Skocz do zawartości

[v-ki] xt 2009

Bagno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś używa hamulców XT z 2009r? Interesują mnie opinie na ich temat. Mam zamiar wymienić swoje tektro na coś nowego.

Myślę o xt lub komplet avid sd7 2008r. Shimano wyjdą mnie taniej o tyle, że zostawiam swoje klamki deore i za 149zł mam hamulce. Komplet SD7 to koszt 219zł.

Bardziej podchodziłyby mi xt, bo mam cały osprzęt shimano ale czytałem o sporych luzach w modelu z 2008r. Myślicie że to poprawili?

xt '09 vs sd7 '08

Pozdrawiam.

tu masz dużo taniej, a pewnie da się jeszcze coś utargować: http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...skid=1&l=pl

taki komplecik jest idealny, używałem, sprawdziłem, jestem mega zadowolony

łatwa regulacja, klamki złapią minimalny luz roboczy, który w niczym nie przeszkadza, okładziny bardzo trwałe, ogólnie bierz i się nie zastanawiaj

pozdrawiam

Z tego co się orientuję to nie ma modelu na 2009 - od 2008 jest cały czas model BR-M770. Luzów to to raczej nie ma gdzie łapać chyba - w sumie vki jak to vki z Shimano - dobre jak zdecydowana większość w zależności od zastosowanych klocków (w XTeku stosują seryjnie te same klocki co w Alivio).

Mi się w nich nie podobają śruby regulujące napięcie sprężyny - wymieniłem je na takie dłuższe z wejściem na imbusa z Avidów SD5R - regulacja teraz jest o wiele przyjemniejsza.

Jak już to zostało napisane - nie ma modelu '09, to co jest w sprzedaży to model '08 - poprawiony w stos. do wcześniejszych, bo klasyczny (bez równoległego prowadzenia kocków jak to ma jeszcze miejsce w XTRach).

Mam taki zestaw od zeszłego roku: szczęki XT BR-M770 + klamki AVID FR-5 + linki i pancerze Clark's CLIM8 + fajki z dziwnym zakończeniem (coś jak modulator siły hamowania Shimano) i mi styka. Zablokować przednie koło się da jak ktoś chce, a tak normalnie modulacja jest. Nie wiem na ile to załuga szczęk, na ile linek i pancerzy, a na ile tych dziwnych fajek.

W tym roku mam zamiar pokombinować z okładzinami ... chodzą mi po głowie Koolstop-y, prawdopodobnie w marcu podjadę do Cultu i kupię, choć rozważam tez inne opcje.

Dzięki za odpowiedzi. Pokuszę się jeszcze i poproszę Was o porównanie XTR BR-M970 a Single Digit SL.

Warto dopłacić i wziąć zamiast powyższych czy to tylko za napis biorą?

Nikt już na v-kach nie śmiga..?

...

Nikt już na v-kach nie śmiga..?

Taka moda :) teraz to i jeżdzący po szosie muszą koniecznie mieć tarcze :)

Co do XTRów to przemyśl to - równoległe prowadzenie klocków ma zalety (łatwiej ustawićć klocki i mają większą siłę docisku) oraz wady (cieżar i te słynne luzy które mogą się pojawić szybko - nie wiem od czego to zależy bo nie miałem takich hamulców)

A jest w ogóle jakiś sens wydawać 200zł na v-ki? Ja mam zwykłe standardowe klamki Tektro z Salamandra, szczęki Deore za 20zł i klocki Author 3CC do tego pancerz Accent Supreme i bez problemu mogę postawić maszynkę dęba. Układ sprawdza się genialnie w każdych warunkach.

Wyższa cena to niejednokrotnie większa trwałość komponentów, lepsze fabryczne klocki oraz większa łatwość serwisowania. Jeździłem na klamkach alivio i hamulcach tektro, ich pracę uważam za bardzo fajną, kolega jeździł na no-name, sprężyny wyrobiły się w przeciągu paru tygodni a możliwości regulacyjne były... właściwie to nie istniały bo kręcenie śrubkami nie zmieniało pozycji szczęków hamulca. Klamki też robią różnicę, wybierzesz dobrze to wystarczy korzystać z 2 palców aby zatrzymać rower, wybierzesz źle to będziesz musiał ściskać hamulec wszystkimi palcami, tracąc chwyt na kierownicy. Z pewnością można wybrać tani sprawny zestaw, co do tego nie mam wątpliwości.

A jest w ogóle jakiś sens wydawać 200zł na v-ki?

Miałem najtańsze Shimano i było OK, w sumie dla "bajeru" kupiłem komplet Avid SD 7 i nie liczyłem na to że będzie lepiej, bo różnicy w budowie i działaniu za bardzo nie widziałem... Ale różnica jest znaczna, klamki dużo dają, ale same szczęki też - dużo lepiej odbijają i się mniej rozregulowują, mam do nich duże zaufanie. Nie ma problemu z blokowaniem koła nawet w mokrych warunkach (aczkolwiek trzeba użyć sporo większej siły), modulacja przy klamkach Avida jest świetna (jak na v-ki).

Aktualnie mam z przodu wspomniane Avidy SD7 a z tyłu właśnie XT 2008 (został jeszcze sprzed kupna Avidów) i sprężyna gorzej odbija, aczkolwiek ogólna jakość jest dobra, po wyregulowaniu hamują też świetnie. Porównując jednak SD7 vs XT 2008 jestem za SD7.

Ja miałem Tektro z klamkomanetkami Shimanowskimi...kupiłem SD-7 i nie wymieniłbym ich na żadne inne v-ki.

Niecałe 200zł to wg mnie nie jest dużo za coś co jest trwałe, ma bardzo dobrą modulację i bajecznie prostą regulację, o sile hamowania nie wspomnę.

Gal, jeździłeś na jakiś innych (lepszych) v-kach niż na swoich ?

artwar zgadzam się ale myślę, że siła z jaką trzeba nacisnąć klamkę zależy przede wszystkim od pracy linki i sztywności pancerza.

Skiba_TG uważasz, że warto było wydać te 200zł? :P

Wax jeździłem :) Myślę, że wszystko to kwestia bardzo indywidualna. Jak ktoś jest cięższy, to potrzebuje czegoś innego niż lekki biker. Kwestia też pewnego podejścia do sprawy. Mam coś co działa bezawaryjnie, sprawnie i zapewnia mi komfort psychiczny i fizyczny mogę to wymienić na coś nowszego z lepszych materiałów i droższego, tylko czy jest racjonalny sens?

Jeździłeś i co ?

Ja ważę 60kg i cenie sobie to jak SD-7 zachowują się w lesie, błocie, deszczu czy też po prostu w mieście. Jeśli Tobie wystarczają Deorki i klamki Tektro to ja nie będę Cię zmuszał czy przekonywał. Ja gdy przejechałem się na obcych Avidach stwierdziłem, że jest to sprzęt dla mnie, nie byłem zadowolony z poprzednich v-ek a z tych jestem mega zadowolony.

Jeśli ktoś mi zadaje pytanie: XT 2008 czy SD-7 mówię w ciemno SD-7.

Aaa i jeszcze jedno, są też niższe Single Digity, mowa tu o 5...

Właśnie, intersuje mnie porównanie SD5 i SD7. Miałem w planach zakup SD7, ale zakupiłem okazyjnie od kolegi z forum SD5. W porównaniu do starych hamulców(jakieś APSE) Avidy hamują rewelacyjnie, pojawiła się dodatkowa opcja - modulacja ;). Jestem ciekaw, czy są duże różnice, poza wagą i mocowaniem linki?

pozdr

serwus :D

jestem na etapie montażu tarcz, ale do teraz uzywałem zeszłego lata AVIDA SD7 i XT 2008, glownie sd 7 na przodzie , xt na tyl, pozniej zmienilem na odwrot z ciekawosci. Moim zdaniem SD7, okładziny RW 2 są w moim odczuciu twardsze i precyzyjniej czułem punkt blokowania koła, XT za to szybciej hamowały juz na minimalnym styku z obręczą. Generalnie hamulce bardzo porownywalne, aczkolwiek SD7 tansze : http://centrumrowerowe.pl/index.php?s=7120...skid=1&l=pl , jeszcze co mi sie przypomnialo, nie wiem dlaczego ,ale SD7 lepiej dalo sie dopasowac / wyregulowac do obreczy, a i co wazne, XT posiadaja dosc slaba w porownaniu do SD 7 sprezyne, jak maksymalnie dokrecam srobke w SD7 to hamulce b. mocno odbija, zakres regulacji jest b.duzy, XT kupilem pozniej i bylem zaskoczony slaba sprezyna, choc w czasie jazdy wiele znaczenia to nie mialo.

Pozdrawiam

Wojtek

XT posiadaja dosc slaba w porownaniu do SD 7 sprezyne, jak maksymalnie dokrecam srobke w SD7 to hamulce b. mocno odbija, zakres regulacji jest b.duzy, XT kupilem pozniej i bylem zaskoczony slaba sprezyna

Tutaj nie o słabą sprężynę chodzi tylko o krótkie śruby regulujące. Zauważyłem to samo i dlatego zmieniłem śruby regulujące sprężyny na te z Avida (przy Avidach są dłuższe) - i teraz XTeka reguluje się o wiele przyjemniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...