Skocz do zawartości

[rama]Merida One-Five-O

tomas53

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma rower na tej ramie,lub miał styczność z nią.Proszę o ewentualne opinie.

Tera można dostać taką ramę za 2000pln+damper DT Swiss EX200.Dodam,że chodzi o jazde enduro.

Jak ze sztywnością i jak działają dampery DT Swiss.

Może jakieś alternatywne propozycje w tej cenie z damperem.

Ja mam rower na tej ramce, ale z racji, ze to moj pierwszy wlasny full, ciezko mi o porownanie kultury pracy do czegos innego.

Kilka slow o samej ramce:

- masywna. Bez dampera wazy kolo 3,1kg. Kupowalem z mysla o enduro, na razie smigam na tym cos, co juz bardziej pod FR podchodzi i mysle, ze predzej ja sie polamie niz ona.

- do sztywnosci przyczepic sie nie moge - przy moich 75kg jest super.

- tak jak Koen juz napisal, kinematycznie jest to jednozawias. Wady oczywiste, chociaz o solidnosc konstrukcji tutaj bym sie nie martwil - lozyska wygladaja naprawde solidnie, ogniwo posredniczace tez.

- geometria - co kto lubi, mnie bardzo pasuje. Z przodu siedzi Domain 160mm z U-Turnem, na skreconym do 115mm nawet da sie na tym sprawnie podjechac. Jezdze na M'ce.

- damper - dlugosc montazowa 190x51. I tutaj warto sie chwile zastanowic, bo wydaje mi sie, ze wybor ogranicza sie z tylko do damperow powietrznych. Sprezyna moze po prostu nie wejsc. U mnie siedzi Monarch 3.3, w najszerszym miejscu ma ~4,5cm i jest w odleglosci jakichs 5mm od ramy. Odpada raczej tez wszystko, co ma dodatkowy zbiorniczek (jak np. Fox DHX 5.0 air - przy pelnej kompresji owy zbiorniczek prawdopodobnie bedzie uderzal o rame). Nie sprawdzalem wszystkiego dokladnie co do mm, ale na pierwszy rzut oka tak to niestety wyglada.

Ogolnie ramie nie mam poki co nic do zarzucenia - wiecej na niej latalem niz jezdzilem i jest ok. W modelach na '09 rok wprowadzili plywajacy zacisk z tylu, co usuwa jedna wade zawieszenia. Reszta raczej juz zostanie :D

Edit: jeszcze dwa linki do testow roweru na tej ramce - wiecej nie ma co szukac - ja poza nimi nic nie znalazlem :)

- http://tiny.pl/vczp

- http://www.bikeboard.pl/index.php?d=sprzet...13&art=3131

Nie bardzo wiem jak się jeżdzi na ramie z tym systemem zawieszenia.Jeżdze głównie po lasach trochę zjazdów z większych górek.Przy wadze 70 kg rama powinna mi długo służyć.Czy byłby to zły wybór na pierwszego fulla.Cena jest interesująca w zestawie z damperem.

A co do samego dampera co sądzicie o powietrznym DT SWIS EX200.Cięszko znależć informacje na temat produktów tej firmy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...