Skocz do zawartości

[rower] full dla duzego za 3-4 tys

slaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Czekaj czekaj, zanazłeś felta który po obecnym kursie funta wyniesie ponad 5600zł :) a temat jest 3-4 tysiące... Jeśli wchodzi w grę opcja czegoś za prawie 6k zł to już będzie tego znacznie więcej. W cenie o 2 stówki wyższej niż felt masz takiego gianta http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=pr...amp;id_prod=732 Tylko takim sposobem można dojść do roweru za 10k :D

Miałem to samo napisac , odnośnie ceny która wynosi juz 5600 zł .

"slaawek" musisz okreslić budzet , w przeciwnym razie , mozna składać propozycje bez końca , a z wnioskami jeszcze gorzej.

Rowery z systemem Virtual , wcale nie sa najlepsze , w sportowych rowerach raczej pozostają w tyle . Tak że wszystko zalezy od przeznaczenia roweru.

Maja Panowie racje, chyle czola. Czasami mi sie zdarza napedzic :).

Jako ze nic do 4 tysiecy co znalazlem nie spowodowalo przyspieszonego bicia serca, rozszerzylem zakres. Powiedzmy ze szukamy czegos maksymalnie do 5000, wiec o Felcie zapominam. Poczytalem o tym zawieszeniu Gianta i wyglada to niezle. W sumie mialem juz 2 rowery tej firmy i bylem z nich bardzo zadowolony...

Pytanie lajkonika czym sie w praktyce roznia te rowery (oprocz skoku zawieszenia)?

http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=pr...amp;id_prod=735

http://www.rowmix.pl/LATO/index.php?inc=pr...amp;id_prod=733

Widze ze Giant na ten rok juz chyba zostawil w ofercie tylko Trance X, dlaczego sie wycofali ze "zwyklych" Trance'ow? Widze ze ten X ma gorszy widelec, bedzie dawal rade.

Co do sportu... Nie zalezy mi na uzyskaniu 1 miejsca w najblizszych zawodach. Rower ma mi dawac frajde zarowno podczas wtaczania sie pod gore (o ile ten masochizm mozna nazwac frajda) jak i podczas zjazdow...

Mysle ze sprecyzowalem w stopniu wystarczajacym? :D

Witam. Pod względem osprzetu Nie różnią się praktycznie niczym. Jednak skok to bardzo ważna kwestia 21 mm to już spora różnica. Jeżeli chcesz jeździć bardziej komfortowo to polecam Gianta X3, jeżeli maratony to Anthema X3. Trance został wycofany ponieważ zastąpił go Anthem X, który ma tylko 6 mm skoku mniej.

Poza tym Trance X ładniejszy :) Jeżeli miałbym się decydować między zwykłym Trance a Trance X wybrałbym tego drugiego.

Pozdrawiam

Zdecydowanie w takim wypadku Trance X.. Skoro ma to być jazda turystyczna to im więcej skoku (przy zachowaniu tej samej masy rzecz jasna) tym lepiej (do pewnych granic :) ). Myślę, że giant to będzie dobry wybór. Dlaczego Giant Trance X3 ma wg Ciebie gorszy wideł od tego ze zwykłego trance ? To są te same amorki tylko jeden z większym skokiem od drugiego (swoją drogą dlaczego na powiekszeniu zdjęcia X3 widać naklejkę motion control? ;P )

Miałem to samo napisac , odnośnie ceny która wynosi juz 5600 zł .

"slaawek" musisz okreslić budzet , w przeciwnym razie , mozna składać propozycje bez końca , a z wnioskami jeszcze gorzej.

Rowery z systemem Virtual , wcale nie sa najlepsze , w sportowych rowerach raczej pozostają w tyle . Tak że wszystko zalezy od przeznaczenia roweru.

w sportowym rowerze sprawdza sie virtual lepiej niz inne systemy - bo nie wymaga takiego wspomagania platformami jak cztero- wielo- i jednozawiasy. bo brain w specu czy insza platforma w manitou czy innych amorach tylnych to jedynie "dopalacze" uzdatniajace takie systemy. bez nich efektywnosc jazdy znacząco spadnie, w virtualu nawet bez platformy oczucie efektywnosci jest zadowalajace. mnie jednak najbardziej sposrod wszystkich zaklocajacych efektywnosc jazdy czynnikow przeszkadza masa roweru i jej redukcje odczuwam jako najwazniejszy czynnik wplywajacy na zadowolenie z jazdy na rowni z komfortem. bujanie to taki element oceny fulla ktory spada dla mnie na dalsze miejsce - z virtuala wyrzucilem foxa z pro pedalem zamienionego na amora bez mózgu. ;)

Ja na ten temat ma inne zdanie , rowery full , przeznaczone do wyścigów najlepiej sprawdzają się z damperami blokowanymi z manetki na kierownicy , są wtedy najwygodniejsze w obsłudze , oraz eliminuja błędy damperów z platformami. Jedynym wyjątkiem bedzie Epic z Breinem , ale tutaj słyszłem już różne historie jak kombinują Teamy Sportowe aby go usztywnić ;) . Ineresujacy byłby aktualny test na utratę wydajności zawieszenia , podczas przyspieszania , czyli to co da się zmierzyć .

jedynym popularnym amorem z manetką jest amor scotta w sparku - wiec jest to ewenement - firmy odeszly od tego rozwiazania, nie wiem dlaczego. amortyzatorow z klasyczną blokadą jest tez coraz mniej - moze rozwiązanie to jeśli już jest obecne to sprawdza sie w wersji dźwigniowej.

jesli wezmiesz virtuala i czterozawiasa z takim samym amortyzatorem tylnym np foxem rp23 to virtual z nieaktywnym propedalem pojedzie duzo efektywniej niz porownywany czterozawias. w tym drugim musisz właczyc platforme zeby uzyskac to samo co w virtualu - wiec dla mnie v ma przewage nad 4zawiasem.

oczywiscie kazdy swoje zdanie moze miec :rolleyes:

Co do Giantów to tylko powiem że jakość wg mnie nie jest najlepsza. Rok temu na targach były rowery z wadami lakierniczymi. Trochę porażka coś takiego na targi wystawiać. Ostatnio kumpel połamał Gianta (HT do XC). No ale ramka trochę już km miała nabite.

Co do zawieszeń Gianta słyszałem już różne rzeczy. Mam wrażenie że są lepsze "virtuale" (skąd ta nazwa?) aczkolwiek Giant jest najtańszy pod tym względem i chyba byłby nie głupim rozwiązaniem. Ale lepiej obejrzyj rower dokładnie zanim kupisz.

Co do damperów z manetką... W Scottcie są ale nie tylko dampery Scotta (Scott Nude, Scott Equalizer) również Rock Shox Ario ma manetkę. Zastanawia mnie tylko dlaczego oni te manetki robią odwrotnie niż manetki do przerzutek (lewa jest od przodu, prawa od tyłu... tylko czasem są takie że mogą być obustronne)? O ile dobrze pamiętam były też dampery DT Swissa z manetką ale podobno tamta manetka to była totalna porażka.

• 1 miesiąc temu...

Zeby zakonczyc temat chciałem sie pochwalić moim nowym zakupem.

W sklepie rowerowym w UK znalazlem ponizsze cacko w rozmiarze L

http://www.wiggle.co.uk/p/cycle/7/Giant_Tr...008/5360038750/

i miesiac temu je zakupiłem. Kupiłem Gianta bazując na moim dotychczasowym doswiadczeniu (2 rowery Gianta przeszły przez "stajnię"), Waszych opiniach oraz po poczytaniu o budowie zawieszeń.

Z decyzji jestem bardzo zadowolony, kupno fulla to był dobry pomysł.

Pozdrawiam,

Slawek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...