Skocz do zawartości

[Piasty] Dartmoor X-force i X-rools

author0928

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie... Chcę sobie zmontować jakieś koła na nowy sezon i zastanawiam się właśnie nad tymi piastami... Co o nich sądzicie ?? Może ktoś na nich jeździ i może się wypowiedzieć ?? Wg mnie to dość fajna propozycja w rozsądnej cenie na maszynówkach i waga nie wiele większa od piast XT. Dodam, że właśnie jeździłem wcześniej na XT i zawiodłem się troche na SHIMANO. Po jednym sezonie spokojnej jazdy (XC) bębenek zaczyna odmawiać posłuszeństwa i sama piasta tylnia się obluzowała... Jak na SHIMANO XT to myślałem, że trochę dłużej mi to wytrzyma i zaczynam się poważnie zastanawiać nad tą grupą...

A może macie jakieś inne propozycje ??

I jeszcze jedno pytanie spoza tematu... Jakie obręcze radzicie? Sun rims, Mavic czy może jeszcze coś innego ? Nie zbyt ciężkie, w miarę mocne pod różne warunki. Dodam że moja waga to 90 kg :)

Napisano

X-force i X-rools to praktycznie te same piasty co roller i coaster od ns'a (i te i te z katalogu i do tego z tej samej fabryki), tylko większy wybór kolorów. Ogólnie dobre i mocne piasty z przyzwoitą wagą i znośną ceną.

Za to ns na 2008 ma lekko odchudzone piasty.

Aktualne mam na tyle coastera 08 i moge go polecić, a szybciej miałem na przodzie rollera 06 (jeździłem na nim jakieś 2 lata) i też spokojnie mogę polecić.

Też zależy od Twojego stylu jazdy, bo jeśli jest lżejszy to te piasty długo bedą służyły.

Co do obręczy - moze equalizer czy mtx od sun ringle?

Napisano

Te piasty posiadam, polecam - toczą się bez porównania do jakichkolwiek kulek (no do XT, XTR nie miałem ;) ), są szczelnie więc nie łapią syfu...

I tu UWAGA - MAM JE NA ZBYCIU, obie pod 32d, mogą być ze szprychami 2,0 (bodajże Sapim) które mają przejechane 2 miesiące, obręcze mogę zapleść "po kosztach"... co do ceny się dogadamy :P W razie czego odezwać się na priva (dziś wieczór / jutro rano)? :rolleyes:

Napisano

Ze swojej strony polecam Free Force'a. Piasty Dartmoora są raczej identyczne z Novateckami niż z NSem (a na pewno free force). Tyle że ładniejsze od Novatecków. Do niedawna piasty tylne NSa miały problemy z bębenkami (nie wiem jak w tym roku). Stąd mój wybór padł na Dartmoora i jestem zadowolony. Użytkuję w fullu do ostrzejszego poginania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...