Skocz do zawartości

[przod] Dlugosc rury sterowej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wlasnie kupilem amorek Suntour XCR LO ktory ma rure sterowa dlugosci 255mm, a w danych technicznych mojego starego amorka pisze, ze dlugosc jego rury sterowej wynosi 240mm. Czy jedynym wyjsciem aby Suntour pasowal bedzie przyciecie rury sterowej do odpowiedniej dlugosci? Boje sie tego zabiegu bo nie chce zespsuc nowego amora (krzywo albo za ktorko obetne) :/

Napisano

Mozesz dac podkladki pod mostek, sa one roznych grubosci 5,10,15,20mm albo idz do serwisu z amorkiem i oni CI go dotna na odpowiednia dlugosc... :)

Napisano

Zapewne w danych technicznych jest napisane 24cm, co wcale nie znaczy, że tyle masz w rowerze aktualnie. Najprościej wyjmij obecny widelec, zmierz sterówkę i przytnij tak samo nową. Albo jeśli chcesz mieć wyżej/niżej mostek to obetnij tak, jak ci pasuje i daj odpowiednią ilość podkładek pod mostek. Możesz również np testowo dać mostek niżej, dać jedną podkładkę np. 10 mm nad mostek, skręcić, pojeździć, zobaczyć czy ci pasuje i ewentualnie jak tak to wtedy skrócić rurę.

Napisano

Troche za duzo kombinacji, a nie mam wystarczajacego doswiadczenia i boje sie bawic w tego typu rzeczy. Oddam go chyba do serwisu niech tam sie mecza... o ile dobrze wiem wymiana amorka kosztuje 30zl wiec nie jest zle :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...