Gal Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 Witam! Stoję przed koniecznością wymiany linek i pancerzy. Zabrałem się wczoraj za to ale wyjęcie linki z manetek Deore jakoś z lekka mnie przerosło. Nie chciałem odkręcać wszystkich możliwych śrubek, bo mogło by z manetek nic nie zostać. Prawdopodobnie jest to banalna czynność ale wolę się Was poradzić zanim się wezmę do roboty. Jakieś sugestie?
Zazi Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 Wejdź na stronę Shimano. Tam znajdziesz specyfikację techniczną. Zobacz, rozkręć, wymień linkę i złóż wszystko "do kupy".
Mod Team bogus Napisano 1 Lutego 2009 Mod Team Napisano 1 Lutego 2009 Odkręcasz taką plastikową śrubkę. Tam powinien być koniec linki.
ramir Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 Z tego co pamiętam żeby wymienić linkę trzeba rozkręcić całą manetkę, Zdjąć monitorek i wtedy już wszystko jasne. Też byłem przerażony jak ierwszy raz to rozłożyłem, ale o dziwo - po wymianie i złożeniu wszyskto działało. Powodzenia Może zanim rozpoczniesz oglądnij to: http://bicycletutor.com/rapid-fire-shifters/
Biera Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 Witam! Stoję przed koniecznością wymiany linek i pancerzy. Zabrałem się wczoraj za to ale wyjęcie linki z manetek Deore jakoś z lekka mnie przerosło. Nie chciałem odkręcać wszystkich możliwych śrubek, bo mogło by z manetek nic nie zostać. Prawdopodobnie jest to banalna czynność ale wolę się Was poradzić zanim się wezmę do roboty. Jakieś sugestie? sugeruje przybliżenie rodzaju manetek. jeśli RF/RFP spójrz na manetkę z góry. po lewej stronie widzisz linkę (pancerz wchodzący w manetkę. naprzeciwko niego jak się nachylisz zobaczysz skrzętnie ukrytą plastikową śrubkę. trzeba ją odkręcić, następnie manetką zwolnić linkę (zrzucić na najniższe, najwyższe przełożenie - zależnie od sprężyny;) ) i przepchnąć tamtędy linkę. Powodzenia;) Z tego co pamiętam żeby wymienić linkę trzeba rozkręcić całą manetkę, Zdjąć monitorek potem pokrywę (z dziurką - to co znajduje się pod monitorkiem) i wtedy już wszystko jasne. Też byłem przerażony jak ierwszy raz to rozłożyłem, ale o dziwo - po wymianie i złożeniu wszyskto działało. Powodzenia sorry men, ale głupoty piszesz, nic nie trzeba rozkręcać
ramir Napisano 1 Lutego 2009 Napisano 1 Lutego 2009 Faktycznie - źle zapamiętałem - robiłem to dosyć dawno. Z tym, że sposób też skuteczny może trochę więcej roboty (zamiast jednej odkręcasz dwie śrubki), ale przy okazji można sprawdzić stan wnętrza.
Gal Napisano 1 Lutego 2009 Autor Napisano 1 Lutego 2009 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Mam teraz chwilkę i zaraz zabieram się za wymianę.
kello Napisano 4 Lutego 2009 Napisano 4 Lutego 2009 Tak jak mówili nic nie rozkręcaj tylko odkręć plastikową śrubkę od wewnętrznej strony (tzn od strony mostka) zrzuć na maxa przełożenia i wypchnij linkę. Nie trzeba nic rozkręcać dalej. Miałem kiedyś deore i tak właśnie zrobiłem jak piszę.
Gal Napisano 4 Lutego 2009 Autor Napisano 4 Lutego 2009 Już dawno po wymianie ale dzięki jeszcze raz Jak się wie co i jak to wymiana trwa 60 sekund. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.