q11q11 Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witam, czy da się usunac wystające pivoty z gniazda w ramie? Jeśli tak to jakim sposobem? -wykręcić, wyrwać? Próbowałem juz coś manipulować z mniejszą siłą-nowa rama- ale żadnego efektu. http://img17.imageshack.us/my.php?image=image011jpgbj0.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ufoludek Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Oczywiście ze sie da, kluczyk odpowiedni i nie ma bata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Lutego 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Da się, jeśli dobrze pamiętam to klucz płaski 8 mm, tylko musi być dobrej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Zależy od kleju na jaki zostały przykręcone. Niektóre Loctite'y potrzebują odpowiedniego momentu zerwania, po przekroczeniu momentu klej puszcza i można sobie odkręcić. Inne Loctite'y (wybaczcie monopolizacje, ale nie znam innych producentów) wymagają odpowiedniej TEMPERATURY oraz momentu zerwania. Po ogrzaniu do 150 stopni, klej puszcza i odkręcamy śrubkę z momentem 36Nm (dla śrub M10). Jednak zazwyczaj stosowanie są kleje pierwszego typu więc wystarczy dobry klucz i duża dźwignia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 14 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Ja się siłowałem z francuzem u boku i nie dałem rady, widziałem,że śrubki były już naruszone więc sobie odpuściłem, dziś robie podejście drugie z innym amorem, nie będzie łatwo pewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 14 Lutego 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Tylko trzeba przy tym uważać żeby nie obrobić piwotów. Jak się je zjedzie to potem mogą być duże problemy z ich odkręceniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
q11q11 Napisano 14 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 PFF.. Męczyłem się ze 4 godziny z francuzem. Musiałem kilka razy je nagwintować pilnikiem do metalu, gdyż co chwila klucz się ześlizgiwał niszcząc gwint. Rzeczywiście- po ponad połowie nagle puściło i bez problemu można było już wykręcić. Radzę zabezpieczać rame/widelec jak próbujecie wykręcać pivoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.