Skocz do zawartości

[manetki-linka] jak wyciągnąć linkę z manetek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Stoję przed koniecznością wymiany linek i pancerzy. Zabrałem się wczoraj za to

ale wyjęcie linki z manetek Deore jakoś z lekka mnie przerosło. Nie chciałem odkręcać

wszystkich możliwych śrubek, bo mogło by z manetek nic nie zostać.

Prawdopodobnie jest to banalna czynność ale wolę się Was poradzić zanim się wezmę

do roboty.

Jakieś sugestie?

Napisano

Z tego co pamiętam żeby wymienić linkę trzeba rozkręcić całą manetkę, Zdjąć monitorek i wtedy już wszystko jasne. Też byłem przerażony jak ierwszy raz to rozłożyłem, ale o dziwo - po wymianie i złożeniu wszyskto działało. Powodzenia :)

Może zanim rozpoczniesz oglądnij to:

http://bicycletutor.com/rapid-fire-shifters/

Napisano
Witam!

Stoję przed koniecznością wymiany linek i pancerzy. Zabrałem się wczoraj za to

ale wyjęcie linki z manetek Deore jakoś z lekka mnie przerosło. Nie chciałem odkręcać

wszystkich możliwych śrubek, bo mogło by z manetek nic nie zostać.

Prawdopodobnie jest to banalna czynność ale wolę się Was poradzić zanim się wezmę

do roboty.

Jakieś sugestie?

sugeruje przybliżenie rodzaju manetek. jeśli RF/RFP

spójrz na manetkę z góry. po lewej stronie widzisz linkę (pancerz wchodzący w manetkę. naprzeciwko niego jak się nachylisz zobaczysz skrzętnie ukrytą plastikową śrubkę. trzeba ją odkręcić, następnie manetką zwolnić linkę (zrzucić na najniższe, najwyższe przełożenie - zależnie od sprężyny;) ) i przepchnąć tamtędy linkę. Powodzenia;)

Z tego co pamiętam żeby wymienić linkę trzeba rozkręcić całą manetkę, Zdjąć monitorek potem pokrywę (z dziurką - to co znajduje się pod monitorkiem) i wtedy już wszystko jasne. Też byłem przerażony jak ierwszy raz to rozłożyłem, ale o dziwo - po wymianie i złożeniu wszyskto działało. Powodzenia :)

sorry men, ale głupoty piszesz, nic nie trzeba rozkręcać

Napisano

Faktycznie - źle zapamiętałem - robiłem to dosyć dawno. Z tym, że sposób też skuteczny :) może trochę więcej roboty (zamiast jednej odkręcasz dwie śrubki), ale przy okazji można sprawdzić stan wnętrza.

Napisano

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Mam teraz chwilkę i zaraz zabieram się za wymianę.

Napisano

Tak jak mówili nic nie rozkręcaj tylko odkręć plastikową śrubkę od wewnętrznej strony (tzn od strony mostka) zrzuć na maxa przełożenia i wypchnij linkę. Nie trzeba nic rozkręcać dalej. Miałem kiedyś deore i tak właśnie zrobiłem jak piszę.

Napisano

Już dawno po wymianie ale dzięki jeszcze raz <_<

Jak się wie co i jak to wymiana trwa 60 sekund.

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...