Skocz do zawartości

[amortyzator] Reba SL vs Magura Menja vs ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie,

Jako że nie ma zbyt wiele opinii o amorku Magury, a jak są to są takie średnie, poza tym zmalały mi fundusze ( Reba :-( ), rozważam teraz kupno R7 E Absolute 100.

Powiedzcie proszę czy ten amor będzie ok dla mnie - ważę 73-75kg, jeżdżę lekki xc, asfalt, szutry, pola, lasy i czasem wyskoczę w okolice Szklarskiej pośmigać.

Napisano

Kiedyś na youtube była taki filmik (teraz nie mogę znaleźć) jak gość połamał Magurę Durin - to mnie przekonało by omijać ten sprzęt, bo sam byłem blisko kupna widelca Laurin.

Napisano

To co piszesz jest bez sensu , każdy widelec można połamać , tu trzeba się dopatrywać tendencji/ilości przypadkó do łamania :D

Napisano

Kiedyś widziałem filmik jak gość połamał Darta, dlatego nie kupię Reby. Tak obrazowo można opisać głupotę, którą palnąłeś.

Patrzenie na Menję przez pryzmat innej Magury jest głupotą i tyle, bo każdy amor jest inny i każdy amor można połamać.

Napisano

Moje słowa nie oddają oczywiście wrażenia jakie odniosłem oglądając ten filmik, bo to była zwykła przejażdżka w górach po szlaku, no ale dla kogoś kto stoi przed wyborem kupna sprzętu >1000 PLN to na pewno daje to do myślenia. No i myślę, że Dart to tak ze 3 półki niżej niż Laurin/Durin.

Napisano

Koledzy proszę o poradę jeszcze..Wstępnie jak pisałem mam zamówionego R7 Elite Absolute ale dzisiaj wypatrzyłem tego RST First Platinum Air -> http://velo.pl/www/nowosci/produkty/?m=12&id=2188

Do jutra jeszcze w razie czego mam czas i potrzebuję fachowej pomocy w optymalnym wyborze.

Bardzo mnie ciekawi sprawa niezawodności ww amortyzatorów. Zwłaszcza R7 bowiem będzie z importu czyli równoważnie jak bez gwarancji pewnie, a RST mam niedaleko w sklepie.

Cenowo wychodzi to samo. Jeśli można o małe porównanie z pokazaniem plusów/minusów i komentarzem będę wdzięczny.

Napisano

O tym RST za wiele opini sie nie dowiesz, bo to nowy amor jest na 09 r. Ja bym na Twoim miejscu bral R7, bo do RST jakos zaufania nie mam... przynajmniej na razie ;)

Gość R3surrection
Napisano

do tej pory rst produkował(produkuje?) Złom więc ta cena jak na start jest dla mnie żartem, nawet jesli to dobry produkt. Kto zaryzykuje 1000zł na amortyzator który do tej pory kojarzył się z zepsutym materacem xD

Napisano

No wiem, że RST jest nowy i do tego nie ma dobrych notowań tu na forum. Ja z nimi nie miałem do czynienia nigdy..

Nikt z Was by nie zaryzykował? Co z tą awaryjnością R7, ma ktoś doświadczenia? Jak brak mostka łączącego golenie w R7 wpływa na sztywność? No i szkoda że ten kolor to nie pasuje chyba do żadnego bike`a :-)

Napisano

W R7 golenie dolne są połączone ze sobą, tyle że z tyłu, a nie z przodu widelca. Manitou głosi, że daje to lepsza sztywność niż w zwykłych widelcach, ja twierdzę, że jest ona porównywalna. A w sprawie RST to pytaj usera mbike - w jego rowerze (TYM) jest RST F1 Platinum, więc może od niego uzyskasz jakieś dokładniejsze informacje.

Napisano
Od niedawna mam Menje 100mm. Póki co, amor ten bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Super jakość wykonania - wzmocnione haki i mocowania hamulca. Fajny jak dla mnie wygląd i bdb opinie na mtbr: http://www.mtbr.com/cat/suspension/2008-fo...35_1565crx.aspx

chodzi ci o wstawki od strony piasty w hakach? to nie jest wzmocnienie tylko magurowski patent który ma zabezpieczać haki koła przed korozją (magnez).

Napisano

tobo

tak, chodzi mi o to zabezpieczenie/wzmocnienie:) Wg mnie to bardzo dobry patent. Wewnętrzna część haków siłą rzeczy narażona jest na otarcia, a niezabezpieczony, goły magnes dość szybko się ulatnia. Miałem kiedyś Foxa Vanillie gdzie doszło do czegoś takiego:

dsc00083ff9.th.jpg

W Magurze takiego problemu chyba nigdy nie będę miał:

t_magura07_dropout_hi_116.jpg

Napisano

Jak dla mnie przerost formy nad treścią (typowy wg. mnie dla sztućców Magury). Jak częste są przypadki uszkodzenia haków z powodu utlenienienia?

No i na boga, "magnez", a nie "magnes"

Napisano

Jako że mnie przywołano to się wypowiem - idea wzmacniania haków jest jak najbardziej słuszna,a le NIE w taki sposób jak u Madziury, bo:

1. sam hak i tak jest gruby sam w sobie więc dodatkowe podkładki powodują że w niektórych szpilkach brakuje gwintu - ja musiałem wymienić tę część na Shimanowską bo one mają gwint stalowy - aluminiowy w Dartmoorze nie podołał,

2. wszystko jest cacy dopóki coś nie strzeli - płytki mocowane są na malutkie wkręciki które mają tak drobny i delikatny gwint, że majstrowanie przy nich jest mocno ryzykowne, a czasami niestety trzeba - przynajmniej ja musiałem. Bo i teraz "nie wszystkie" mi trzymają.

O wykonaniu amorka złego słowa nie powiem, bo wszystko jest zrobione świetnie, równo, gładziutko, z dopieszczonymi detalami. Ale po doświadczeniach w produktami Magury (Phaon, Julie - osobiście, Laurin, Odur, Hugin, HS33 - znajomi) wiem że NIGDY WIĘCEJ.

A już na pewno nie za taką cenę - jak się poszuka to 1xMenja = 2xR7, 1,5xSID lub REBA, że o promocyjnych nowych RST Platinum (nie każdy potrzebuje megatechnologii i lansnapisu!) nie wspomnę, a wszystkie one (poza Rebą) do tego są sporo lżejsze niż Madziura, itp itd...

PS. A co do pracy - mój Phaon może zacznie pracować jak wreszcie przerobię go na powietrze, bo ze sprężyną i takim tłumieniem które zawsze tak samo MULI to niestety komfort jazdy jest jak na moim starym RSTOmega za 200zeta. Made In Germany, HEHEHE <_<

Napisano

U mnie do Menji bez problemu pasują zaciski Soul-Kozaka i Crossmaxa SLR. Może wraz z nową oprawą amorów Magury haki zostały trochę odchudzone, nie wiem. W każdym bądź razie amor sprawia wrażenie bdb wykonanego. A cena jak w przypadku wielu amorów jest z kosmosu i za katalogową kwotę nigdy bym tej Magury nie kupił. Waga też nie zachęca, moja Menja 100mm waży 1707g (sterówka 217mm + gwiazdka).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...