Skocz do zawartości

[rower]Northtec Blade 2 czy...

zNaFcA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie :)

Poszukuję roweru do szeroko pojętego dirtu, w większości jazda po lasach, czasami trasa asfaltowa bądź wycieczki rowerowe.

Maksymalna kwota to 2000zł. Mile widziane inne propozycje w tej cenie :D

Serdecznie pozdrawiam

Napisano

Northtec'a omijaj, bo to typowy marketowy rower wyposażony w lepsze części. Do tego w cenie sporo przekraczajacej jego wartość.

Wybierając między undergroundem i signem skłaniałbym się w stronię signa ds2.

Ewentualnie szukaj rowerów z 2008 po niższych cenach.

Lub haro thread 8 http://rowerowy.com/rowery/dirt_street/haro_thread_8 . Lekko przekracza Twoj budżet, ale sądzę, że lepiej dołożyć trochę i mieć sprzęt w którym nic na dzieńdobry nie nadaję się do wymiany.

Napisano

Co do Northtec'a widzę, że opinie są podzielone. Bodajże we wrześniowym Bike Board umieścili test Northtec Blade 2 i wypadł nadzwyczaj pozytywnie. Ile w tym prawdy- nie wiem. Bardziej liczą się dla mnie opinie forumowiczów :D Co do Underground Zone One a Sign DS2- to mam rozumieć, że Sign posiada lepszy osprzęt, jednak troszeczkę odpycha mnie jego rama- mianowicie brak poziomych haków i nie wiem czy warto ufać ramom aluminiowym. :) Dotąd usłyszałem na ten temat różne wypowiedzi.

Zaciekawiła mnie pewna opcja :Phttp://mkbikeonline.com/sklep/product_info...roducts_id=3738 Rower składany na ramie NOX na dobrych częściach :P Podobnie sprawa wygląda z NS Holy. I tu nasuwa się pytanie czy to może nie lepsza opcja i w miarę potrzeby kupić np. dobry amortyzator. Przerzutki nie są mi niezbędne

Napisano

I nox i holy są na sztywnych widelcach i na singlu. Pisałeś, że najwiecej będziesz jeździł po lasach, więc cięzko Ci będzie. Skłaniałbym się raczej w stronę haro, lub też ns central (ale to już z 2500zł).

Co do ram aluminiowych - dobrze zrobione i z dobrych materiałów potrafią wytrzymać wiele. I wcale nie są słabsze od stali. A haki poziome przydają się jedynie przy singlu (przy przerzutce tylnej nie mają większego znaczenia).

Napisano

A czym KROSS konkretnie wygrywa? :] poza tym ciekawi mnie ta alternatywa którą podałem w linku :o A z wymienionej czwórki najbardziej przemawia do mnie Haro Thread 8 :P

Napisano

haro to taki najbardziej dirtowy z nich. ale ja bym wolał 1ke niz 8ke.

do latania zdecydowanie polecam single speeda :D tanie przerzutki tłuczą sie jak głupie no i przy glebie bardzo łatwo je rozwalić, a przy tym uszkodzić koło (jak sie wkręci w szprywchy). No ale jak chesz dużo jezdzić (o podjazdy mi głównie chodzi) to przerzutka lepiej.

a z tej pierwszej trójki to zdecydowanie polecam signa ds2! :P o rame sie nie obawiaj jak na razie słyszałem tylko o 1 przypadku złamanego ORYGINALNEGO signa :) ma dobry sprzęt i teraz po sezonie jest za niezłą kase. ostatnio za 1800 go widziałem na allegro. o amora sie nie martw za bardzo bo to raczej lepsza kontrukcja niz gile itp, na które ludzie klną bo łamią im sie na dircie - a nie do tego są stworzone. natomiast space jest zbudowany do dirtu ;)

holy świetny rower - ale bardziej na street :) no chyba ze nie strasze Ci latanie ze sztywnym widelcem

ten składak na noxie jakoś do mnie nie przemawia. rama jest okropnie cięzka z tego co słyszałem. rower niby złozony do streetu, ale opony to nieporozumienie ;/

jakbyś uzbierał troche wiecej to kupisz sobie ns central 2 :D

http://rowerowy.com/rowery/dirt_street/central2

romet tez planuje wydanie jakiegoś składaka na ramie butterfly za troche powyżej 2k

Napisano

Sztywniaka się nie boję. Sam posiadałem w zeszłym roku składaka na ramie prodigy, ale niestety dość szybko mi się rozleciał. Tylko i wyłącznie z mojej winy :)

Co do Holy- wielu ludzi poleca mi singla do takiej jazdy, poza tym sam mam z tym trochę doświadczenia. Co do przerzutek- nie są one mi niezbędne i jeśli w dircie ew. w streecie więcej przeszkadzają niż ułatwiają to zmienię uwarunkowania na singla.

Mimo wszystko powoli zaczynam się skłaniać właśnie do Holy, kumpel na takim śmiga w streecie, więc mam pewne rozeznanie na temat tego roweru. Geo jest wprost bajeczne, rower zwarty, świetnie wykonany i zwrotny. Jedyne co po pewnym czasie może wymagać wymiany, to obręcze i ew. opony. Boję się, że w Signie, bądź w Haro będę musiał więcej czasu poświęci na utrzymanie roweru w dobrym stanie a nie na samą jazdę :thumbsup:

• 2 tygodnie później...
Napisano

sign a holy to całkiem 2 inne bajki :P

JA bym powiedział ze sign jest dobry do dualu, albo początków dirtu/streetu ;)

natomiast holy to gotowy sprzęt stworzony przez ludzi którzy w tym siedzą i raczej bezproblemowo powinien znosić średniozaawansowaną jazde w stricie :)

ja bym brał do streetu holy!

Napisano

Takiego roweru jeszcze nie widziałem. Streetówka z kołami 24 na ramie do dualu ;P

ja bym poprosił o zdjęcie z boku bo moim zdaniem ten rower będzie długi jak cholera w dodatku z małymi kółkami

Napisano

niestety takiego zdjęcia nie posiadam mam tylko zdjęcia poszczególnych elementów :icon_mrgreen: Co do ramy- jeździ mi się na niej wygodnie i jak dla mnie jest idealna, miałem okazję nim pojeździć i sprawił wrażenie solidnego i zadbanego. Wszystko działa jak należy. Niestety nasze "miejskie" hopki musieliśmy zlikwidować, ale za to mamy ciekawą trasę na powiedzmy lekki fr :icon_wink: I aktualnie tym się teraz kieruję. Proszę o szybkie propozycje do godziny 18 :thumbsup: pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

ktoś tu northteca używa ;P

z tego co widze to chyba drobny z Ciebie chłopak wiec nie wiem czy taką maszyne poderwiesz ;P

powiedz do czego ma służyc ten rower :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...