Ecia Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Najlepszy osprzęt - jak już napisałam wyżej - ma Yukon, nie Rainier. Straszliwie przesadzasz. Po korzeniach można spokojnie jeździć na sztywnej sztycy i nic się nie rozwali. Yukonem byłoby wygodniej, bo to full. Na amortyzowanej sztycy - po trosze też, ale tu i skok mniejszy, i właśnie - jak słusznie się obawiasz - sztyce te mają tendencje do łapania luzów (i to bynajmniej nie od korzeni, po prostu tanie sztyce amortyzowane tak mają). Są również ciężkie. Dobre tego typu sztyce (np. Cane Creek) to już koszt kilkuset zł. A taki Suntour - to w zasadzie półśrodek, dobry do trekkingu i dla osób z ewidentnymi problemami z kręgosłupem. Jeśli jednak zdecydujesz się na sztywniaka - na początek pojeźdź na zwykłej sztycy i sprawdź, jak się będziesz czuł. Jeśli już, polecałabym raczej kombinować z doborem odpowiednio wygodnego siodła - amortyzowana sztyca (jeśli mówimy o tych tanich) to ostateczność. Na pocieszenie powiem ci, że ja bardzo często jeżdżę w trasy powyżej 100 km (czasem sporo powyżej), z czego co najmniej 80 km to teren, i bynajmniej nie płaski, bo takiego nie lubię. Jeżdżę także po górach (głównie Beskidy). Mam sztywny rower (dla większego komfortu stalowy) ze sztywną sztycą i nic nie dolega ani mnie, ani sprzętowi. Po prostu rower jest dobrze dostrojony do moich potrzeb. I o to tak naprawdę przede wszystkim chodzi. Ergo: nie ma co panikować. Korzenie czy wzniesienia (nawet strome) to nie są warunki, które mogłyby zaszkodzić rowerowi z definicji wszak górskiemu.
arek_wro Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Jeśli już, polecałabym raczej kombinować z doborem odpowiednio wygodnego siodła Przy czym warto zaznaczyc, ze wygodne niekoniecznie oznacza miekkie i obszerne. Ja mam twarda deche i z pielucha w gaciach tworza super wygodny zestaw
Rulez Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 sztywnych konstrukcjach" można zamontować amortyzowaną sztycę, co będzie odpowiednikiem tylnego amortyzatora w Yukonie. Bzdura, sztywna sztyca nie zastąpi amortyzacji tylnego koła - która to amortyzacja poprawia trakcję roweru - a co za tym idzie, zwiększa przyjemność z jazdy.
onczylija Napisano 13 Lutego 2009 Autor Napisano 13 Lutego 2009 Yhyym, czyli wiemy coraz więcej... Zaczerpnąłem jeszcze wiedzy kolegi, który siedzi w rowerach, co myśli o wyżej wspomnianej trójce Giantów. Zdecydowanie polecał mi Rainiera, gdyż sztywniak to sztywniak, a i bardzo zachwalał hamulce hydrauliczne. Tylko zwrócił uwagę na istotny szczegół: czy te Rainiery mają blokadę przedniego amortyzatora? Bo ja przyznam się szczerze dopiero niedawno dowiedziałem się, że jest coś takiego jak blokada amortyzatorów. I nie zwróciłem na to uwagi w sklepie rowerowym. Także czy jest ktoś, kto może mi udzielić takiej odpowiedzi?
arek_wro Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Popatrz w specyfikacje, z niej wynika, ze blokada jest.
Ecia Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Zdecydowanie polecał mi Rainiera, gdyż sztywniak to sztywniak Tak właśnie to uzasadnił? Nie ma to jak konkretny argument . Powiem szczerze: po takiej wypowiedzi bałabym się zaufać jej autorowi. PS. Z tego, na co siedzący w rowerach kolega zwracał uwagę - owo bezkompromisowe umiłowanie sztywniaków, konieczność blokady w amorze - jak dla mnie wynika, że preferuje on jazdę po asfalcie/lekkim, płaskim terenie. Tymczasem ty piszesz o wertepach, wręcz "górach"...
Rulez Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 W dodatku ten badziewny amortyzator w Rainierze sprawdzi się "super" w terenie
onczylija Napisano 13 Lutego 2009 Autor Napisano 13 Lutego 2009 Hahaha:D nie nie, już tłumaczę Kolega polecił mi sztywną ramę, gdyż: 1) jest dobra prawie na każde warunki (tak jak czarny garnitur- jest dobry na każdą okazję), 2) hmmm, nie pamiętam co on mi tam mówił ale wiem, że przekonał mnie wystarczająco do sztywniaków:D:D A oto, czego mi nie polecił: 1) tylnego amortyzatora (bo buja, itp itd. Jak go zablokujesz to tak jakbyś go nie miał/a. I kasa wywalona w błoto ), 2) amortyzatora pod siodełkiem (też jakoś to uzasadnił, ale nie pamiętam jak ), 3) też już nie pamiętam Rozmawialiśmy 20 minut przez komórkę o plusach i minusach każdego z modeli Poprosiłem go jeszcze, żeby sprawdził mi części poszczególnych modeli. Wysłałem mu linki i zobaczymy co powie. Wspomniał jeszcze, że często jeździ po górach, ma sztywniaka i na nic nie narzeka. Miał też fulla, ale full to nie to samo- ciągłe kołysanie w tylnym amorku (patrz: pkt 1. w 'minusach') i ... wspominał jeszcze o wadach Yukona FX3, ale szczerze- nie pamiętam:P Pamiętam jedynie, że używał przekonywujących argumentów i chyba przekonał mnie do sztywniaków...
Rulez Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Ale jest wyjście - ten rower będzie się nadawał do jazdy o jakiej myślisz (w dodatku o 3 klasy przewyższa Gianty): http://www.arkus.com.pl/pl/rowery_arkus/20...ort/art100.html Ja bym się pośpieszył, wyprzedaż się kończy a nowych nie będzie. Test roweru: http://download.bikeboard.pl/pdf/arkus_vip25_stardust.pdf
Ecia Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 A jakiego on miał fulla? Coś mi się zdaje, że ten kolega jednak nie jest takim ekspertem, za jakiego w twoich oczach uchodzi... Jego argumenty przeciwko fullom są - co tu kryć - cienkie... oj, jak cienkie... Ja bym powiedziała, że jest wręcz przeciwnie: full z blokadą jest jak czarny garnitur. To jak gdyby 2 rowery - full i sztywniak - w jednym.
arek_wro Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Ten twoj kolega to chyba jakis spec od prania mozgu. Nie pamietasz co powiedzial, ale mimo to cie przekonal.
onczylija Napisano 13 Lutego 2009 Autor Napisano 13 Lutego 2009 Ale jest wyjście - ten rower będzie się nadawał do jazdy o jakiej myślisz (w dodatku o 3 klasy przewyższa Gianty):http://www.arkus.com.pl/pl/rowery_arkus/20...ort/art100.html Ja bym się pośpieszył, wyprzedaż się kończy a nowych nie będzie. Test roweru: http://download.bikeboard.pl/pdf/arkus_vip25_stardust.pdf Szczerze? Takie mieszane mam uczucia po lekturze testu tegoż Arkusa. Arkus i Romet to polskie firmy, prawda? Dodając: nie ma jeszcze testu Rainiera i Bouldera na 2009 rok, prawda? Chciałbym test tych modeli porównać z Arkusem --------- Hej, spokojnie spokojnie. Kolega się zna na rzeczy, tylko to ja byłem tak zaaferowany całą tą sprawą, że powylatywały mi szczegóły, a został sam efekt główny:P Nie pytałem się go, jaki miał model fulla, ale full jaki by nie był- będzie kołysał. Dobrze pamiętam, że ktoś tu napisał, że Yukon Fx3 ma lepsze części od Rainiera?! Zastanawiam się nad jednym: po co kupować fulla, jeżeli będę korzystał w zasadzie tylko z przedniego amorka? Albo z tylnego również, ale będzie on pracował na minimalnych obrotach... .
Ecia Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Nie pytałem się go, jaki miał model fulla, ale full jaki by nie był- będzie kołysał. No i właśnie sęk w tym, że nie. Ale to już materiał na zgołą inną dyskusję - jeśli cię to ciekawi, zapraszam do tematu o fullach vs HT. A co do twojej opinii o Arkusie z linku Ruleza... i co z tego, że to polska firma? Że niby co: polskie = kiepskie? No i kolejny strzał kulą w płot . Jeśli miałabym już kupować którykolwiek z tych 4 rowerów (włącznie z Arkusem) - nawet bym nie spojrzała na te Gianty. Tam przepłacasz za markę - a tu nie... właśnie dlatego, że polskie. Nie ma potrzeby w tym wypadku czekać na test - gołym okiem widać, że komponenty Arkusa biją na głowę te w Giantach. Jeśli faktycznie zależy ci na dobrej jakości roweru do jazdy po terenie - Arkus spełnia to kryterium w 100%. W Boulderze czy Rainierze znacznie szybciej będziesz musiał pewne komponenty powymieniać. To są rowery zaledwie poprawne; Arkus przy nich wygląda jak Mercedes przy Polonezie. A z tych trzech Giantów najlepiej osprzętowo wypada Yukon - to ja pisałam, i zdanie podtrzymuję. Wystarczy spojrzeć na specyfikację. Za 2000 pln to bardzo, bardzo przyzwoity full.
arek_wro Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Tylko czy potrzebny mu full? Pagórki pagórkami, ale full pokazuje swoje zalety głównie tam gdzie podłoże (np. kamieniste) sprawia, że tylne koło w sztywniaku traci przyczepność. Jakoś okolice Olsztyna mi się nie kojarzą z takim podłożem, ale może się mylę. Ten Arkus jest rzeczywiście sporo lepszy niż te Gianty. Jeżeli już bardzo chcesz Gianta, bo jak rozumiem trafiłeś do sklepu handlującego tymi rowerami, to wolałbym dołożyć parę stów i kupić coś z serii XTC.
onczylija Napisano 13 Lutego 2009 Autor Napisano 13 Lutego 2009 Nie nie, powiem Wam jedno.. co do polskich rowerów jestem raczej ostrożny. Dlaczego? Na początku krzyczałem "CHCĘ KROSSA!!". Wybrałem nawet model- A6. Nie za drogi, tak w sam raz dla mnie- początkującego. I podzieliłem się tą informacją z tatą, który z biegu zmieszał Krossa z błotem. Powodem było to, że Kross- wbrew temu co pisze producent- sprowadza tanie ramy z Chin. Nie pytajcie się skąd to wiem. Po prostu wiem, ok? No i dlatego jestem taki uprzedzony do polskich produktów rynku rowerowego. No i też wymarzyłem sobie, że mój rower będzie miał trochę wybajerowany wygląd, np. grubą ramę, ciekawą kolorystykę, kolorowe opony itd. Po części takie cechy ma Giant. A ten Arkus prezentuje się pod tym względem bladziutko- cieniutka rama, kolory strasznie nieciekawe (niebieski i pomarańczowy). No ale ramę można przemalować... Tak poza tym to już mi taką wodę z mózgu zrobiliście, że jakbym musiał kupić jakiś model to miałbym niezły orzech do zgryzienia. Chyba porwę sobie kartkę na 4 części, na każdej "rozmieszczę" po jednym modelu i będę losował Co wypadnie to kupię. Heh, oczywiście żartuję Liczę na Waszą pomoc, bo wiem, że dobrze doradzacie/doradzicie. Może niech każdy napisze, co by wybrał na moim miejscu i dlaczego. .
DAMIAN24 Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 ja bym wybrał Yukon-a, ponieważ na prostych i z górki będzie ci wygodniej a wjeżdżając pod góre zawsze możesz zablokować tylny amor. Poza tym sam się zastanów jakie tam masz podłoże i czy w któreś wakacje nie będziesz chciał wyskoczyć w góry.
arek_wro Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 Akurat argumentacja twojego ojca jest zupełnie nietrafiona, bo większość producentów rowerów wytwarza swoje ramy w Azji i pakuje je potem do rowerów kosztujących nawet po parenaście tysięcy złotych. Poza tym wbrew angielskobrzmiącej nazwie Giant to firma tajwańska. Wciąż chcesz Gianta?
Rulez Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 A ja uważam , że szkoda się męczyć, niech sobie kupi co mu kolega polecił , bo kolega się zna . A jak słyszę te brednie o cieniutkich ramach Arkusa, i insynuacje, że my nie wiemy, iż 95% ram (nawet tych kultowych) jest spawana w Chinach i na Tajwanie..... Faktycznie "onczylija" kompletnie nie jest w temacie , ale usiłuje nas poustawiać ...żałosne....
Ecia Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 I podzieliłem się tą informacją z tatą, który z biegu zmieszał Krossa z błotem. Powodem było to, że Kross- wbrew temu co pisze producent- sprowadza tanie ramy z Chin. Nie pytajcie się skąd to wiem. Po prostu wiem, ok? Laboga. Nie musimy cię pytać, skąd to wiesz - bo to przecież nie jest żadna tajemnica! A jak myślisz, skąd Giant sprowadza swoje najtańsze ramy (czyli m. in. Rainiera i Bouldera)? Czyżby... z Chin? Bingo ! I nie pytaj, skąd ja to wiem. To jest po prostu tajemnica... poliszynela. Ramy rowerów przez ciebie podanych w niczym nie są gorsze od ram Arkusa. A jest nawet całkiem możliwe, że są produkowane w tej samej fabryce . Wybór należy do ciebie. A ja się powtórzę (choć nie wiem, czy mimo to uda mi się cie do czegokolwiek przekonać - a wszak nie mam interesu, aby cię wprowadzać w błąd ): spośród tych wszystkich czterech rowerów, gdybym nie była zdecydowana na fulla - w ciemno wzięłabym Arkusa. Dlaczego? Bo lubię sprawne, dobrze spisujące się w terenie rowery. Lubię gładko chodzące, nie łapiące po kilku jazdach luzów przerzutki - a precyzja zmiany przełożeń jest ważna zwłaszcza podczas podjazdów na strome (!) wzniesienia. Lubię amortyzatory wybierające nierówności podczas jazdy po korzenistych (!) trasach (z Suntourami, nawet wysokimi modelami, mam fatalne doświadczenia - a właśnie Suntoury, z najniższej półki w dodatku, są w Rainierze i Boulderze). Lubię - zwłaszcza na zjazdach ze stromych (!) wzniesień - sprawne hamulce (a cóż to za dziwo siedzi w tych Giantach i jak toto działa - któż to wie; Tektro są zaś sprawdzone przez wielu użytkowników i wiadomo, czego się po nich spodziewać). Nie lubię natomiast przepłacać za napis na ramie - zwłaszcza, gdy za te same pieniądze dostaję sprzęt DUŻO słabszy, niż u konkurencji. Tyle ode mnie. Zrobisz, jak zechcesz - albo jak ci doradzi tata czy kolega...
onczylija Napisano 13 Lutego 2009 Autor Napisano 13 Lutego 2009 Ale słuchajcie, zaraz się obrażacie! Ja tu nikogo nie krytykuję i nie chcę krytykować, tylko wyrażam swoje skromne zdanie. Jak napisałem jestem zielony w temacie i gdzie mi się z Wami-znawcami równać? Pragnę się z Wami podzielić informacjami jakie zasłyszałem na temat poszczególnych firm czy rowerów. Wy się dzielicie ze mną swoimi spostrzeżeniami i ja też nie chcę pozostawać dłużny. Niefajnie, że tak odebraliście moje słowa, np. o ramach Krossa czy wiedzy kolegi. Nie zamierzałem Was w niczym urazić i jestem daleki od tego. Jeżeli kogoś uraziłem to przepraszam. Jak najbardziej liczę się z Waszym zdaniem, jest mi ono bardzo cenne. Dla przykładu powiem, że jutro wybieram się do dystrybutora Arkusa w moim mieście i dowiem się co nieco o Starduście. Może, za głosem Eci, zdecyduję się na Arkusa? Wszystkim Wam dziękuję za aktywność w moim temacie, jeszcze raz przepraszam urażonych i wyrażam nadzieję, że nasza współpraca będzie się układała tak dobrze, jak do tej pory Bo wspomnę jeszcze raz: Wasze opinie są dla mnie bardzo ważne i cenne i nieprawdą jest, że faworyzuję zdanie kolegi... .
Ecia Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 No i właśnie po to jest forum, żeby konfrontować różne opinie - kolegów, rodziców, nasze... Nikt się tu nie obraża, tylko chcemy ci jak najlepiej doradzić, abyś ostatecznie kupił sprzęt, z którego będziesz zadowolony i który sprawdzi się jak najlepiej w warunkach, w jakich deklarujesz, ze będziesz jeździł
tobo Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 jeśli uważasz że kupisz JAKIKOLWIEK rower duzego producenta wyprodukowany w kraju macierzystym - nawet wydając na niego 10 razy tyle co zakłądasz - to się rozczarujesz. tajwan jest w tej chwili centrum produkcyjnym rowerów, tam mieszczą sie najwieksze fabryki najważniejszych i mniej ważnych producentów - kto nie ma fabryki własnej to kupuje gotowce od bezimiennych producentów. jeszcze jedno - yukon bedzie bujał bo jego amor jest modelem wyjsciowym bez wymyślnych bebechów. i prawie na pewno w tym przedziale nie dostaniesz roweru z lepszym który temu zjawisku zapobiegnie. co do opini twojego znawcy: twierdzi on że kasa wydana na rower to kasa wyrzucona w błoto bo bedziesz chciał blokować amortyzator z tyłu więc w efekcie bedziesz jezdził na sztywnej ramie itd itp. kolega zapomniał jednak że jeśli będzie chciał efektywnie podjeżdżać na rowerze ze sztywną ramą i amortyzatorem z przodu to TAKŻE będzie musiał zablokować przedni amortyzator.
Rulez Napisano 13 Lutego 2009 Napisano 13 Lutego 2009 jutro wybieram się do dystrybutora Arkusa w moim mieście i dowiem się co nieco o Starduście. Może, za głosem Eci, zdecyduję się na Arkusa? Obawiam się że dystrybutor nigdy Stardusta na "żywo" nie widział, a na pewno na nim nie jeździł , więc nie powie nic konkretnego - oprócz standardowego kitu sprzedawcy , albo będzie zachwalał inne rowery które ma w sklepie . Test w gazecie jest obiektywny , i rzetelny, i nie pozostawia wątpliwości co do roweru.
onczylija Napisano 14 Lutego 2009 Autor Napisano 14 Lutego 2009 A słuchajcie, jak ma się sprzętowo Yukon Fx3 do Arkusa Stardusta? Bo z tego co piszecie chyba z tych dwóch rowerów dokonam wyboru. Ważna jest też cena: Yukon z 2008r. kosztuje w moim sklepie 2500 (jest przeceniony 15% z ok.2800), a Stardust- widziałem na stronie producenta, że teraz trwa promocja karnawałowa. Normalnie kosztuje 3600, a promocyjnie 2200. Jeżeli by nie zeszli mi z ceny z Yukona wybrałbym chyba Stardusta. Ale jeżeli mógłbym Was jeszcze prosić o zestawienie, jak mają się sprzętowo do siebie oba modele. Link do: Giant Yukon Fx3 2008 http://www.giant-bicycles.com/pl-PL/bikes/...ollections_id=3 Arkus 2.5 Stardust http://www.arkus.com.pl/pl/rowery_arkus/20...ort/art100.html Pozdrawiam .
exist Napisano 14 Lutego 2009 Napisano 14 Lutego 2009 Ten Arkus jest świetny a jesli nie to, polecił bym Tobie Krossa A4 albo Unibike Fusion lub Evolution. Sam mam Unibike Fusion i jestem z niego b. zadowolony, na pewno jest bezpieczny Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.