, że za chwilę rama blura będzie kosztować jakieś 6500. Fakt faktem, ramy nie wymienisz - więc jeśli masz z czego zrobić transplantację i jesteś zdeterminowany na późniejszą rozbudowę, to nie jest zła myśl (choć nie ma co ukrywać - zaczniesz od dość kuriozalnej konstrukcji).

Jeśli te 9k to ogólne ograniczenie na np. cały 2009 rok (też możliwe, kryzys idzie) - no to jednak skłaniałbym się ku bardziej zrównoważonej cenowo propozycji (typu Reign).

Jak komuś się nie chce czytać tych moich wypocin u góry, to moje zdanie jest takie samo jak Muchera. Skoro masz "tylko" 9 tys. to albo się wstrzymaj, albo wybierz tańszą opcje.

Pozdrawiam

P.S.Mucher, Wydaje mi się czy widziałem Cię ostatnio w Krakowie, a dokładnie Zabierzowie? Wiem że zaintrygował mnie wtedy jakiś rower i teraz tak patrzę na twojego pająka... hm :D

Popieram Kubus18 ma racje, Rama to podstawa ale ponad 6tyś. za ramę i do tego koła i amor za 3tyś. osobiście wolałbym tego GT co podał Kubus18. Dobra rama z dobrym osprzętem a kwota taka sama jaką chcesz wydać na blur-a z kołami i amorem. Ale to skromne zdanie posiadacza rockraidera 9.1(więc pewnie się nie znam :D )

Pozdrawiam

Gość R3surrection

ten blur jest fajny ale żeby od azu jakiś orgazm ;P fajny jest też ten GT no i spece są miodne. Ogólnie rama to max połowa ceny sprzętu, wtedy wyjdzie rozsądna konfiguracja.

A co do slr to tak zakłdają je też w rowerach do agresywnej jazdy. Można ewentualnie dać crossmax enduro nadal 1800gram. amor dla mnie tylko fox :D

co do osprżętu to chyba wyłącznie xt/sram x-9 co innego do tej klasy roweru...... to profanacja. Także takie detale jak sztyca siodło etc kosztują w tym przedziale cenowym po 2-3 stówy... więc na pierdołach nazbiera się ponad 1000zł Hamulce bierz avid juicy 3 na allegro chodzą za grosze a hamują bardzo dobrze.

Spokojnie, to były tylko luźne propozycje, aby uświadomić autorowi, że jednak warto się jeszcze raz zastanowić. Najpierw trzeba wszystko sprecyzować, skok, przeznaczenie, źródło z którego ma rower pochodzić itd. a na pewno znajdzie się coś godnego przemyślenia.

Moje pierwsze pytanie, czy autor miał okazję przejechać się na jakimś fullu, że tak bardzo ogranicza wybór, jedynie do Reigna lub SC?

Spokojnie, to były tylko luźne propozycje, aby uświadomić autorowi, że jednak warto się jeszcze raz zastanowić. Najpierw trzeba wszystko sprecyzować, skok, przeznaczenie, źródło z którego ma rower pochodzić itd. a na pewno znajdzie się coś godnego przemyślenia.

Moje pierwsze pytanie, czy autor miał okazję przejechać się na jakimś fullu, że tak bardzo ogranicza wybór, jedynie do Reigna lub SC?

Wybór padł na te rowery ponieważ przeglądałem rynek już od roku rozmawiałem z ludźmi, radziłem się z pośród tego wszystkie VPP i Maestro jedno głośnie okazały się najlepszymi systemami zawieszeń z pośród wszystkich łatwo dostępnych marek w Polsce. Więc zdecydowałem się od razu kupić coś porządnego, a nie za 3 lata zaś wymieniać na coś lepszego żeby się przekonać jaka jest różnica. W chwili obecnej stać mnie bo sumiennie odkładałem. Chce od razu kupić sprawdzony i pewny sprzęt ponieważ nie będę mógł sobie pozwolić potem na takie wydatki, bo myślę o małżeństwie z moją dziewczyną i mieszkaniu.

Trochę zmacałem Regin.

Ja nie ograniczam wyboru przecież pisałem że przeglądałem cały rynek tu masz tego posta.

Z tym że ja przeglądałem cały rynek od dość długiego czasu bo prawie rok czasu. Na początku była Merida AM 400D, ONE FIVE ZERO; Hai Bike, Felt, Kona, Iron Hors w pewnym momencie stanęło pomiędzy Specami i dość długi czas brałem pod uwagę tylko Pitch Comp 2008 i Enduro SL Comp 2008.

No jednak stwierdziłem że Spece są zbyt drogie mają słaby osprzęt i dampery swojej produkcji mają różne opinie na długi czas nie miałem żadnego pomysły i zostawiłem sprawę na jakiś czas. W grudniu zasiadłem do komputera i katalogów. Znalazłem wtedy Mondrakera Dune i byłem pewny że go wezmę jednak porozmawiałem z osobami które mają większe pojęcie o tym i odradzili mi go. I tak po prawie całorocznej pogoni za fullem ostatecznie zostaje Giant Regin 1 2009, Santa Cruz BLur LT i Nomad. Jednak rama Nomada jest zbyt drogą opcją i na chwile obecną poza moimi możliwościami. Chciałem zobaczyć czy może uda się złożyć Blur LT myślę że na dzień dzisiejszy był by to idealny full dla mnie.

Teraz stoję przed dylematem: Blur LT na słabszym osprzęcie i rozwijać go z czasem mając już podstawę do wymarzonego roweru. Czy Giant za mniejsze pieniądze i na lepszym osprzęcie i będący najlepsza alternatywą dla Santy. Do Blura bardziej przekonuje mnie możliwość osiągnięcia dosyć niskiej wagi mając przy tym bardo dobra konstrukcje, łatwiej jest z nim "przynajmniej tak mnie poinformowano" na podjazdach.

Rama na lata? Wg. mnie okres ambitnego użytkowania takiej ramy to kilka lat i nie mówię tu o niszczącym wpływie czasu na aluminium, a o tym że teraz najambitniej z chyba tej dziedziny rozwijają się właśnie zawieszenia, producenci zauważyli że to przyszłość i teraz każdy liczący się na rynku musi mieć jakiegoś fulla, a to napędza postęp. Wszystko praktycznie stoi w miejscu, Shimano nie wydało praktycznie nic nowego na nowy sezon i chyba nigdzie nie zostało tyle do zrobienia co właśnie w dziedzinie zawieszenia. Fulle muszą być bardziej efektywne i lżejsze i będą.

Na lata? Może nieśmiertelny Cannondale?

http://www.skleprowerowy.pl/x_C_I__P_21191..._211911985.html

Specialized?

http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=pr...mp;id_prod=1607

Gary Fisher?

http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=pr...mp;id_prod=1680

Giant?

http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=pr...mp;id_prod=1387

Future Shock? Może uda się jakiś rabacik...

http://www.skleprowerowy.pl/x_C_I__P_21191..._211912217.html

Firmy te to praktycznie same legendy, słynące z jakości wykonania i trwałości. SC wcale nie jest lepszy, szczególnie za tą cenę.

Pozdrawiam

P.S.Większość cen to ceny katalogowe, a kto dziś po nich kupuje ;)

Przeglądałem wszystkie rowery które wymieniłeś długo obstawałem przy Specach jednak są za drogie w stosunku do tego co dają w zamian.

Ogólnie to porównuje jeszcze raz te rowery:

Giant Reign 1 2009r.

Giant Reign 1 2008r.

Monraker Dune

Santa Cruz BLur LT

Santa Cruz Nomad

2/3 budżetu na ramę i reszta na osprzęt? Bez przesady, kupno gotowca może nie daje tyle radości jak składanie ale gdyby podliczyć wszystkie części wg cen detalicznych, dostajemy dużą część bajka za darmo. Dlatego niestety ale Santy musisz sobie odpuścić. No i tutaj suma sumarum obojętnie co weźmiesz, będziesz w niebo wzięty pracą zawieszenia. Mondraker nadaje się do trochę cięższych zastosowań niż Reign (skok 160/160, golenie 36mm, oś 20mm vs 140/150, golenie 32mm, oś 15mm) dlatego wybór pomiędzy tymi dwoma zależy od Twojego stylu jazdy. Do listy można dopisać GT Force 2.0 (skok 140/150, oś 20mm) lub Sanction 2.0 (160/150, oś 20mm/tył 12mm) które powinieneś dostać w dobrej cenie :(

To powiedz, czy będziesz w stanie na niego coś dołożyć. Później. Za miesiąc, dwa czy pół roku. Żeby dobierać wszystko wg ostatecznej ceny całego "projektu". Jeśli w 9k chcesz to zamknąć i nic już nie zmieniać - to jednak Blura odradzę. Jeśli chcesz/możesz/zamierzasz dołożyć do tego nieco później jeszcze np 3k, to może warto.

@ miskov17

Gt ?! Mając możliwość kupienia czterozawiasa, VPP lub Maestro z wyższej pÓłki ja mam się rozglądać za jedno-zawiasem chyba sobie żartujesz.

@ Dornif

Oczywiście że zamierzam go potem rozwijać ja nie mam zamiaru zostać na tym co bym założył na początku to by nie miało faktycznie sensu. Miesięcznie będę mógł przeznaczać potem do 200, max 300zł.

Właśnie dzwoniłem do Santy i mnie zabili przez obecny kurs cena ramy wychodzi 7.030zł Poczekam jeszcze miesiąc jak ceny się nie zmienią to biorę coś innego. :(

@ miskov17

Gt ?! Mając możliwość kupienia czterozawiasa, VPP lub Maestro z wyższej pułki ja mam się rozglądać za jedno-zawiasem chyba sobie żartujesz.

Jak dla ciebie GT to jednozawias to ja nie mam pytań. :( Kup sobie hardtaila jak nawet nie rozróżniasz zawieszeń.

Ale jak nie chcesz słuchać jak koledzy dobrze radzą kupno gotowego bika z wirtualem, to sobie kup tą ramę Blura, postaw na kanapie i podziwiaj bo na resztę osprzętu ci niestarczy.

mając ramę, amortyzator i stery reszta roweru wyszła mnie niecałe 2000zł, więc nie wiem co to za problem złożyć dobrego blura za 9k? rama + amor to akurat 7000. poza tym, nie chodzi tylko o zawieszenie, vpp ma wady i zalety, ale blur ma też bardzo chwaloną geometrię. poza tym polski dystrybutor też jest bardzo chwalony. giant nie slynie z trwałości, a dystrybutor podobno do najlepszych nie należy.

chociaz jak teraz napisałeś, ze rama juz za 7 kafli stoi, to rzeczywiście nie jest wesoło. na twoim miejscu pomyślł bym jednak jeszcze nad specem. zawieszenie fsr w mojej opini jest naprawdę dobre! pitchka nie jest moze jakimś niesamowicie wyrafinowanym rowerem, ale z zagranicy mozna ją pociągnąć w lepszej cenie.

Gość R3surrection

powiem tak złożysz rower na pięknej ramie który będzie gówniany jako całość. To tyle ode mnie i się już nie udzielam. Pozdro. Ale za to poziom lansu będzie +8 ;)

chociaz jak teraz napisałeś, ze rama juz za 7 kafli stoi, to rzeczywiście nie jest wesoło. na twoim miejscu pomyślł bym jednak jeszcze nad specem. zawieszenie fsr w mojej opini jest naprawdę dobre! pitchka nie jest moze jakimś niesamowicie wyrafinowanym rowerem, ale z zagranicy mozna ją pociągnąć w lepszej cenie.

Człowieku gdzie ty żyjesz? Złotówka leci na zbity pysk a ty polecasz ściąganie za granicy? 4 miesiące temu było to rozsądne, ale nie teraz. Chyba że Nemo zarabia w $$.

Na jakiej podstawie stwierdzasz że ramy Gianta są słabe? Jakieś źródło, zdjęcia? Ja osobiście widziałem połamane Meridy, Specialized, ale Gianta z wyższej półki z ręką na sercu nigdy...a może mało widziałem.

@Nemo7- 7 kafli za ramę? Nie bądź śmieszny, wg mnie 4-5 tys. to max.!

Bierz Pitcha albo Reigna, powinien pasować.

Miskov17-fakt Reign w porównaniu do Mondrakera jest bardziej "figlarny" ale jest jeszcze wersja X...

http://www.bikeon.pl/product.php?id=10822&...eign_X_1___2009

Nemo...najwyższa pora się zdecydować, marzec zapowiadają ładny ;)

Pozdrawiam

Gość R3surrection

zaraz rower do dh wyjdzie ;)

Może polecę coś takiego jak ja mam tyle że ja mam custom build, tzn składak.

http://www.allegro.pl/item559703056_rower_..._elite_fox.html osprżęt znośny ale zostanie spooro kasy to rozdysponowania

jakiś sklep ma go za 4200 na słabym osprzęcie typu recon etc warto się zastanowić bo to fajny sprzęt może nie tej klasy co bluer ale na razie nie masz chyba wystarczająco sałaty na blura więc...

Schwefel bardzo dobrze wytłumaczył, ja tylko dodam, że chociażby Cannondale do Enduro to typowe jednozawiasowce, i co nie są warte zainteresowania?

R3surrection, mówimy w temacie o rowerach po 150mm, a ty przedstawiasz typowe XCM o skoku 100mm. Gdzie tu sens?

Kubus18 bardzo dobra propozycja, tylko, że ze 140mm Blura skończyliśmy na 170mm Reignie X ;) Myślę, że zwykła wersja będzie optymalna, podobnie jak Force.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...