Skocz do zawartości

[rower MTB] Który Giant lepszy: Rainier, Boulder czy Yukon Fx3?

onczylija

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W takim terenie ten rower sobie spokojnie poradzi. Chodzi o to, zebys nie probowal skakac z dwoch metrow, ani nie zaczal wierzyc w to ze skoro masz przedni amortyzator to mozesz lykac pol metrowe kamienie zamiast je omijac.

Napisano

Nie nie, spokojnie- takie zabawy mnie już nie rajcują. Dostałem rower na pierwszą komunię świętą i na nim takie rzeczy wyprawiałem. Różne cuda na nim wyczyniałem i nie chcielibyście tego roweru dzisiaj zobaczyć. Mam go jeszcze w garażu. Jak to mówią: "młodość musi się wyszaleć".

Teraz jestem pod tym względem dużo spokojniejszy i interesują mnie właśnie spokojne, dłuższe wyprawy, ale po różnym terenie- trochę asfaltu, trochę leśnych ścieżek, brukowane drogi, błotko- nie błotko.

Cieszę się, że ten rower podoła moim wymaganiom:)

.

Napisano

onczylija a nie masz nikogo we Wrocku? :D

We Wrocławiu jest ich jeszcze sporo w cenie 1999 zł.

Co do rozmiaru wg Decathlonu 19" to będzie L.

Ja mam 184 cm. i wziąłem L. Poprzedni rower miał ramę XL i był trochę za "długi" Teraz jest zdecydowanie lepiej.

Próbuj coś jeszcze od nich wyciągnąć w cenie. Ja wytargowałem jeszcze dodatkowo pedały platformowe i koszyk pod bidon. Zawsze coś :)

Napisano
  jejek16 napisał:
onczylija a nie masz nikogo we Wrocku? :D

We Wrocławiu jest ich jeszcze sporo w cenie 1999 zł.

Co do rozmiaru wg Decathlonu 19" to będzie L.

Ja mam 184 cm. i wziąłem L. Poprzedni rower miał ramę XL i był trochę za "długi" Teraz jest zdecydowanie lepiej.

Próbuj coś jeszcze od nich wyciągnąć w cenie. Ja wytargowałem jeszcze dodatkowo pedały platformowe i koszyk pod bidon. Zawsze coś :)

We Wrocławiu nikogo z rodziny nie mam, jedynie paru znajomych. A nawet jeżeli bym kogoś miał to transport z Wrocka do Olsztyna to strasznie ciężka sprawa. Raz, że trzeba rower czymś przewieźć, a dwa, że to prawie cała Polska. A kurier też sporo ściągnie za usługę. W Wawie mam wujka i on coś tam podziała;) Warszawa ma dwa sklepy Decathlona: na Targówku i na/w Reducie. Odpowiednio mają tam 3 i 2 Rockridery 8.1 w cenie, również, 1999zł.

Dobrze jejek16, że mówisz mi o rozmiarze ramy roweru. Powiedziałbym wujkowi, żeby kupił XL'kę. Też mam 184cm wzrostu i wg tabeli Decathlona powinna być rama XL. Mówisz o e"L"ce. Zwrócę na to uwagę wujkowi.

I istotne jest też, że można się z nimi tak targować. Żeby pedały i koszyk na bidon wyrwać to ze stówkę zaoszczędziłeś. Ja zwróciłem uwagę na to, że ten model nie ma rogów na kierownicy. I może te koszyki na bidony i będzie cacy:D

.

Napisano

Z tymi dodatkami to się udało.

Zauważyłem że wisiała kartka; do każdego roweru zniżka 20% na kask. Spytałem o to sprzedawcę, był zaskoczony i twierdził że to już nieaktualne, ale mu nie odpuściłem.

Stwierdziłem że nie ma u nich kasku dla mnie i zamiast kasku wezmę "ten" koszyk. Był zaskoczony, ale poszedł na to. Jak mi go z serwisantem przygotowywał to powiedziałem mu aby założył mi pedała platformowe bo nie mam tutaj butów SPD. Odkręcił z innego roweru i założył. Już nawet nie protestował jak mu powiedziałem że rozumiem że to w cenie...

Trzeba próbować.

Napisano

No wlasnie, dla poczatkujacego z zakupem Rockridera wiaze sie jeszcze jeden wydatek, albo typowe pedaly platformowe, albo buty spd. Osobiscie polecam opcje druga, choc drozsza. No ale jak chcesz byc PRO to nie ma innej drogi :)

Napisano

Za godzinę będę miał ten rower:) A czy nie można jeździć (przynajmniej jakiś czas) z pedałami na zaciski (czy jak one się nazywają) przy użyciu normalnych butów? Chyba można :)

Te 2tysiaki to i tak jest dla mnie wydatek, bo kupuję rower z własnej kasy. A jak się trochę dorobię to kupię sobie albo normalne pedały albo odpowiednie buty.

.

Napisano

Mozna jezdzic w zwyklych butach, ale jest to zazwyczaj bardzo niewygodne i co moze wazniejsze, malo bezpieczne. Zdecydowanie nie polecam. Zwykłe pedaly kupisz juz za kilkadziesiat zlotych, a podstawowe buty spd mozna miec juz za sto kilkadziesiat. Poza tym to tylko poczatek wydatkow :) Zostaje jeszcze kask, spodenki z pielucha, okularki, jakis licznik, itp. itd.

Jaki rozmiar kupujesz?

Napisano
  Cytat
Nie bierz rozmiaru XL. Jezeli jestes w miare proporcjonalnie zbudowany to rozmiar L bedzie OK.

Nie ma problemu, Decathlon daje 30 dni na zwrot !

Napisano

jesli na razie nie stac cie na buty to proponuje ci nabycie zwyklych platformowych pedalow (bez mechanizmu wpinajacego) i jezdzic - tym bardziej ze jest zima, snieg a to nie sprzyja kontroli nad rowerem. dla bezpieczenstwa lepiej obecnie miec zwykle buty i pedaly jesli nie jezdziles w spd.

Napisano

Kupuję rozmiar "L". Posłucham się Waszych rad i doświadczenia.

Co do rodzaju pedałów i butów i innego osprzętu to myślę, że będę myślał o tym za jakieś dwa miesiące. Do tego czasu rower postoi w garażu, a jak zrobi się cieplej to zbadam stan zasobności portfela i zdecyduję, bo kupić/wymienić.

.

Napisano

Myślę że będziesz zadowolony.

Zgadzam się z przedmówcami, lepiej kupić proste pedały platformowe niż kombinować. Tym bardziej że podstawowe modele nie są drogie.

Np:

http://www.allegro.pl/item554725663_pedaly...l_prio_abp.html

Ale to jest tylko przykład. Na pewno w Olsztynie znajdziesz coś w rozsądnej cenie.

Aha, przyjrzyj się tylko mocowaniom lampek, ponieważ mają tendencję do "gubienia się".

Napisano
  jejek16 napisał:
Myślę że będziesz zadowolony.

Zgadzam się z przedmówcami, lepiej kupić proste pedały platformowe niż kombinować. Tym bardziej że podstawowe modele nie są drogie.

Np:

http://www.allegro.pl/item554725663_pedaly...l_prio_abp.html

Ale to jest tylko przykład. Na pewno w Olsztynie znajdziesz coś w rozsądnej cenie.

Aha, przyjrzyj się tylko mocowaniom lampek, ponieważ mają tendencję do "gubienia się".

O jakich lampkach mówisz? Na zdjęciu na stronie producenta nie widzę żadnych lampek.

Ja też uważam, że to dobry wybór:)

Co do butów spd czy zwykłych pedałów to jeszcze zobaczę, na co się zdecyduję. Wiem jak się jeździ z wpiętymi butami, widziałem to już u kogoś. Na pewno jest to wygoda podczas jazdy, ale minusem jest to, że jak raptem stracisz równowagę to nie zdążysz wypiąć butów z uchwytu i lecisz z całym rowerem.

.

Napisano

odblaski? łeee, nie dbam o nie. Chociaż to dodatkowe bezpieczeństwo, ale właśnie- często się luzują. I to w każdym rowerze tak jest. Na dłuższą metę wkurzające jest ciągłe ich dokręcanie. A w przypadku jeżdżenia po lesie czy polnych drogach są one zbędne. Jeżeli już wyjadę na asfalt to będzie to krótki i niezbyt ruchliwy odcinek, więc odblaski to zbędny osprzęt w moim przypadku :icon_wink:

.

Napisano
  Cytat
Wiem jak się jeździ z wpiętymi butami, widziałem to już u kogoś. Na pewno jest to wygoda podczas jazdy, ale minusem jest to, że jak raptem stracisz równowagę to nie zdążysz wypiąć butów z uchwytu i lecisz z całym rowerem.

Z tego widzę, że nie wiesz :icon_wink:

Co do lampek - Rockridery mają na wyposażeniu (a przynajmniej powinny) lampę przednią i tylną - i o nie warto dbać :)

Napisano
  Rulez napisał:
Z tego widzę, że nie wiesz :icon_wink:

Co do lampek - Rockridery mają na wyposażeniu (a przynajmniej powinny) lampę przednią i tylną - i o nie warto dbać :)

Chodzę obecnie na indoor cycling (jeżdżenie na roweruch stacjonarnych w rytm muzyki, poprawia wytrzymałość) i instruktor ma takie buty spd. Widzę, jak nieraz wymachuje nogą, jak za pierwszym razem noga "nie zejdzie" mu z pedała.

.

Napisano

Myślę, że będziesz zadowolony z tego roweru, ze swojej strony również polecałbym rozmiar L, będzie w sam raz, sprzedawca może chcieć Ci wcisnąć XL, bo one trudniej schodzą, ale nie słuchaj go;)

Napisano

No więc tak:

rower jest już kupiony. Rama L (sprzedawca mówił, że 'eLka' jest do jazdy wyczynowej, XL do jazdy rekreacyjnej). Wiec "L".

W gratisie dostałem lampę przednią i tylną LED.

Koleś w sklepie niezbyt chciał się targować i stanęło na 1999zł.

Wrażenia wujka i brata są wyjechane- brat nie chce mi go oddać:icon_wink: Wysłał mi kilka zdjęć roweru i naprawdę prezentuje się on nieźle. Zwróciłem uwagę na uchwyty nie kierownicy, czy są one z gumy czy może pianki. Gdy usłyszałem, że guma to był lekki zawód, ale to ponoć, jak mówi brat- delikatna guma i dobrze się trzyma kierownicę.

Tylko powiedzcie mi, co to jest:

http://img222.imageshack.us/my.php?image=kopia2up4.jpg

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.