Rulez Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Zauważyć wypada , że 73 czy 74 stopnie jest tylko wtedy gdy środek siodełka jest w osi sztycy - co da się bez problemu zrobić tylko w długich ramach. W krótszych prawie wszyscy stosują siodła z setbackiem, co zmienia faktyczny kąt podsiodłówki. I tu się wydaje, że 74 stopnie to dobre rozwiązanie - taki kąt oprócz Authora ma np. Rocky Mountain , który w fullu stosuje nawet 76 stopni podsiodłówki.: http://www.bikes.com/main+en+01_102+ALTITU...49&Y=2009#3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Przytaczasz przykład fulla z amortyzatorami o skoku 140mm - jak oni zmierzyli te kąty i przy jakim ugięciu? Rura podsiodłowa ALTITUDE 90 RSL ze zdjęcia jest pochylona o 73 stopnie (amortyzatory nie są ugięte), a jej przedłużenie nie przecina osi suportu (o ile fotka nie przekłamuje). Jak więc wyznaczyć owe 76 stopni? Spójrz na sztywniaki Rockiego, bo porównujemy do sztywniaków Authora - tam im większa rama tym mniejszy kąt rury podsiodłowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Widzę, że na podstawie zdjęcia potrafisz określić geometrię roweru Jak byś nie zauważył , napisałem też o tym, że sztywniaki Rocky Mountain mają kąt podsiodłowy 74 stopnie - o czym ty nigdy nie słyszałeś : przy kącie rury 74 stopnie to może być za mało, szczególnie gdy ktoś jest wysoki, ma długie nogi, itp. Author jest jedyną znaną mi marką rowerową, która w swoich ramach stosuje takie kąty Jak z tego wynika - mało wiesz ale masz wiele do powiedzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Jeśli zdjęcie jest dobrej jakości, nie ma błędów perspektywy, obydwa koła są równe i okrągłe, to geometrię z nie ugiętym amortyzatorem mamy jak na dłoni i to z niewielkimi błędami - pomierzyć, poobracać, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 nie no po prostu niech poda argument przemawiajacy za podsiodlowka o ostrzejszym kacie i jaki jest optymalny - 72? co do wrozenia z obrazkow, to zazdroszcze oka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 28 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Jeśli zdjęcie jest dobrej jakości, nie ma błędów perspektywy, obydwa koła są równe i okrągłe, to geometrię z nie ugiętym amortyzatorem mamy jak na dłoni i to z niewielkimi błędami - pomierzyć, poobracać, itp. Pomiar kątów na podstawie rysunku, mówiąc delikatnie, może być nieadekwatny do rzeczywistości. Cytując objaśnienia ze strony RM " 2. Seat Angle: The angle at which the Seat Tube is oriented in relationship to the ground. ",czyli z grubsza- kąt podsiodłowy określa relacje między rurą podsiodłową a ziemią. Więc pomiary na podstawie rysunku będą niewiarygodne. Inna sprawą jest fakt,że podawane informacje dotycza raczej ramy nieobciążonej- kąt będzie sie zmienial wraz z obciążeniem, więc będzie inny dla bikera o wadze 65kg i inny dla rowerzysty mojej postury ( 85kg ). Tak mi sie wydaje. Apropos stałych katów, wielbiona przez niektórych marka Cube chocby w wersji Elite super HPT ma 4 rozmiary ramy z tym samym katem podsiodłowym. Ale to tez pewnie chińczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 "Ziemia" to linia prosta poprowadzona między stykiem koła przedniego i koła tylnego z podłożem. Zakładając jednakowe ugięcie opon i jednakowe koła, można również posłużyć się linią łączącą osie kół, co w przypadku ram i rowerów jest w zasadzie jedyny wyjściem, ponieważ mocowanie tylnego koła to jeden z punktów "bazowych" ramy. Powtórzę po raz n-ty: mamy obrazek roweru z równymi względem siebie i okrągłymi kołami, co sugeruje, że samo zdjęcie nie ma znaczących błędów geometrycznych. Trochę zabawy z komputerem i geometria roweru bez ugięcia wstępnego amortyzatorów jest wyznaczona. A jaki kąt jest najlepszy? Odpowiedni! I raczej nie 74 stopnie w dużych ramach. Cube HPT też ma kąty 74, wiec wg. mnie dołącza do grona dziwolągów, no i jeszcze obniżenie suportu 40mm... Wracając do ramy Author Egoist, zacytuję w całości opinię z light-bike.com (identyczny temat) użytkownika pedros: "jeżeli chodzi o egoista '07 (easton) to waga przy 20'' 1700g; lakier beznadziejny, odpryski po tygodniu jezdzenia; nie wiem co konstruktor miał na myśli stosując kąt rury podsiodłowej 74; za krótka efektywna górna rura (podziwiam Kaisera przy jego wzroście); poza tym rower jest bardzo nerwowy na zjazdach (authory takie są od kiedy pamiętam czyli '98). Szczerze nie polecam, rozejrzyj się może jakiś cube, gary fisher, specialized HR, gt." Czemu narzeka na 74, to proszę zapytać na tamtejszym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 a ty powielasz bzdurne wypowiedzi, czlowieka ktory jak widac, nie wie na co ma wplyw kat rury podsiodlowej ... tj wlasnie defekt for - wiekszosc pisze, a raczej przepisuje przewiajace sie wypowiedzi, ktore opieraja sie...sam nie wiem na czym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 28 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 "Ziemia" to linia prosta poprowadzona między stykiem koła przedniego i koła tylnego z podłożem. Zakładając jednakowe ugięcie opon i jednakowe koła, można również posłużyć się linią łączącą osie kół, co w przypadku ram i rowerów jest w zasadzie jedyny wyjściem, ponieważ mocowanie tylnego koła to jeden z punktów "bazowych" ramy. Powtórzę po raz n-ty: mamy obrazek roweru z równymi względem siebie i okrągłymi kołami, co sugeruje, że samo zdjęcie nie ma znaczących błędów geometrycznych. Trochę zabawy z komputerem i geometria roweru bez ugięcia wstępnego amortyzatorów jest wyznaczona. A jaki kąt jest najlepszy? Odpowiedni! I raczej nie 74 stopnie w dużych ramach. Cube HPT też ma kąty 74, wiec wg. mnie dołącza do grona dziwolągów, no i jeszcze obniżenie suportu 40mm... Wracając do ramy Author Egoist, zacytuję w całości opinię z light-bike.com (identyczny temat) użytkownika pedros: "jeżeli chodzi o egoista '07 (easton) to waga przy 20'' 1700g; lakier beznadziejny, odpryski po tygodniu jezdzenia; nie wiem co konstruktor miał na myśli stosując kąt rury podsiodłowej 74; za krótka efektywna górna rura (podziwiam Kaisera przy jego wzroście); poza tym rower jest bardzo nerwowy na zjazdach (authory takie są od kiedy pamiętam czyli '98). Szczerze nie polecam, rozejrzyj się może jakiś cube, gary fisher, specialized HR, gt." Czemu narzeka na 74, to proszę zapytać na tamtejszym forum. Z Twoich wypowiedzi wynika ,że wszystkie rowery o stałych kątach niezależnych od rozmiaru ramy można, lub wręcz należy postrzegać jako dziwolągi i coś nienormalnego. Patrząc na kąty w Specialized Epic ( 74 w każdym rozmiarze ) ,Specialized Era HT (74,2 ) czy też Radon ZR Team ( 73 w każdym rozmiarze ) można zauważyć,że niektórzy wytwórcy nie wiedzą,że produkują dziwolągi. Pozostawię to bez komentarza. Jednak, widząc,że rodząca się dyskusja zaczyna być bezprzedmiotowa, możesz nam zdradzić, o co Ci chodzi? Bo ten temat dotyczy ramy Egoist 2009, a nie niespotykanych umiejętności badania geometrii na podstawie zdjęci ( skądinąd gratuluję zdolności). BTW, mam opisywanego Egoista w rozmiarze 0 i wszystko mozna powiedzieć,ale nie to,że jest nerwowy- ale to moja subiektywna opinia. natomiast lakier to faktycznie błąd w sztuce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boss Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Proszę raz jeszcze przeczytać dyskusję o kątach, jest tam wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 sam fakt że Author nic nie zrobił z trwałością lakieru w swoich ramach przez ponad 15 lat istnienia firmy, mimo uwag prawie każdego użytkownika daje do myślenia...poprostu jest to tania marka i tyle jakościowo w miarę adekwatna do ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbrozin Napisano 25 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Witam ponownie, nadeszła chwila że rower na nowej ramie ujrzał światło dzienne Pomimo zróżnicowanej ilości głosów pozytywnych i negatywnych, na tym oraz innym forum zdecydowałem się na Author'a Egoist tak jak zamierzałem od początku. Pierwsze wrażenia po przesiadce z Accent El-Nino: ten rower w końcu nabrał życia Pierwsza przejażdżka a rower jak ulał, prowadzi się wyśmienicie. Obniżony nieco mostek i zakręty tnie jak strzała. Biorąc pod uwagę sztywność, o której naczytałem się że jest słaba - nie widzę takiej przypadłości. Trzeba włożyć naprawdę sporo siły, żeby rama zaczęła się chociaż lekko uginać. Samo wykonanie, lakier itp. uważam że jest super, chociaż po uderzeniu łańcucha od dołu powstał niewielki odprysk który wygląda jakby odskoczyła pierwsza warstwa farby - jest to niewielki ubytek. Jedynym minusem całego zamówienia były zardzewiałe piwoty, ale przy transporcie drogą morską to chyba normalne. Jeśli chodzi o wagę, dokładnie jej nie znam, ale katalog na pewno zaniża ponieważ rozmiar 17,5" z piwotami i miskami sterowymi waży 1615g. Moja to 19" i teoretycznie powinna ważyć 1550g. Może komuś kiedyś uda się zważyć gołą ramę w rozmiarze 19" to proszę o info. Cóż, jeśli ktoś miałby w przyszłości dylemat czy rama warta jest uwagi, to uważam że zdecydowanie tak. A jak to będzie w dalszym użytkowaniu to się okaże, na dzień dzisiejszy jestem mega-zadowolony Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 25 Kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Jako były użytkownik (zdecydowanie zadowolony dodam) Authora odrazu polecam Ci dać tam gdzie łańcuch uderza jakiś neoprenik bo ta firmowa naklejka jest za wąska i łańcuch Ci tam lakier zmieli aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbrozin Napisano 25 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Osłonka oczywiście jest w planach, przykleję taśmę Bikeshield'a żeby malowania w tym miejscu nie przykrywać, bo mi się podoba ten wzorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AleXander Napisano 8 Maja 2009 Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Jako właściciel i użytkownik Egoista 2008, dużo bardziej polecam tą ramę niżeli 2009. Miałem okazje widzieć oba na żywo i "zielony" robi piorunujące wrazenie :-) Zresztą, kobiety mówią, że ten rower jedzie już (samym kolorem) nawet jak stoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colin16 Napisano 30 Maja 2011 Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Panowie co myślicie na temat ramy Author Egoist w kolorze pomarańczowym, to jest chyba rama z lat 2002, jak się pomyliłem to proszę mnie poprawić. Rama jest wykonana z rur Columbus'a Triple Butted 7005. Dodam że waże 90 kg. Rama ma posłużyć do XC. Prosze o jakieś konkretne argumenty za lub przeciw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.