bauer106 Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam Mam avida bb5, i mam z nim taki problem, że mi nie hamuje :/ Miałem coś takiego : tarcza 160 (adapter pod 180 ponoć po odwróceniu pasuje pod tarcze 160...) klocki które mają przejechane ok 600km i jakaś klamka shimano... Chciałem, aby przy hamowaniu blokował mi koło... Ale tak nie jest... Postanowiłem więc co nieco wymienić... Kupiłem klamki Avid FR5 linka i pancerz tarcza 180 i dalej to samo... Nie mam pojęcia dlaczego tak jest... Próbowałem tylu regulacji że masakra... Z tylu nie ma takiego problemu... Co to może być? Wina hamulca czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Adapter hamulca terczowego pasuje z przodu do rozmiaru 180 mm, to z tyłu będzie to 160 mm. Zawsze idzie o rozmiar w dół. Odwracanie nic nie da. Może nie zrozumiałem cię do końca, ale jeśli tak to napisz coś więcej lub daj zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bauer106 Napisano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 co więcej napisać? Wszystko jest tak jak bozia nakazała... adapter pod 180, tarcza 180, klocki maja przejechane ok 600km to już powinny być dotarte linka nówka pancerz nówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Ale piszesz coś o odwróceniu adaptera. Napisz jaki to dokładnie adapter (numer na nim powinien być). Daj foto to przynajmniej jedną wątpliwość rozwiejemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bauer106 Napisano 29 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Pisałem że odwróciłem i nic to nie dało i dlatego kupiłem tarcze pod jaką adapter jest, i że wszystko jest złożone jak bozia nakazała!! Także nie wiem po co zdjęcie... ? Jak tak bardzo chcesz to mogę zrobić Napisałem co zrobiłem aby hampel działał mi normalnie, ale nie działa, i co może być przyczyną (i to jest skierowane do was)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 29 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Napisałem co zrobiłem aby hampel działał mi normalnie, ale nie działa, i co może być przyczyną (i to jest skierowane do was)... Nie działa - w sensie że w ogóle nie hamuje, czy że nie możesz jednym palcem na klamce zablokować koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Może masz zalane czymś klocki. I sprecyzuj o co chodzi, jak piszesz "nie hamuje". Tzn. , że nie hamuje czy że nie możesz zrobić stójki na przednim kole jednym palcem? Sprawdź, czy masz wyregulowany zacisk w ten sposób, żeby ruchomy tłoczek dociskał tarczę w ten sposób, by nie powodował jej wygięcia w stronę nieruchomego tłoczka (w stronę wewnętrzną). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bauer106 Napisano 30 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 klocki niczym nie zalane. Nie hamuje tzn. nie blokuje koła. Co do wyregulowanego zacisku... Jest dobrze. Trochę czasu to zajęło, ale jest dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korzyniak Napisano 9 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Widzę ten sam problem masz z tymi hamplami co ja.Ale ja to zrobiłem tak: rozebrałem na części całe hample poczyściłem, wymieniłem klocki i solidnie musiałem tarcze wyczyścić bo tłuste były co powodowało że klocki jak na lodzie się ślizgały.Musisz też oblukać czy przy zaciskaniu nie wygina ci tarczy w jakaś stronę bo ja to tak miałem ze na lewo trochę chodziła bo klocek(ten który można regulować) był za bardzo wklęśnięty. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speed2 Napisano 27 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Jak dla mnie to na bank musisz wymienić klocki 600km to na te klocki dużo ja kupiłem nówkę i po 1 sezonie też tak miałem ze nie chciał hamować czyszczenie i inne tego typu rzeczy nic nie dały lecz gdy kupiłem nowe klocki i zamontowałem wszystko wróciło do normy, hamuje tak ze nawet małym palcem bym wcisną klamkę a kolo by stało w miejscu mino ze jeździłem w zimę, przełóż klocki z tyłu do 2 hamulca i zobacz czy będzie chamowaci jak tak tak to klocki, na bank to klocki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 A propos klocków, jakiej firmy polecacie? Z tego co wyszukałem wybór jest między: oryginalnymi, Jagwire, BBB. Fajnie gdyby ktoś mógł mi polecić jakieś dobre (cena nie gra roli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3aran Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ze swojej strony polecam tylko i wyłącznie oryginalne. Najlepiej nie organiczne, a metaliczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Dzięki za odp. Szczerze mówiąc z oryginalnych nie jestem do końca zadowolony. Przeszukałem forum i polecano głównie klocki BBB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamill Napisano 6 Marca 2009 Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Sorki za drugi post pod rząd, ale znalazłem ciekawą ofertę, a muszę już na gwałt kupić nowe klocki. Co sądzicie o klockach firmy Zeit? Znalazłem takie do BB5 za 39zł - link. Poczytałem trochę o firmie i nawet mnie przekonuje Produkują klocki dla takich firm jak BBB, Clark's, Author itp. więc wydaje się ok. Może ktoś miał styczność z klockami tej firmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3aran Napisano 7 Marca 2009 Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Kupuj. 40 zł to nie jest jakiś wielki koszt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speed2 Napisano 14 Marca 2009 Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Ja w swoim Avidzie bb5 mam właśnie te klocki i spisują się bardzo dobrze nawet na mrozie więc polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axo Napisano 20 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Witam, stałem się posiadaczem hamluca Avid BB5, są to dla mnie całkiem nowe hamulce o których do tej pory nic nie słyszałem i nie chciałbym na własną rękę kombinować z regulacją. Mam taki problem, że jeden z klocków, wydaje mi się że ten ruchomy styka się z tarczą, bo słyszę takie lekkie tarcie. W jaki sposób można odsunąć delikatnie ten ruchomy klocek? Z tego hamulca wystają takie 2 małe czerwone listewki, jedna jest tak jakby ruchoma i gdy ją przesunąłem klocek przestał ocierać ale po jakimś mały skoku problem wracał. Jedna z tych czerwonych małych listewek jest ruchoma i to z nią jest chyba problem. W dodatku nie jestem zadowolony z siły hamowania. W jaki sposób można to regulować w tym hamulcu. Prosłibym o łopatologiczne wytłumaczenie, ponieważ tak jak napisałem ten hamulce to dla mnie całkowita nowość i wolałbym go nie rozkręcać bo dopiero go kupiłem i jeździ na nowym rowerze. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek03 Napisano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Witam Mam problem ale czy mógłby mi ktoś wytłumaczyc jak w avidach bb5 zmienic klocki. Ostatnio na zjeździe obydwa hamulce zczęły mi niemiłosiernie piszczec dlatego chcę je przeczyścic ale nie wiem jak się do tego zabrac. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pichu Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Prosze http://www.sram.com/_media/techdocs/Disc%20Brake%20Pad%20Install%20BB5.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek03 Napisano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedź ale już znalazłem super opis krok po kroku jeśli chodzi o te hamulce:D:D:D Dla potomnych:)Mój odnośnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.