Kubus18 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam. Otóż z dniem 1 grudnia 2008 weszły w życie przepisy, co to mają zwiększać limit bezcłowy(z 22 na 150 euro) na przesyłki z krajów pozaunijnych takich jak Usa, Kanda czy Chiny. http://waluty.com/a43701-podatki__paczki_z...ro_bez_cla.html Czy ktoś ma już doświadczenie z nowymi przepisami? Jak to jest, skoro limit bezcłowy zwiększono do 150 euro, a vat(22%) pozostawiono, to kto mi naliczy te 22% podatku za koła załóżmy wartości 100 euro, skoro omijają one szerokim łukiem tą wiochę za Okęciem(Urząd Celny), ponieważ nie podlegają one ocleniu(bo najpierw się cli, a potem wylicza podatek)? Wg. mojego, nie wiem czy dobrego myślenia, paczki o zadeklarowanej wartości <150 ojro nie podlegają ocleniu(wg. prawa) i opodatkowaniu(bo to fizycznie niemożliwe). Zgadza się? Pozdrawiam Zadzwoniłem i już wszystko jasne. Można zamknąć/usunąć/ teleportować do kosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 to chociaż napisz tu, czego się dowiedziałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Przecież w tym linku jest wyraźnie napisane : Zwolnienia od VAT nie stosuje się do towarów importowanych w drodze zamówienia wysyłkowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 @Rulez. Jest trochę inaczej. Otóż dzwoniłem, jak zwykle odebrała jakaś stara ciotka, na dodatek chyba paliła papierosa, bo coś ciężko oddech łapała. W każdym razie, z cła jesteśmy zwolnieni do 150 euro(jupi...) ale podatek pozostał na niezmienionym poziomie czyli 22 euro od przesyłki "komercyjnej" i 45 euro od gifta. Z drugiej strony nie chcę mi się wierzyć, co by urząd celny brał paczkę wolną od cła pod samo opodatkowanie, jako że do tej pory paczka która przekraczała wartość bezcłową dostawała automatycznie vat. Teraz paczka która NIE będzie przekraczać cła, będzie i tak brana do UC na opodatkowanie? Przetestuje nowy system w najbliższym czasie, kwotę zadeklaruję 100 $, czyli poniżej wartości bezcłowej, a powyżej wartości do opodatkowania(22%). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 (...) paczka która przekraczała wartość bezcłową dostawała automatycznie vat. Teraz paczka która NIE będzie przekraczać cła, będzie i tak brana do UC na opodatkowanie? Inaczej - jeśli nakładane było cło, to wtedy doliczano VAT, a nie za samo przekroczenie wartości dwudziestu paru dolarów. Jeśli nie nakładano cła, to i vatu nie było - przynajmniej w moim przypadku (paczki z drobną elektroniką, o zadeklarowanej wartości $100-150). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Nie wiem ile w tym jest lenistwa celników, ale powinni naliczać VAT bez względu na wartość paczki w której jest towar zakupiony np. internetowo, faxem czy telefonicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Inaczej - jeśli nakładane było cło, to wtedy doliczano VAT, a nie za samo przekroczenie wartości dwudziestu paru dolarów. Jeśli nie nakładano cła, to i vatu nie było - przynajmniej w moim przypadku (paczki z drobną elektroniką, o zadeklarowanej wartości $100-150). Dokładnie o tym jest ten temat. Dotychczas paczka która nie szła na cło nie była opodatkowana. No nic zobaczymy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Czekam na coś z Chin, jak dojdzie to zdam relacje co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.