Skocz do zawartości

[hamulce] Jakie dobrac do tych kół...?

wojtekkrakow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

serwus ;)

Jestem swierzo upieczonym wlascicielem tych kół i mam pytanie.

http://bikeserwis.pl/?p=productsMore&i...ze-mach1-dt-wtb

Jakie dobrać hamulce do nich? Wiem że są różne standardy mocowania, jakieś adaptery itp, kompletnie na tarczach się nie znam, więc prosze o porade. Czy jestem skazany na konkretną marke mając już takie a nie inne piasty? Co do modelu to ciężko coś powiedzieć, avid 3 mają dobre opinie i miałem okazje próbować samemu, fajne, ale klamka nie leży w dłoni idealnie, shimano alivio ? tanie, a może wystarczą, downhillu nie uprawiam, a duża tarcza np 180 , może porządnie zatrzyma rower. Shimano XT ? Drogie ale jeśli warto jestem w stanie dopłacić. Sam waże ok 90 kg, nie jestem niedzielnym rowerzystą :D, ale mój styl to technicze szlaki górskie, nie koniecznie b, szybkie. Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Wojtek

Napisano

Piasty masz z mocowaniem tarczy na 6 srób - nazywa się to International Standard (IS) i takie tarcze musisz nabyć. Z tylnym zaciskiem nie ma problemu, prawie na 100% masz mocowanie IS. Zacisk przedni musisz mieć w standardzie takim jaki masz w widelcu. Wrzuć fotkę to Ci powiemy jaki masz.

Pozdrawiam

Napisano

Nie jesteś skazany na żadną konkretną firmę, ponieważ mocowanie tarczy w tych kołach to standard IS na 6 śrub i wszyscy producenci robią tarcze w tym standardzie. Nawet Shimano pomimo swojego patentu CenterLock ma w ofercie tarcze na 6 śrub. Poza tym nie ma przeciwwskazań do mieszania tarcz i zacisków różnych firm (poza mieszankami z Avidem w rozmiarze 185mm - inni używają tarcz 180mm).

Co do reszty to już zależy od Ciebie i Twojego budżetu. Przy Twojej wadze to tarcze 180mm są dobrym pomysłem, zwłaszcza przy technicznych górskich szlakach - można by nawet nad 200 z przodu pomyśleć, ale to może być przesada. Generalnie marki, które można polecić mniej lub bardziej w ciemno to Avid i Formula. Shimano złe nie jest, ale nie każdy lubi. Określ budżet to będzie dużo łatwiej coś powiedzieć.

Co do adapterów itp. to jeśli kupisz kompletny hamulec z tarczą to nie ma żadnej zabawy - zakładasz, regulujesz, docierasz (albo i nie, jeśli nie trzeba) i jedziesz.

Tył faktycznie prawie na pewno jest na IS, a co do przodu to dziś 90% hamulców jest mocowana przez adapter, więc albo i tak będzie on niezbędny, albo można się obejść bez niego tylko przy tarczy 160mm.

Napisano

Masz mocowanie tarcz na 6 śrub, więc nie jesteś skazany na tarcze Shimano. Masz więc sporą dowolność co do wyboru hampli. Jeżeli szukasz czegoś bezawaryjnego to bierz coś z Shimano, Avida albo Formuli. Z Shimano najłatwiej o serwis i części zamienne, ale pod względem siły, modulacji i zachowaniem w zimie moim zdaniem ustępują trochę Avidom. Ja bym poszukał gdzie mają najtaniej Avid Elixir R, chyba najlepsze i najmocniejsze w tej chwili brejki w swoim przedziale cenowym.

Napisano

serwus :thumbsup:

Dzięki za szybka reakcje. Rozumiem z tego to że: tarcze byle byly na 6 srub, i jest mocowanie IS. Zaciski tez maja rodzaj mocowania? Tak? Piszecie ze tylu powinienem miec IS. Tu pewnie chodzi o mocowanie do ramy, wiec moja rama to pozostała baza po rowerze Author Kinetic, z przodu aktualnie mam XCR LO 100mm, zdjęć nie wrzuce bo rower "zimuje" daleko od mojego domu, ale pewnie model kojarzycie : http://centrumrowerowe.pl/index.php?s=7120...skid=1&l=pl , rozumiem że adapter słuzy do zamocowania zacisku do amortyzatora. A czy są rózne adaptery? Tzn moge np kupic sobie tarcze na 6 srub (IS) dowolne np. 180 , kupic osobno hamulce i pozniej jeden adapter do przodu? Tylko czy jest to uniwersalny adapter, czy to jest jakis specjalny adapter pod taki amor i taka a nie inna tarcze? Uff , troche duzo pytan :P . Co do budzetu, to myslalem max 500-700 zl, ale jesli da sie za 300-400 to tez dobrze.

Napisano

Raczej nie zaciski, ale widelce (jak wcześniej napisałem ramy w tyle mają najczęściej IS).

XCR według tego, co piszą na stronie suntoura mają mocowanie zacisku Post Mount (PM) i maksymalną średnicę tarcz - 185 mm.

Większość zacisków nie potrzebuje adaptera do mocowania PM przy tarczy 160 mm.

Najczęściej jest tak, że przy kupnie hamulców mówisz jakiego systemu masz widelec i ramę, a w komplecie otrzymujesz odpowiednie adaptery.

Wybór odpowiedniego adaptera determinuje widelec/rama. Tarcza niezależnie czy IS czy Centerlock (CL) pasuje do wszystkich rodzajów mocowań zacisków, pod warunkiem, rzecz jasna, iż jest ona o odpowiedniej średnicy. Ergo np. adapter IS do tarczy 160 mm pasuje do tarcz 160 mm, a nie do 140, 180, 185 czy 200.

W przewidzianym budżecie spokojnie znajdziesz dobre hamulce dla siebie.

Pozdrawiam

Napisano

serwus :)

Dzięki serdeczne za porady. Już wszystko dokładnie wiem jak działa, przyjrzałem się też w sklepie. Dziś zamówiłem komplet AVID JUICY 3 wraz z tarczami 160mm i adapterami. Zestaw był w b. atrakcyjnej cenie 370 zł , oczywiście nowy, a że miałem okazję akurat na nich przejechać się na kolegi rowerze to wiem że się nie zawiode. Jedynie klamka nie pasuje jak bym chciał ale może się przezwyczaje.

Pozdrawiam

Wojtek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...