marsman Napisano 15 Września 2010 Udostępnij Napisano 15 Września 2010 a coś więcej?? ile ma sterówka? z manetką czy bez?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 15 Września 2010 Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Już bez manetki, sterówka 20.5 cm z gwiazdką i bieżnią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 16 Września 2010 Udostępnij Napisano 16 Września 2010 z wagą swojego z manetką zszedłem do 1518g troche jeżdżenia, trzy maratony ( z ekwipunkiem ważę ok 65kg ) i luz już jest wyczuwalny. jeszcze dwa maratony i odsyłam do Velo. kupiłem go bardzo okazyjnie w związku z czym nie mam mu nic do zarzucenia. za 400pln naprawdę świetny amor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 a ile cm rury sterowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 18 Września 2010 Udostępnij Napisano 18 Września 2010 ok 18,5-19cm teraz tego nie zmierze. nakrętka wentylka jest strasznie ciężka. plastik to sporo mniej g regulacja tłumienia powrotu. raz ustawiamy tłumienie więc poco to jeszcze wozić? i tak pod wpływem wstrząsów się odkręci i zginie regulacja linki? bez tego też można się obyć jako pancerz doskonale sprawdza się przewód hydrauliczny zysk na kilku alu śrubkach M3 minimalny ale za to jakie one są ładnie czerwone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 28 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 (edytowane) ok 18,5-19cm teraz tego nie zmierze. nakrętka wentylka jest strasznie ciężka. plastik to sporo mniej g To fakt, blokada nie zachwyca, w szczególności że sama manetka w poprzednich latach była średniej jakości. Z tego co widziałem teraz już to poprawili. A sam amorek rewelacja, ja miałem zamontowaną wersję Disc 80mm w Authorze Intinctcie i mimo małych luzów super to chodziło. Bardzo fajne było też to że blokada była na sztywno więc jak jeździłem po asfalcie to amorek się nie uginał w ogóle i przez to fajnie się podjeżdżało w korbach:) Edytowane 28 Listopada 2010 przez senjiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Hmmm... Sam będę zmieniał widelec za rok, a jak bozia da to jak najszybciej np. za 6 miesięcy. I chyba jednak lepiej kupić Rebe używaną w bdb stanie za ok 850zł niż tego first'a pomimo, że zdaje się to być całkiem rozsądny amor. Jednak Reba to jest Reba i myślę, że nie można go z nią porównywać. Edytowane 2 Grudnia 2010 przez Kellysbicycles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swierzak1 Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Za 850zł to będziesz miał już First'a Platinum jak dobrze poszukasz 1.5kg wagi jak SID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Reba jest na pewno bardziej sprawdzona. Po opinii kamila który ma kellysa majestic'a straciłem pewność. Amorek ten zbyt krótko jest na rynku. Reba już jest bardzo długo (nie wiem ile ale na pewno sporo więcej niż 4 lata) i praktycznie nikt na nią nie narzekał. Ten RST natomiast ma dzielone opinie, a ja stawiam na to co pewne. A co do tych firstów. Czy one mają dwie komory powietrzne, czy jedną? PS. SID w najniższej wersji waży 1470g. Ten RST Platinium 1680 g Tzn. waży 210g więcej Od reby jest 55g cięższy http://allegro.pl/promocja-rst-first-platinium-rl-2010-i1328253895.html - jaka wtopa, podaje że cena katalogowa to 1099zł, a sprzedaje za 1179zł^^ Edytowane 2 Grudnia 2010 przez Kellysbicycles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Firsty mają komory pompowane 1 wentylem. Pisałem już wyżej, ale przypomnę. Mój First ważył 1525g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Hmmmm... Tzn., że są jednokomorowe? Jeśli tak to słabo. Co do wagi to i tak jest cięższy od sida 55g No i zależy jaką masz wagę. Na innej wadze będzie np.1586, a na jeszcze innej 1602g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 i tak jest cięższy od sida 55g to kup sobie SIDa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Hmmmm... Tzn., że są jednokomorowe? Jeśli tak to słabo. Co do wagi to i tak jest cięższy od sida 55g No i zależy jaką masz wagę. Na innej wadze będzie np.1586, a na jeszcze innej 1602g Jak mnie pamięć nie myli to Foxy , Manitou ,Dt Swiss,Maverick, White Brothers też są jednokomorowe. Też słabo.Więcej nie zawsze znaczy lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Hmmmm... Tzn., że są jednokomorowe? Jeśli tak to słabo. Co do wagi to i tak jest cięższy od sida 55g No i zależy jaką masz wagę. Na innej wadze będzie np.1586, a na jeszcze innej 1602g Tutaj nie mogę się zgodzić bo jakoś Manitou też stosuję jedną komorę i amortyzatory nie są wcale mało czułe. Kwestia dobrania sprężyny negatywnej o odpowiedniej czułości i progresji. Żeby było śmieszniej to Manitou do wszystkich amortyzatorów daje tylko jeden typ sprężyny Edytowane 2 Grudnia 2010 przez senjiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Aha nie no sorka wiecie w temacie amortyzatory powietrzne-budowa jestem jeszcze trochę nieobeznany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Tutaj nie mogę się zgodzić bo jakoś Manitou też stosuję jedną komorę i amortyzatory nie są wcale mało czułe. Kwestia dobrania sprężyny negatywnej o odpowiedniej czułości i progresji. Żeby było śmieszniej to Manitou do wszystkich amortyzatorów daje tylko jeden typ sprężyny Głowy nie dam ,ale chyba nie do końca. Drake ma inną sprężynę negatywną niż Minute ( inny system amortyzacji ACT vs MARS),R7 też ma inną , w starszych modelach R7 i Minute w wersji MRD był system NOBLE AIR czyli zamiast stalowej sprężyny negatywnej plus komora powietrzna (air/coil ) była automatycznie regulowana komora powietrzna (air/air). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Dzięki za poprawienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti95 Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Mam pytanie jak się mają te nowe amorki do siebie rst first i sr epicon ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kellysbicycles Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Gdzieś w tym temacie już ktoś pisał, że w porównaniu do RST first air Axon i Epicon twarde są, ale to były chyba wpisy z 2009r. A podobno Epicon 2010 sporo lepszy jest (no i podrożał ok 200zł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 2 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Matti, o tych dwóch amorkach było już na forum jakieś milion razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 (edytowane) First działa dobrze ( jak na RST ). Jednak wszystko inne ( sztywność, bezawaryjność ) trzeba jeszcze poprawić. Oczywiście przy Motion Control od RS'a wymięka...Mam świetne porównanie, bo z Firsta Platinum przesiadłem się na Sida . Edytowane 2 Grudnia 2010 przez Kamil515 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti95 Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Matti, o tych dwóch amorkach było już na forum jakieś milion razy. Tak wiem czytałem to wszystko ALE chodzi mi o te nowe modele! np. srsuntour 2010/2011r. W porównaniu do nowego firsta Albo jeszcze się zastanowię nad jakimś RS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senjiro Napisano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Myślę że Suntour jakością działania się do Firsta nie umywa. Za to Firsta nie ma co porównywać do RS bo to inna póka (mowa tu o Rebie). Najprościej przedstawić to w ten sposób. Suntour<RST First<RS Reba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matti95 Napisano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 (edytowane) Myślę że Suntour jakością działania się do Firsta nie umywa. Za to Firsta nie ma co porównywać do RS bo to inna póka (mowa tu o Rebie). Najprościej przedstawić to w ten sposób. Suntour<RST First<RS Reba Jak się mogę zapytać to na czym to sugerujesz? Miałeś możliwość porównania? Edytowane 3 Grudnia 2010 przez Matti95 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Ja mam porównanie Firsta do Sida i rzeczywiście jest First < Motion Control od RS'a czyli Reba i Sid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi