Skocz do zawartości

[koła] coś lepszego za tę cenę?

KONAbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
(...)I przy okazji pytanie ile może ważyć komplet szprych dt competition na jedno koło (tj. 32 szprychy?)

Wagi szprych (64szt, 264mm):

DT Champion: 359g / 444g / 591g (1.8 / 2.0 / 2.34)

DT Competition: 311g / 382g (1.8-1.6 / 2.0-1.8)

DT Revolution: 261g / 283g (1.8-1.5 / 2.0-1.5)

DT SuperComp: 318g (2.0-1.7-1.8)

Napisano
Zdecydowanie nie będzie słabsza, ale ponad dwukrotnie droższa to już tak ;)

Ja 370 kupiłem za jakieś 150 zł nową w sklepie prosto od dystrybutora. Merida ma obecnie za 159 zł. No i skoro przód za drogi to po co się porywać na tył? Można przecież założyć tańszego Dartmoora. A Dartmoor będzie miał 3 zapadki. Fakt faktem tył będzie cięższy (przód Dartmoora jest cięższy o jakieś 15g) no ale będzie tańszy.Nie sądze żeby był gorszy.

Jak by coś to znalazłem takie koło na allegro ale jest na CL.

http://www.allegro.pl/item556911871_przod_...ition_770g.html

Układ bardzo podobny do mojego koła (tu jest CL, późniejsza wersja obręczy - 10g cięższa, srebrne szprychy i nyple). Do XC pod wagę 85kg spokojnie wystarczy. Do większych szaleństw nie wiem.

Czy ktoś rozbierał DT Onyx/370 na tył? Bo wygląda na to że ośka gwintowana jest po to aby założyć dwa łożyska kulkowe skośne ("maszynowe") zamiast czterech kulkowych zwykłych ("maszynowych"). Tak przynajmniej jest w Dartmoorach (sądząc po rys. przekrojów piast).

Napisano

rzymo, dzięki za podanie wag :(

wastedqba to czy koła wyjdą 100zł w tą czy we wtą nie stanowi dużego problemu. Jeśli warto dopłacić do onyxa na przodzie to dlaczego by nie. Pytanie jest tylko czy warto :D Dodatkowo zależy mi na zmniejszeniu masy kół w stosunku do moich obecnych w jak największym stopniu (nie przekraczając znacznie tej ceny ok 800zł za komplet kół) więc tylni dartmoor odpada. Koło na allegro fajne, ale w moim wypadku musi byc to wersja pod 6 śrub a nie CL.

Napisano
Czy ktoś rozbierał DT Onyx/370 na tył? Bo wygląda na to że ośka gwintowana jest po to aby założyć dwa łożyska kulkowe skośne ("maszynowe") zamiast czterech kulkowych zwykłych ("maszynowych"). Tak przynajmniej jest w Dartmoorach (sądząc po rys. przekrojów piast).

Jakie rysunki masz na myśli? Bo nie trzeba nic rozkładać - wystarczy spojrzeć na rysunek na 10 (lub 11 według Acrobat Readera) stronie Technical Manual dostępnego tu http://www.dtswiss.com/getdoc/759e2d77-9f0...5cd/Manual.aspx odnaleźć dwa łożyska i sprawdzić oznaczenia. Jedno to 61900 zapisane w skróconej notacji, a drugie 6000 i łatwo stwierdzić, że oba to zwykłe jednorzędowe.

To, że oś jest gwintowana wynika z konieczności złożenia piasty w całość bo jakbyś chciał to zrobić inaczej.

Swoją drogą to po tym samym rysunku można powiedzieć, że to takie Shimano na maszynach i z lepszym łożyskowaniem bębenka.

Napisano

Ja rozbierałem, nawet gdzieś powyżej napisałem - 3 'maszyny' (dopowiem - zwykłe, jednorzędowe), 1 wałeczkowe.

Napisano
To, że oś jest gwintowana wynika z konieczności złożenia piasty w całość bo jakbyś chciał to zrobić inaczej.

Swoją drogą to po tym samym rysunku można powiedzieć, że to takie Shimano na maszynach i z lepszym łożyskowaniem bębenka.

Nie grzebałem po czeluściach stron DT. Czyste lenistwo lub nadmiar innej roboty. :P

Co do składania całości... Hmm tak jak złożone są inne piasty? Generalnie piasta jest fajna ale nie lubię osi z gwintem bo kaleczą ramę. Kupiłem na przód 370 i dopiero potem zobaczyłem wersję na tył która mi się średnio spodobała właśnie z tego względu.

Napisano

sory za odgrzanie wątku ale jeśli można coś dodać o piastach DT swiss to moje koła na ten sezon są właśnie na takowych zbudowane: piasty DT Swiss 370...obręcze DT Swiss XR 4.1 ..na nich zaplecione po 32 szt. szprychy DT Champion...toczą się naprawde dobrze...jestem z nich bardzo zadowolona /heh do pierwszej awarii pewnie :wub: / na razie moge spokojnie polecić...pozdro :devil: ps.. kola byly złożone za niecałe 1000 zł...do tego lepsiejsze dętki i pewne oponki maxxisa 1.75 x26.

Napisano

Ceny z tego roku bo koła składane były w styczniu i części sprowadzali mi teraz.Podliczyli tak: obręcze 2x179 zl....piasty: 130 zł i 248 zł /niestety musiałam zakupić przód pod hamulec tarczowy ale i tak siedzi na v kach/ szprychy 64x1.57 dało lekko ponad 100 zł do tego stalowe nyple.....kaseta 79 zł, zwykłe zaciski novateca ....dętki 2x 14zł...oponki maxxis overdrive maxxprotect 1.75 /2x59 zł/ czyli daje okolo 1000 ale same kola bez ogumienia poniżej....czy przepłacone? hmm..sama nie wiem...nie mam jeszcze żadnych zniżek w tym serwisie wiec B) ...jedyne na co poszli mili Panowie dwaj, to zaokrąglenie na wszystkim w dół dla klientki - kobitki...

Napisano

A, tak to rozumiem B) - same koła nie tylko nie przepłacone, ale wręcz w bardzo dobrej cenie (jeszcze starej i nawet niższej, niż katalogowa).

Napisano
(...)/heh do pierwszej awarii pewnie :) /

Trochę na tę awarię poczekasz :confused: W tylnym kole mam DT Onyxa (to samo co 370) i nie narzekam - Onyx nie chce się dać wymienić na inną piastę i cały czas działa.

• 2 tygodnie później...
Napisano
A, tak to rozumiem :) - same koła nie tylko nie przepłacone, ale wręcz w bardzo dobrej cenie (jeszcze starej i nawet niższej, niż katalogowa).

Ja za koła na DT Swiss 370 z obręczami 4.2d oraz szprychami Sapim Race dałem 930 PLN, waga bez zacisków i opasek 810 + 1030.

Napisano
Ja za koła na DT Swiss 370 z obręczami 4.2d oraz szprychami Sapim Race dałem 930 PLN, waga bez zacisków i opasek 810 + 1030.

Co ująłeś konkretnie w tych kosztach?? Koła zupełnie kompletne przygotowane do włożenia w widelce?? mam na mysli z ugumieniem i kasetą? Bo jeśli piszesz tylko o piastach+obręcze+szprychy+zaciski+nyple to za moje zapłaciłam około 850 zł za komplet /ceny nypli nie pamietam ale zapewne były wpisane w cenę szprych/...wedlug cen katalogowych, chcąc porównać Twoje i moje kółka, to trzeba by dodać na Twoich obreczach po 20 PLN za sztukę i po 0,33 PLN na każdej ze szprych....daje w sumie ok. 60 PLN.....aż tak wielkiej różnicy nie ma. :)

Napisano
Co ująłeś konkretnie w tych kosztach?? Koła zupełnie kompletne przygotowane do włożenia w widelce?? mam na mysli z ugumieniem i kasetą? Bo jeśli piszesz tylko o piastach+obręcze+szprychy+zaciski+nyple to za moje zapłaciłam około 850 zł za komplet /ceny nypli nie pamietam ale zapewne były wpisane w cenę szprych/...wedlug cen katalogowych, chcąc porównać Twoje i moje kółka, to trzeba by dodać na Twoich obreczach po 20 PLN za sztukę i po 0,33 PLN na każdej ze szprych....daje w sumie ok. 60 PLN.....aż tak wielkiej różnicy nie ma. :D

Koła przód + tył złożone z obręczy, nypli, szprych i piast. Kasetę przełożyłem z poprzedniego koła, opaski kosztowały mnie 10 zł. Więc w sumie koła gotowe do założenia :P Przełożyłem jeszcze tarcze do hamulców.

Napisano
;) czyli cenowo bardzo porównywalne bo ja podalam cene za całość..dołożysz ogumienie, zaciski, ewentualnie nowa kaseta to troche naleci....swoją drogą...piasty u mnie działają bezawaryjnie :) jak to napisał rzymo troche na to trzeba poczekać :) ...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...