Skocz do zawartości

[opona]WTB dlaczego tak mało popualrna?

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W poszukiwaniu opony i siodełka idealnego na MTBR trafiłem na na stosunkowo mało popularną w Polsce firmę WTB.

Siodełko już zostało zakupione ale gorzej z oponami.

Z przeznaczenia maja to być opony które będą dobrze prowadziły się w średnio sypkim i sypkim podłożu a także dały by radę eksploracji dość zmiennego podłoża gór sowich. Czyli dość uniwersalne enduro.

Schwalbe odrzuciłem z racji ich prowadzenia w mokrym podłożu i skrajnych opiniach, Conti MK SS pierwsze zachwyty a poźniej informacja że sezon to szczyt możliwości tych opon.

No i kolejną oponą była niezwykle chwalona przez enduraków WTB Motoraptor i Mutanoraptor. O ile Moto nieco odstraszyła mnie wagą(800g) mimo że oceny na MTBR zbiera genialne to Mutano wydaje się mieć wszystko czego szukam 2,4", 600g i bieżnik bardzo zbliżony do cięższej Moto. No i cena 82zł jest coanjmniej ciekawa jak na tak dobrze ocenianą opone.

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się już z oponami WTB, a może miał styczność z w/w modelami?

Z góry wielkie dzięki za opinie!

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Spotkałem się z tom firmą nawet mam opony tej firmy które kupiłem przez sklep internetowy nie allegro i ta firma jest bardzo moim zdaniem popularna.Prosze to mój komentarz.

Napisano

Również szukam opony, która sprawdziłaby się na sypkim i to co mówisz zaciekawiło mnie. Tylko mam jedno pytanie, gdzie znalazłeś ją za 82 zł ? Bo ja na allegro widzę tylko Mutanoraptora 1.95 tubelessa za 140 zł.

Napisano

Kilka lat temu mialem opony WTB Velociraptor. Opony nie do zajechania. Tyl mial super trakcje ale i opory toczenia. Przod mial bieznik w ''trojkaciki'' i bardzo dobrze trzymal na sypkim. Opony mialy(maja) zupelnie inny bieznik zaleznie od zastosowania przod/tyl. Pojezdzilem prawie 3 sezony i sprzedalem koledze ;) Ogolem WTB sprzedaje wiecej opon dle producentow niz publiki. Nawet w Stanach Schwalbe sa bardziej popularne :)

Warte polecenia sa tez Kenda Nevegal.

Pozdrawiam.

Napisano

ja mam WTB MOTOraptor, ogólnie super opona, trochę duże opory toczenia ale do wytrzymania, może wytrzymać kilka sezonów, dobre trzymanie w śliskim i grząskim terenie.

P.S. Nie wiem jak z modelami na rok 2009, ja mam z roku 2005, bynajmniej BARDZO POLECAM!!!

Napisano

Posiadam NanoRaptor. To opona raczej pokroju RR od Schwalbe czyli na suche szutry. Po 2kkm, w zasadzie zadnych śladów zuzycia, ani jednego kapcia. Niskie opory toczenia na twardym, mokrego nie lubi. Generalnie świetna opona na pomorskie piaszczyste lasy. Waga to ponad 600g, ale ja na to az takiej uwagi nie zwracam.

Polubiłem tę firmę, bo robi sprzet do jeżdżenia i nie martwienia sie oń. Przy obecnym technopędzie i coraz bardziej wyrafinowanych, ale mniej trwałych gratach to taki troche dinozaur.

http://www.rowersport.pl/katalog/219_opony

Tu jest spory wybór kapci tej firmy.

Napisano

Rowersport ma zarówno wybór jak i ceny spore.

Zdradze Wam w zaufaniu :), że ich towar jest tez wystawiany również na allegro prze jednego z ich pracowników. Cena mocno poniżej sugerowanej :P.

Pozdrawiam!

Marcin

• 2 tygodnie później...
Napisano

Posiadam WTB Wierwolf comp, opona jest dobra w terenie, zapewnia dobre prowadzenie, ale opory toczenia są wg mnie zbyt duże aby nazwać ją uniwersalną. W góry polecam. Gdybyś miał pytania, wysyłaj PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...