Skocz do zawartości

[okulary pływackie] dobre w przystępnej cenie

siwy84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

podejrzewam, że wśród rowerowej braci jest sporo osób chodzących regularnie na basen i tu pytanie - jakie okulary do pływania byście polecili? Jakieś dobre i w rozsądnej cenie? Nie mam zupełnie o takim "sprzęcie" pojęcia i na co zwrócić uwagę dokonując takiego zakupu. Będę wdzięczny za wszelkie wskazane modele czy wskazówki.

Pozdrawiam,

Siwy

Napisano

Arena robi dobre,

Speedo też - http://www.speedoshop.pl/index.php?k1,okulary

Najlepiej jak sam się wybierzesz do sklepu, przymierzysz i zdecydujesz. Głowy są różne i gusta też...

Rozsądna cena wg Ciebie to jaka ? Dobrze jakbyś się określił.

Do tego co napisał MateuszA można dodać jeszcze nie parujące szkiełka, ale nie wiem jak to z kosztami takiego wynalazku.

Napisano

Nie wiedziałem właśnie po ile takie coś chodzi. Na alledrogo widzę, że ceny najdroższych lekko przekraczają 100 zł więc myślę, że rozsądną kwotą byłoby 50-70 zł. Co do przymierzania to jasna sprawa, że pewnie wybrał bym się do sklepu i zobaczył co i jak, ale chciałem się zorientować ogólnie w temacie. Może są jakieś spoko modele danych marek, które warto wziąć pod uwagę.

Też właśnie myślałem o okularach z powłoką anty-fog (chyba tak to sie zwie), ale nie wiem jeszcze ile na allegro takie kosztują, a ile mniej kosztują okulary bez tego. I czy to w ogóle bardzo przydatne?

Dzięki za zainteresowanie tematem, pozdrawiam.

Siwy

Napisano

te nie parujące szkiełka nie zawsze działają tak jak powinny...

zwykle najprostsza metoda jest najskuteczniejsza... podobnie jest i tu: napluj do okularów a nie zaparują <_<

• Mod Team
Napisano

MateuszA nie popadajmy w skrajności, wystarczy poślinić i już jest nieźle, a nie jak napisałeś od razu pluć do środka <_<. Chociaż lepszym wyjściem jest kupno płynu do smarowania okularów co chroni je przed parowaniem. Moje np. miały na początku taką warstwę i faktycznie skuteczne to było. Płaciłem za okulary 40 zł.

Marcin najlepiej gdybyś szukał w modelach firmy np. Speedo, ja mam np. firmy Korona i spisują się bardzo dobrze. Jednak przy wyborze nie sugeruj się mocno firmą. Każde okulary trzeba przymierzyć i zrobić krótki test. Polega on na tym, że zakładasz okulary bez przekładania przez głowę tej gumowej opaski podtrzymującej okulary. Muszą one się dobrze zassać i utrzymać na oczach podczas ruchów głowy itp. jeżeli nie odklejają się to znakiem tego, że można brać.

W odwrotnym przypadku rezygnujemy z danego modelu i testujemy następny i tak aż do skutku czyli uzyskania dobrego trzymania. Powodzenia w zakupię.

Napisano

Wyczaiłem już na allegro jeden model, który mi się podoba Speedo Mariner. Teraz odwiedzę jakieś go sporty i tym podobne sklepy w celu zobaczenia jak leży na moim garnku i ewentualnie dokonam zakupu.

Niby mają ten anty-fog, zobaczymy jak to się będzie spisywało.

W każdym razie dzięki za rady i Tobie Pixon za tą ostatnią, tego nie wiedziałem.

Pozdrowerek :)

Siwy

• 2 tygodnie później...
Napisano

Speedo ,Arena dość dobre binokle robią.Za 50 zeta kupisz już bryle które spokojnie ci stykną.Co do parowanie przed pójściem na basen po jednej kropelce płynu Ludwik do szkła rozetrzeć i przepłukać wodą.1oo % skuteczności nic nie paruje

• Mod Team
Napisano

Bizon jesteś pewny z tym ludwikiem ?? :)

Przecież woda dostanie się do okularów, wchodzi w reakcję z ludwikiem i dociera do oczu. Nie zaczynają wtedy piec lub podrażniać w jakiś inny sposób. Niby piszesz, że należy przepłukać, ale coś to takie dziwne się wydaje, empirycznie to sprawdziłeś na własnej skórze?

Napisano

Ja kupiłem okulary z Decathlonu, jakieś tanie, z zamiarem wymiany na lepsze, po jakimś czasie, ale jak na razie to nie widzę takiej potrzeby, bo jestem zadowolony z zakupu.

Oczywiście po kilku użyciach przestały być nieparujące, ale tutaj pomaga wspomniany sposób z Ludwikiem - sprawdzone na własnym przykładzie.

Napisano

Jasne ze jestem pewny stosuje już to 3 lata :) nie tylko ja tak robię robi to mój chrześniak ,i niejeden kumpel.Nigdy mi nie zaparowały binokle.Trzeba Pana Ludwika wypłukać bo w innym razie gałki oczne wam wyskoczą na wierzch. Też to przetestowałem na sobie ,ale tylko raz -nie wypłukałem i po wskoczeniu do basenu wielkie było moje zdziwienie .Ludwikiem można też przetrzeć szyby w samochodzie ,też nie parują to akurat mój ojciec sprawdzał

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Troche w swoim zyciu przepływałem na basenach różnorakich.

Obiektywnie najlepszymi okularkami są klasyczne szwedki.

http://allegro.pl/item605378618_szwedki_ma...n_standard.html

Kosztują kilkanaście złotych, mają największe chyba ze wszystkich możliwości dopasowania i są najszczelniejsze, a wytrzymują długie lata. Tyle, ze wymagają przyzwyczajenia, bo nie mają uszczelek (nie jest to wada, a wręcz zaleta bo kazda guma kiedyś parcieje). Droższą i bardziej cywilizowaną wersją szwedek są speedowskie Aquablade'y. Jednak chyba nie warto wydawa kasy.

Dobre okularki do pływania sa niewybajerzone. Żadne lustrzanki, czy super piankowe uszczelki. kolor proponuję niebieski lub przydymiony, bo najmniej męczą wzrok.

I jeszcze jedna wazna rzecz. Wszystkie regulowane, rozciągliwe, wymienne czy silikonowe noski psu na bude się zdają. Nic nie zastąpi sznureczka i kawałka rurki. Tylko tak da się idealnie rozstaw okularków do rozstawu oczu dopasowac. Inaczej zawsze będzie odrobine nie tak, a to irytuje, tak jak o kilka mm za nisko opuszczone siodełko.

• 3 lata później...
  • Mod Team
Napisano

Odgrzebie trochę temat :P

Do tej pory miałem okulary Korony spisywały się super, niestety zapomniałem ich zabrać z basenu i przepadły bez wieści. Czy orientujecie się czy Korona jeszcze robi okulary pływackie, bo cos nigdzie nie mogę ich znaleźć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...