Pikul Napisano 12 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Witam Moje pytanie dotyczy suportu Truvatiw .. widoczny na zdjeciu, padlo mi łożysko .. słyszałem ze da się to wymienić .. robił to może ktoś samemu, czy lepsza opcja będzie oddanie do serwisu? Dzięki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 12 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Jak to czuć, że łożysko padło tak w ogóle? Lepiej oddać do serwisu, no chyba, że gdzieś zakupisz łożyska i mniej więcej się znasz na takich sprawach Koszt wymiany łożysk z tego co słyszałem to jakieś 20zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikul Napisano 13 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Padlo .. nie obraca sie, nie spełnia celu do jakiego zostało stworzone .. problem w tym ze nie potrafie zdjąć tego czarnego ustrojstwa na lewo od łożyska.. jeszcze jakies sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Tu masz manuale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Może nie polecaj ludziom manuali nie sprawdzając czy ma to sens... Według producenta, takie suporty są nierozbieralne i trudno, żeby w takim wypadku było coś o tym w manualu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pikul Napisano 20 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Według producenta .. .. może jednak się da ?? .. suporty shimano rozkładałem na czesci a to tego ni jak nie potrafię sie dobrac ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dornif Napisano 20 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Wybić od tyłu, albo w ramie, albo w imadle. Śrubokrętem np. Ja je wybijałem "przyrządem" do wybijania misek sterowych, tylko trzeba uważać, żeby się zablokował na łożysku, a nie na misce, dlatego bezpieczniej w imadle. Jedna strona wychodzi łatwiej, druga trudniej, ale obie dają radę. Natomiast problem z Truvativem polega na tym, że jedno jest mniejsze, drugie większe, nie da się ich dostać i ciężko tę tulejkę z jednego wyjąć. Ja wbijałem nowe z innego suportu GXP, który miał zjechany gwint. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 20 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 ...super, tylko, że GXP to konstrukcja typu HT2, a kolega ma problem z GigaPipe bez "X" czyli zwykłe ISIS czy PowerSpline i łożysko jest zablokowane przez tuleję, która jest osadzona na osi, będącej częścią suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Witam tak więc zeby dostać się do łożysk trzeba wybic miski.Pierścienie o których mowa są nabijane na ciepło i podczas ochładzania zaciskają się na osi. Ja rozciĄłem pierścienie (mam możliwość takie dorobić) i ściągnełem łożyska. i TU zaczyna się problem ponieważ trudno znaleźć takie łożyska (31mm, na 21,5mm, na 7mm szerokości [tak mierzone] ). Jakby ktoś znalazł takie to proszę o kontakt. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Nio tak suport ISIS Powoli producenci z niego rezygnują gdyż zabrakło miejsca na sensowne łożyska a wymienić się da łożysko i tak idzie do śmieci więc imadło przecinak i jedziemy ściągacz do łożysk jest mniej barbarzyński i nawet lepiej da radę Przy zakładaniu najlepiej ośkę suportu do zamrażalnika a łożysko podgrzać do 50°C Jak oś się schłodzi a łożysko podgrzeje da radę je na siebie włożyć. jak dojdą do wspólnej temperatury to trzymają się mocno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 8 Marca 2009 Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 wiem że się DA ale nie potrafię znaleźć takich łożysk ... lol ... jestem w momENcie kiedy łożyska zepsute mam w ręce... jak ktoś ma to chętnie kupię...albo ma jakieś możliwość znalezienia...podro albo jak ktoś ma takowy suport giga pipe z złamamą osią a łożyska sa ok to też wezmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartol44 Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ja mam podobny problem tylko że z mjego łożyska zostały śruty i zewnetrzna bieżnia która dalej tkwi uparcie w gnieżdzie. ina 70% bede kupować nowe łożysko ale jak sie uda mi znaleźć dokladne wymiary badz numery to soć skombinuje... moge ktoś zna parametry tego lozyska?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 9 Marca 2009 Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ja mam ale daje je pod warunkiem ze jak znajdziesz stronę z takowymi lub jakikolwiek kontakt to dajesz znać na mail : 31mm na 21.5 na 7 mm szerokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 11 Marca 2009 Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 najlepiej kup takie 2rs tu masz katalog + ceny http://www.flt.krasnik.pl/download/maj/CENNIK_I_maj_2008.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 11 Marca 2009 Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ok ok ale...tu nie ma wymiarów a nie wiem jaki jest kod na ten rozmiar... prosze o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomanu Napisano 12 Marca 2009 Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Tutaj możesz sobie dobrać łożyska: http://bearings.webpassion.pl/index.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 12 Marca 2009 Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Ktoś już to robił?? jakie ceny?? i ile trzeba wytrzymałości?? nie ma tam takich...kurcze...help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 12 Marca 2009 Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Skoro masz w ręce to napisz jakie to łożyska (kulkowe, wałeczkowe, baryłkowe itp.). Niestety podejrzewam, że nie dostanie się takich, tak samo jak praktycznie nie można dostać osobno (poza sterami) łożysk od sterów na maszynach z charakterystyczną fazą 45 stopni. Ale pokombinować można - zawsze można dorobić takie łożyska - jednak taniej chyba kupić nowy suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 MR 21531 2RS tak sie nazywa to łożysko ! Jak ktoś nie wiedział to 2 w "2RS" oznacza podwójnie uszczelniana . RS to rodzaj uszczelnienia. Łożyska maja wymiar 21,5 na 31 na 7 [mm]* . Straciłem na szukanie tego 5 dni więc proszę o jakąś podzieki jak pomogłem komuś (już kilka ludzi nieźle się na szukało a nic nie znalazło). wogóle to szukam po cenach (w polsce nie ma) i wychodzi tak 9 dolarów ... dużo.... razy 3,5 zł ... znalazłem za 6$a jeśli ktoś znajdzie taniej (najlepiej w polsce bo małe koszty przesyłki) i prosze się zgłaszać to zamówię więcej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Heh no nie dziwie się, że nie można ich znaleźć. Jedyne dostępne zamienniki robi Enduro, czyli pewnie produkuje się je tylko do suportów i nie ma ich w standardowej ofercie. W Polsce pewnie tylko fuksem da się je dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 a pomożecie szukać ich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Najbliżej Polski to http://www.toxoholics.de/ i tu na Allegro maja uszczelki Enduro, może mogą coś zdziałać http://allegro.pl/show_user.php?uid=1200590 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 15 Marca 2009 Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 1.Ale po co mi uszczelki do amorów? 2.nie potrafię znaleźć na tej stronie tych łożysk... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 16 Marca 2009 Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 TĹumaczenie: angielski Âť polski Mamy ich w akcji i cena 8,97 EUR za jednostkÄ. Koszt dostawy + (3-5 dni mail) 26,91 + 4 = 30,91 Eur JeĹli jest to dla Ciebie i bÄdzie moĹźna realizowaÄ Twoje zamĂłwienie. PĹatnoĹci moĹźna dokonaÄ poprzez przelew bankowy z karty kredytowej. Z pozdrowieniami Vadim Feklistov Adena OĂ +372 5118 517 MyĹlÄ ze drogo... z austri http://www.diymtb.com.au/ Spoko już znalazłem na tej stronie : http://tnij.com/tujesttastronazlozyskami i czekam na mail z hasłem bo nie widać ceny bez zalogowania. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqqs Napisano 17 Marca 2009 Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Bywa tu ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.