Skocz do zawartości

[rura sterowa] max odległość od górnej krawędzi mostka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Tak jak w temacie stoi. Gdzieś w mądrej literaturze wyczytałem, że odległość ta nie powinna przekraczać 2mm i tak też dociąłem rurę sterową w swoim starym amortyzatorze. Teraz planuję zmianę i trafiło mi się coś, co by mi odpowiadało, gdyby nie krótka rura sterowa.

O dospawaniu kawałka nie ma raczej mowy, bo brakuje ok. 10mm. Teoretycznie mógł bym zmienić mostek ale dość długo dobierałem go pod siebie i nie widzi mi się kolejna wymiana.

Jak sądzicie, ile max może wynosić ww. odległość, żeby było w pełni bezpiecznie?

Pozdrawiam!

Napisano

Ja mam jakoś jak dobrze pamiętam z 0,5 - 07 cm, dobrze jest skrecone i wszystko działa jak należy, już troche różnych akcji to przetrwało i jest OK. A jak liczysz z jakimiś podkładkami dystansowymi to ściągnij jedną jeśli je masz.

Napisano

Też mam ten problem ;) Zależy jeszcze jaki mostek masz. Co innego jakiś super wylajtowany, a co innego klocek od DH. Ja jeździłem na PRO PLT z rurą za krótką o 5mm i nic się nie rozleciało.

Napisano

Długi ten mostek trochę (długa dźwignia działająca na rurę). Na szosę powinno wytrzymać, ale w teren to już bym się bał, 10mm to już jednak trochę jest. Może spróbuj poszukać niższych sterów?

Napisano

Niższe stery kup, albo niestety będziesz musiał wymienić mostek na niższy.

Ile ten ma ? 4cm ? 4,5cm ?

Jeśli info w necie mówią prawdę to jego wysokość to 38mm, więc pozostały Ci stery do kupienia.

Napisano

Ritchey Logic już są dosc niskie jeszcze zalezy jaki model masz. U mnie były z duża nakrętko itd. Najlepiej jechac po prostu do sklepu, żeby dobrali odpowiedni:)

Napisano

Przy zintegrowanych sterach nie powalczysz za bardzo. Sensowna odległość końca rury do końca mostka to jakieś 5mm. Od biedy możesz poszukać kogoś kto nabije Ci nową rurę sterową (skontaktuj się z dystrybutorem widelca). Ja po założeniu dużej dolnej miski sterów zauważyłem że mam problem więc pozbyłem się podkładki i uważałem żeby nie kupić wyższego mostka.

Napisano

Z tego co pamiętam jest profesjonalna "przedłużka" do widelców A-head bodajże do nabycie w Harfie w cenie 40-50zł.

Napisano

Ja miałem te same Ritcheye i moim zdaniem najniższe to one nie są... bodaj najbardziej "płaskimi" sterami zintegrowanymi są CaneCreeki montowane swego czasu seryjnie w ramach Accent ElNino - nie wiem jaki to model więc najlepiej popytać w "dobrych sklepach rowerowych" czyli po prostu Velo. Wystawały ponad ramę tyle co ich plastikowe "denka", czy prawie wcale :)

Jak zamieniłem ze sobą w/w stery w jednym z dawnych rowerów :), wyszła mi różnica dobrych 5mm (podkładka i jeszcze troszkę), więc trzeba szukać - zresztą nie tylko tych, może jakieś inne płaskie się znajdą?

Napisano

Pomierzyłem i wyszło tak:

- mostek 40mm

- górna przykrywka 15mm

Z mostka już raczej nic nie zedrę ale myślę, że na przykrywce coś można zyskać. Co prawda nie chcę kupować nowych sterów ale może uda się coś dosztukować? Jeśli nie, to pozostaje opcja tej "przedłużki".

Napisano

Jeśli nie da się zbić tego na sensownych sterach albo mostku (najłatwiej będzie razem) to ja bym odpuścił amora i poszukał jakiegoś innego (zresztą tak zrobiłem). Szkoda pakować jakieś tuleje dodatkowe żeby nadrobić 5mm. Spawanie w tym wypadku to też bez sensu pomysł.

Napisano

Wymiana sterów, czy mostka to i tak inwestycja pow. 30zł na każdym, więc opłacalność amora znacznie spada :rolleyes:

Może uda mi się załatwić samą przykrywkę?

zdjecie,90,43603,stery.jpg zdjecie,90,43604,stery.jpg

Napisano
  Timon92 napisał:

Twoje stery to akurat model niezintegrowany który odpada.

Gal, ja bym odpuścił amora. A co znalazłeś i w jakiej cenie że aż tak się opłaca? Ile potrzebujesz rury sterowej? Może uda się coś innego ciekawego w tej cenie zaproponować.

Żeby nie było nie będę próbował Ci odbić amora bo sam generalnie potrzebuję dość długiej sterówki (minimum 190mm, a z chęcią więcej bo mam w planach zmianę ramy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.