Greg00 Napisano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Witam Muszę kupić kasetę i łańcuch Jaka będzie lepsza kaseta i łańcuch do korby LX i FC-M582 i przerzutki SHIMANO Deore LX(07) M581 manetki slx, ogólnie do XC. SLX czy XT, czy warto dopłacać kilkadziesiąt złotych do XT? Głownie zależy na niezawodności kompatybilności i trwałości a waga jest drugoplanowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 1 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Oczywiście, że warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 dzieki za info Zmawiam kasete DEORE XT cs-m770 + lancuch shimano deore xt hg-93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 2 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Ja wiem czy warto. Różnica pomiędzy kasetą Xt a SLX to około 40-50 zł kosztem 20 g....i czegoś jeszcze? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 2 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Ja wiem czy warto. Różnica pomiędzy kasetą Xt a SLX to około 40-50 zł kosztem 20 g....i czegoś jeszcze? Pozdrawiam Różnią się jeszcze ilością liter Wiele komponentów różni się właśnie ceną i nieznaczne wagą (ew. wyglądem, no i zmierzą w laboratorium sztywnością o kilka %) - ofertę trzeba zróżnicować, a produkcja odmiennych konstrukcyjnie komponentów się nie opłaca. Wystarczy dać inne literki, odchudzić o kilkanaście gram, cena do góry i już mamy nowy produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Ja wiem czy warto. Różnica pomiędzy kasetą Xt a SLX to około 40-50 zł kosztem 20 g....i czegoś jeszcze? Pozdrawiam Nikt tu nie mówi o wadze, bo tą ciężko urwać nie tracąc na wytrzymałości. XT ma 5 koronek na pająku, a SLX tylko 3 więc sam sobie odpowiedz co prędzej potnie bębenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarlloMW Napisano 2 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam!. Mam cały napęd XT ( wprawdzie przejechane dopiero ok 700km ) tak więc można powiedzieć, że się jeszcze dociera. Ale spisuje się naprawdę zawodowo. Wąski łańcuch gwarantuje naprawdę szybkie i precyzyjne przełożenia. GORĄCO POLECAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 3 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 A moim zdaniem zdecydowanie nie warto! Ile takich pociętych bębenków widzieliście i po jakich przebiegach? Różnica w cenie 50zł daje nam łańcuch LX do kasety. Trwałość sądze że na samej kasecie bedzie bardzo zbliżona do XT a wspomniana laboratoryjna sztywno hmm ilu z nas jest w stanie to wyczuć? Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 3 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Nikt tu nie mówi o wadze, bo tą ciężko urwać nie tracąc na wytrzymałości.XT ma 5 koronek na pająku, a SLX tylko 3 więc sam sobie odpowiedz co prędzej potnie bębenek. Jeśli miałbym kasetę alu to każda mi potnie (jeżdżę głównie na najmniejszych z tyłu W piaście mam bębenek stalowy (stary Onyx o bliżej nieokreślonym pięciocyfroym przebiegu), kasetę w postaci pojedynczych koronek (sramowska ósemka) i na bębenku są może delikatne zarysowania, jakichkolwiek wgłębień brak, tak więc istnienie czy nieistnienie pająka nie ma dla mnie znaczenia, za wyjątkiem masy (chociaż na swoją bezpająkową 200g 12-26 nie mogę narzekać ), jakbym korzystał z kasety kończącej się na 32 czy 34 to rzeczywiście pająk ma znaczenie - ponad 100g różnicy w wadze to już nie jest mała różnica. Aż dziwne że jeszcze żaden producent nie wprowadził 'wstawek' stalowych na bębenku, o które mogłaby się oprzeć kaseta, nawet bez pająka, nie niszcząc przy tym bębenka - koszt pewnie niewielki, wzrost masy także niewielki, a ile korzyści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 3 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Mam jeszcze dodatkowe pytanie jaka bedzie lepsza kaseta do XC 11-32 czy 11-34 mialem 11-34 i jako tako nie mam porownania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 3 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 11-32 jest płynniej zestopniowana i do takiej bym sie skłaniał. chyba ze jezdzisz po takich górach ze 34 jest niezbędne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wastedqba Napisano 4 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A jeździł tu ktoś na SLXie? Podobno kaseta zerżnięta z XT. A jak ktoś się boi o bębenek (ja w życiu nie widziałem pociętego) to niech inwestuje w Kozaka. http://soul-kozak.istore.pl/pl,product,350...owa,32,11t.html Tam już nie ma pająka tylko zębatki wycięte z jednego kawałka aluminium. Co za tym idzie mniejsze naciski na wielowypust w kasecie. Jeśli rozpatrywać żywotność kasety to warto wyłożyć kasę na XTRa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 ja widziałem pocięte bębenki - z czego jestem posiadaczem takich dwoch. piasta dt 240 i reborn. na rebornie była kaseta alivio która ponacinała cały bębenek na dt mam kasetę na pająku, ale oczywiście i tak w miejscu zamontowania małych koronek luzem bębenek jest naciety. co do żywotności kasety xtr - jest taka sama jak kaset niższych grup. gdybym nie chciał odchudzić roweru tam gdzie to możliwe a cena nie byłaby nęcąca - pozostałbym przy xt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wastedqba Napisano 5 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Z moich doświadczeń (nie miałem XTRa ale za to XT, LX, Deore) i doświadczeń mniej lub bardziej znajomych bikerów (którzy mieli również XTRa) wynika że XTR żyje zdecydowanie najdłużej. Te cięcie kasety to chodzi wam o ślady na bębenku czy jakieś prawdziwe nacięcia? Bo ślady to i ja mam. Ale nacięć żadnych po kasecie nie widziałem mimo że trochę piast różnych klas już użytkowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 5 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Skoro mowa o kasecie SLX. Mam pytanie odnośnie wersji 9rz 11-28. Czy ktoś jeździł na takiej kasecie i może podzielić się wrażeniami z jazdy?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 5 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Te cięcie kasety to chodzi wam o ślady na bębenku czy jakieś prawdziwe nacięcia? Bo ślady to i ja mam. Ale nacięć żadnych po kasecie nie widziałem mimo że trochę piast różnych klas już użytkowałem. Chodzi o wgłębienia na tych 'wypustkach' w bębenku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mico102 Napisano 5 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Skoro mowa o kasecie SLX. Mam pytanie odnośnie wersji 9rz 11-28. Czy ktoś jeździł na takiej kasecie i może podzielić się wrażeniami z jazdy?. Kaseta taka sama technologicznie jak reszta kaset SLX. Tylko rozstaw jest inny. Jak dla mnie 28 jest za mało, więc wybrałem wersję 11-32. Ale waga kusi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 11 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 jak z doborem łańcucha XT HG93 czy XTR Dura Ace cn-7701 (różnica w cenie 7 zł) dopłacać do XTR? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 11 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 ja kupilem XTR, bo wiem ze to bdb lancuch jest i bardzo wytrzymaly, Wiecej nie moge napisac ile wytrzymuje bo na razie lezy w pudle nieuzywany i czeka na reszte roweru Znajomi jezdza na nich juz kilka kkm i nic nie ma im praktycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg00 Napisano 13 Lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Jeszcze pytanie Na ile ogniw kupić łańcuch do zestawiu jak wyzej, na 112 czy 114 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Kup 114 skrocic zawsze mozna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.