Skocz do zawartości

[koła] Shimano XTR 970

Bula

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobrze wspominam te kółka - przejeździłem na nich trochę ponad 1 sezon. Sztywne, mocne - zaliczyły kilka solidnych dziur i kraks i zniosły to bez szwanku. Nawet nie wymagały centrowania, jedynie drobne poprawki. Nie mam większych zastrzeżeń. Używałem zarówno z dętkami jak i UST (wentylki shimano - bez uszczelniacza), w obu przypadkach bez problemów. Piasty dobrze uszczelnione. Tytanowy bębenek - bez śladów od kasety (970).

Z wrażeń bardziej estetycznych: Gdy kółka są nowe i jeszcze porządnie nie dotarte, nie słychać zapadek w tylnej piaście - chodzi bez żadnego dźwięku - dla mnie rewelacja:) Po ok, pół roku kiedy kółka miały już swoje przejechane piasta zaczęła sporadycznie wydawać odgłosy.

Na koniec warto dodać że kółka w rowerze prezentują się rewelacyjnie

• 7 miesięcy temu...

ja mialem te kola w zestawie z rowerem. tak jak caly rower - praktycznie nieużywane przez pierwszego właściciela.

moje wydawało zdecydowany i słyszalny dźwięk cykania.

gdy zobaczyłem w specyfikacji roweru koła shimano i tak chciałem się ich pozbyć bo nie lubię konusów.

sztywność rzeczywiście bardzo dobra - dzięki tym kołom przekonałem się że lekkie będą dla mnie wystarczająco sztywne.

jak napisałem powyżej - chciałem je sprzedać, jak się okazało argumentem za okazały się nie kulkowe łozyska z konusami a strzelanie bębenka. zjawisko to występowało w dwóch innych piastach które miałem wcześniej (formula i reborn) a dla mnie to dyskwalifikuje piastę. w przypadku formuli powodem hałasu było przyklejanie się zapadek do bębenka i zbyt późne otwieranie się jednej z nich oraz praca w pionie na tulei która była w środku. w rebornie najprawdopodobniej powodem było nietrafianie zapadek w nacięcia mechanizmu zazębiającego. jaki by nie miał być powód w shimano - to samo zjawisko po raz trzeci zniechęciło mnie kompletnie.

w podobnej cenie lub taniej można nabyć inne koła, choćby na piastach dt 240 - dla mnie wybór jest w takim przypadku tylko jeden.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...