Skocz do zawartości

[damper] Rock shox sid xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ze względu na to że nie miałem do tej pory do czynienia z jakimkolwiek zawieszeniem, chciałbym was prosić o radę, znalazłem na allegro ten oto damper http://allegro.pl/item544255645_rock_shox_sid_xc.html Czy ktoś ma go może przy rowerze?? Jak się sprawuje?? Jak zobaczyłem aukcje pomyślałem że za te pieniądze to okazja i postanowiłem zmienić go zamiast mojego Decathlona DAS Sport. Co wy na to?? Ewentualnie czy macie propozycje na jakiś inny damper tak do 500zł. Czy warto brać tego sid-a

Pozdrawiam Stachmaister

Napisano

pracuje przyzwoicie ale akurat ten rocznik ma dwa spore jak dla mnie minusy:

- przebicia powietrza między komorami - powietrze schodzi z komory pozytywnej do negatywnej no i po jeździe :icon_wink: - miałem tak w dwoch egzemplarzach tego własnie rocznika

- kartusz tłumienia jest fabrycznie zamknięty i nie poddaje się serwisowaniu - rok wcześniej był jeszcze otwieralny ale w roczniku 2001 już nie. tak więc w przypadku awarii tłumienia nie możesz go oddać do naprawy ani nawet na przegląd

jeszcze jedno: PRAWIE NA PEWNO TENŻE SID NIE BĘDZIE CI PASOWAŁ DO RAMY - jest to nietypowa/niestandartowa długość całkowita tego dampera - 155 mm. najczęściej spotykane długości to 165 i 190. nie wiem jaką masz ramę ale proponowałbym ci sprawdzić długość tłumika w tym decathlonie - środek-środek oczka montażowego.

standard 165 w rowerach do xc/maratonu (z krótkim skokiem wahacza) obowiązuje od paru lat i poza wynalazkami speca nie spotkałem sie z taką długością tłumika w ramach amortyzowanych.

Napisano

Dzięki tobo za przypomnienie. Z głowy mi wyleciało że ja mam długość montażową 165mm :) A możecie mi powiedzieć czy się opłaca http://allegro.pl/item549983417_dnm_burner_rc_165.html myślę że ten dnm bedzie i tak lepszy od DAS bo przy nim nie mam możliwości jakiejkolwiek regulacji mogę mu tylko zmienić ciśnienie :P Licytuje go ale nie jestem pewien, zawsze można się wycofać :icon_wink:

Napisano

mialem dwa takie burnery:

jeden w dl 165 w dunconie mastiffie - dzialal bez problemu, jednak mial małą nieszczelnosc komory tlumienia i wyciek oleju - nie powinno sie to dziac przy moim stylu jazdy; jednak nie powodowalo to utraty wlasciwosci tlumiących

drugi byl kupiony luzem i praktycznie od razu zdupczyło sie tłumienie kompresji - jednak po wymianie było już do konca eksploatacji (znaczy się - do dzis) bez zastrzezen. tłumik jednak "skwierczy" - a to oznacza ze w srodku jest ciut powietrza.

Napisano

No mój styl jazdy to raczej XC od czasu do czasu jak przejeżdżam przez miasto to jakiś krawężnik do pokonania. Chciałbym założyć jakiś inny damper z większą możliwością regulacji, niestety mało się znam na zawieszeniach. I właśnie nie wiem na jaki damper się zdecydować a nie chce wydawać też kosmicznych pieniędzy(biedny student;). Co możecie polecić tak do 400-500zł oczywiście używki wchodzą w gre?? tylko żebym nie miał z tym większych problemów. Skłaniałbym się własnie do jakiegoś Rockshox-a bo mam serwis w miescie.

Napisano
myślę że ten dnm bedzie i tak lepszy od DAS

A jesteś pewny , że się zmieści w ramie, czy np. bedziesz mógł wsadzić bidon do koszyka itd. ?

Może lepiej dozbierać niż kupować na siłę .

Napisano

Nie powinno być problemu z upchnięciem go, wbrew pozorom w tej ramie jest dużo miejsca. Jednak jak tobo mówi że miał problemy z dwiema sztukami to też zaczynam się zastanawiać. Na allegro ciężko jest dostać cokolwiek o długości 165mm bo już trochę obserwuje aukcje. a niestety na jakiś nowy damper od 800zł w górę mnie nie stać bo jestem jeszcze na utrzymaniu rodziców. i muszę kombinować żeby mieć jakąkolwiek kasę na rower.

Napisano

Rulez pójdę za Twoją radą i będę starał się dozbierać kasę(chodź będzie ciężko) i chyba się skusze na tego manitou, bo w którymś temacie czytałem pochlebne opinie o nim i o tym systemie spv. To taka moja wada że chciałbym mieć wszystko od razu :icon_wink: Ale dzięki za przyhamowanie mnie wydam trochę więcej kasy ale za to pewnie później za oszczędzę i będę mógł się cieszyć lepszym działaniem zawieszenia. Jeszcze raz Dzięki

Napisano

Słuszna decyzja, sam mam tego Swingera i mogę go polecić.

Co do tego Rockshox MC 3.R to też dobry damper (podobno lepszy niż Monarch) , ma wiele regulacji i ładnie pracuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...