Moonspell79 Napisano 8 Lutego 2009 Napisano 8 Lutego 2009 Cześć, Czy ktoś mógłby polecić dobrą pompkę na naboje CO2 , gdzie naboje są w przystępnej cenie max. 3-4zł/nabój? Gdzieś czytałem, że do niektórych modeli pompek pasują tanie naboje do "syfonów" lub do broni. Słyszeliście coś o tym? Dzięki za sugestie i pozdrawiam: Michał
Jason Napisano 8 Lutego 2009 Napisano 8 Lutego 2009 Jeśli jest ci niezbędna np jak masz opony UST to np Sigma Aero jet , lub SKS Airgun , do sigmy jest problem z nabojami z broni bo wchodzą do niej 16 g a w broni używa się najczęściej 12g , chociaż widziałem kiedyś do piwa 16 g po 4 zł , jak z sks to chyba jedyny problem to taki że nabój musi być gwintowany 12/16g dowolnie . http://www.allegro.pl/item541047908_sks_na...bikestacja.html Jeśli masz zwykłe opony to daj sobie spokój , takim nabojem nie napompujesz opony MTB na twardo , i tak trzeba dopompować , da się jechać ale .... . Lepiej zainwestować w dobrą tradycyjna pompkę .
Moonspell79 Napisano 8 Lutego 2009 Autor Napisano 8 Lutego 2009 Pomyślałem o CO2 bo moja tradycyjna pompka Kellys'a już sobie nie radzi, a przy mojej wadze muszę pompować przynajmniej 2.5-3 atm. Ponadto, czasami szlak trafia, jak się jedzie, super trasa, pogoda, a tu .... pana i 15 min w plecy wrrrr Jaką pompkę tradycyjną mógłbyś polecić, żeby móc napompować oponę MTB do 3 atm w miarę szybko ? Dzięki i pozdrawiam
wiktorsam Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Kolega zakupił już pompkę ? Ja ostatnio też stanąłem przed podobnym problemem, i zakupiłem meridę pm-md005. Coś takiego: http://www.allegro.pl/item553040132_pompka...wory_7_bar.html Szukałem czegoś z manometrem i solidnego, i ta merida wydała mi się najsensowniejsza. Ma dwa biegi, dzięki czemu jak mamy parę w łapach można dość szybko napompować koło . Do 2 atm spokojnie da się na szybszym biegu, a potem przełączam na bieg do wyższego ciśnienia i dobijam do 3 atm. Jak na razie jestem zadowolony, jest też tańsza i lżejsza wersja plastikowa.
wiktorsam Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 No pompkę już mam, wykonana solidnie, lekkie luzy robocze na rączce. Uszczelniacz - czyli ta wajcha jest wykonana z plastiku - liczyłem że będzie aluminiowa. Wygląda solidnie, więc pewnie się nie urwie . Na szybszym biegu, jak już napisałem do 2 ATM idzie całkiem sprawnie, powyżej trzeba już użyć trochę siły, więc przełączam bieg i dobijam całkiem leciutko do 3 atm. Mam dętki z wentylem samochodowym i tu głowica jest całkiem szczelna, powietrze po odciągnięciu wajchy nie ucieka. Manometr dosyć dokładny, pokrywa się z moim samochodowym . Z minusów to w komplecie nie ma żadnego mocowania do ramy - ja i tak wożę w plecaku, ale dla kogoś może to być problemem. Jak na razie jestem zadowolony, ale zdaję sobie sprawę, że prawdziwa wartość pompki wyjdzie po kilkudziesięciu pompowaniach . Wydaje się być ciekawą alternatywą pompki Crank Brothers Power Pump Alloy która jest od niej ponad 2 razy droższa. Sama budowa meridy zresztą jest bardzo podobna do crank brothers'a, manometr wydaje się być ten sam, jak i sama zasada działania pompki.
ulvgar Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 A jaka jest średnica pompki? Może do mocowania konkurencji by pasowała?
ulvgar Napisano 18 Lutego 2009 Napisano 18 Lutego 2009 Zapamiętam, bo teraz nie mogę sprawdzić jak jest u mnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.