wojtekkrakow Napisano 20 Stycznia 2009 Napisano 20 Stycznia 2009 Witam serdecznie:). Planuje wyprawę rowerową w te wakacje po pięknej Chorwacji. Szukam chętnych rowerzystów i rowerzystki, którzy chcą zasmakować wolności na rowerze:). W wielkim skrócie opisze cel i charakter wyprawy. Planuje dostać się do Triestu (pociąg,autokar) i z tamtąd ruszyć w strone Chorwacji, zmierzając przez cały półwysep Istria, po drodze zachaczając przez jedyny (ponoć świetny) dostęp do wody jaki ma Słowenia, objechać półwysep i dalej wzdłuż wybrzeża mijając po drodze wszystkie co ważniejsze i ciekawsze miejsca dotrzeć do Dubrovnika. Wstępnie trasa liczona jest na ok 800km. Czas jaki planuje na to poświęcić to ok 14-21 dni, wstępnie myśle na przełomie lipca i sierpnia. Nie planuje wyścigu ale też chciałbym się trochę zmęczyć i zmierzyć sam ze sobą. Nastawiam się na przygode, eksploracje i poznawanie świata o własnych nogach. Chętnych bardzo serdecznie zapraszam do przyłączenia się. Sam posiadam typowego górala do którego mam już sakwy i namiot. Mógłbym tutaj pisać i pisać ale bym Was wszystkich zanudził więc odpuszcze . Tutaj wstępny zarys mapy. Pozdrawiam wszystkich żądnych przygód i czekam na odzew, bez względu na wiek, płeć i co tam jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Pozdrawiam Wojtek z Krakowa
Adamek62 Napisano 21 Stycznia 2009 Napisano 21 Stycznia 2009 mam w planie Chorwacje, ale bez dodatkowych środków lokomocji, rowerkiem z Polski i z powrotem. Termin troche wcześniejszy, lipiec, sierpień to w Chorwacji upały, ja skłaniam się do końca maja, czerwiec.
wojtekkrakow Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Napisano 21 Stycznia 2009 jestem gotowy na niemal kazdy kompromis , ale tylko nie przejazd wprost z Polski, pochodze z Bielska, teraz mieszkam w Krakowie, i znam te tereny jak własną kieszeń , tak samo jak sporą część jeszcze byłej czechosłowacji, chce ominąć tereny które po prostu juz znam i wiem zebym sie tam nudził, dlatego chce odrazu uderzyc w samo serce Chorwacji, wiem ze to troche pojscie na latwizne ale tak jednak wole
kryvan Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 może spotkamy się po drodze, moje plany wakacyjne uległy zmianie, i w tym roku bedzie do z buta ze ląska do Bośni Może spotkamy się gdzieś na trasie. Moje plany wakacyjne uległy zmianie, i w tym roku w związku z ograniczeniem czasowym będzie to' z buta ze Śląska do Bośni'. W dużej mierze będę pokonywał podobną trasę jak Ty wzdłuż rozciągniętego kraju pogromców naszych szczypiorniaków. Napierajcie! Powodzonka życzę!
Adamek62 Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 Ja mam w planie kręcić do Dubrovnika, z Krakowa jest ok.1400 km, uważam że w 10 dni dam radę. Powrót będzie znacznie wolniejszy, w upalne dni z rana 2 , 3 godzinki jazdy i plaża, przed wieczorem 2 godzinki, nocleg i tak z dnia na dzień przez całe wybrzeże Adriatyku od Dubrovnika aż po Triest. Daje sobie na to 50 dni, maj-czerwiec. Potem ze dwa tygodnie w domu i ruszę dookoła Polski z tym że na wybrzeżu jazda bedzie podobna to tej nad Adriatykiem, słońce-plaża, nie ma słonca rowerek, po Polsce też myśle ok.50 dni się tułać. A jeśli zdrowie pozwoli, będą siły to może jeszcze we wrześniu północną Chorwacje zalicze, ciepła czysta woda, słońce...
wojtekkrakow Napisano 2 Lutego 2009 Autor Napisano 2 Lutego 2009 kryvan - no pomysł niczego sobie , masz juz jakis dokladniejszy plan trasy? zarowno jesli chodzi o czas i miejsce? Adamek62- respekt za takie plany, widze masz duzo wolnego , ja musze zmiescic sie w max 3 tygodniach, no i forma ciagle nie taka jakbym chcial, a trenuje juz od grudnia, generalnie najbardziej przerazaja mnie nie kilometry a upały właśnie
Adamek62 Napisano 12 Lutego 2009 Napisano 12 Lutego 2009 przygotowania rozpoczęte ? ja zaczynam gromadzić wszystko co niezbędne, a trening jeszcze czeka, no może trochę ślizgania na nartach, pozdrawiam powodzenia
wojtekkrakow Napisano 14 Lutego 2009 Autor Napisano 14 Lutego 2009 serwus Rozpoczęte, zbieram informacje, ciekawych miejsc szukam, no ale najważniejsza jest forma, póki co nie dotykam roweru, nie chce zeby mi sie przejadło , więc głównie siłownia, a z technicznych spraw to myśle nad przednimi sakwami, ale jeszcze nie wymyśliłem nic
Adamek62 Napisano 14 Lutego 2009 Napisano 14 Lutego 2009 Ja mam sakwy tylko bagaznik, na sakwę jeszcze dodam koszyk jakoś go przymocuje i będzie, z przodu koszyk i pojedzie się powoli, tak bedę pakował aby wszystko zmieścić co niezbędne. pozdrówka, papa
wojtekkrakow Napisano 6 Marca 2009 Autor Napisano 6 Marca 2009 serwus po wstępnych przygotowaniach na siłowni ruszam w trase . czeka mnie mooocny sprawdzian, taki punkt kontrolny, jutro z samego rana ruszam z Krakowa do Częstochowy ( ok 120-130km) , podejrzewam że wrócę pociągiem, bo 250 km to jeszcze nie robiłem, no zobaczymy, w nogach siła spora, ale płuca to mój słaby punkt, trzymajcie kciuki pozdrower wojtek
Adamek62 Napisano 7 Marca 2009 Napisano 7 Marca 2009 może Cie zobacze jak będziesz przejeżdzał przez Klucze, no chyba żebym wybył na narty, powodzenia
wojtekkrakow Napisano 8 Marca 2009 Autor Napisano 8 Marca 2009 no i pogoda moje plany zburzyła, Adamek62 , pogoda bardziej pod narty była , wyjazd przekładam na za tydzien, dzis bylo troche lepiej wiec zrobiłem sobie trase Krakow - Kryspinów plus okolice, lacznie tam i z powrotem plus okolice stuknelo mi 60 km, w sumie nie poczulem tego specjalnie, wiec jest ok
mavic Napisano 15 Marca 2009 Napisano 15 Marca 2009 Chorwacja jest piękna a tych upałów to się nie ma co tak obawiać. Po kilku dniach można się przyzwyczaić. Ja byłem w zeszłym roku i bardzo polecam. http://ktr.bikeorient.pl/chorwacja.php
runnerneo Napisano 15 Marca 2009 Napisano 15 Marca 2009 Twoja trasa pokrywa się z moją z zeszłego roku na odcinku od Puli przez Rijekę do Zadaru. Jakbyś miał pytania to pisz
KrzYchuu Napisano 4 Czerwca 2009 Napisano 4 Czerwca 2009 To kiedy w końcu jedziecie bo ja bym się też gdzieś wybrał ale wolne mam od sierpnia do października w sumie :]
wojtekkrakow Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Napisano 4 Czerwca 2009 Sprawa absolutnie nie została zapomniana, aczkolwiek się skomplikowała w moim przypadku , za kilka dni napisze na czym sprawy stoją.
KrzYchuu Napisano 4 Czerwca 2009 Napisano 4 Czerwca 2009 No mówię ja jestem z Nowego Targu więc po drodze z Krk. jestem zainteresowany jakamś wyprawą obojętnie gdzie tak by 2,3 tygodnie najlepiej tylko na rowerze, sierpień, wrzesień z tym że odpada od 28.08.2009r do 6.08.2009r
Adamek62 Napisano 6 Czerwca 2009 Napisano 6 Czerwca 2009 Ja prawdopodobnie wyruszę w trasę ok.10 lipca. Olkusz - Dubrovnik - Olkusz, ile to będzie trwało nie wiem, czas mnie nie ogranicza.
wojtekkrakow Napisano 23 Czerwca 2009 Autor Napisano 23 Czerwca 2009 Odwołane. Logistycznie jestem tak naprawdę przygotowany już od dawna. Tak naprawdę pomysł wziął się w 2006, przygotowania w 2007 (bez roweru) i miałem jechać w 2008. Praca zniszczyła plany. Dałem to ogłoszenie i miałem jechać teraz, niestety praca po raz drugi wszystko mi psuje, ba być może czeka mnie wyprowadzka z Krakowa. Także wkur...ienie ogarnia mnie niesamowicie, tym bardziej, że praktycznie wszystko mam. Jakby ktoś potrzebował jakichś wskazówek itp to co będę wiedział to podpowiem, a zainteresowanych przepraszam za zmiane planów, ale ostatnio przypadki losowe rozprawiają się ze mną okrutnie. Pozdrawiam Wojtek
jarom Napisano 28 Czerwca 2009 Napisano 28 Czerwca 2009 Witam U nas temat wyjazdu do Chorwacji wyskoczył w zeszłym tygodniu. Wojtek pisałeś ze masz (miałeś) zamiar dostać sie do Triestu autokarem lub pociągiem. Rozglądałęś sie juz za czymś konkretnie??? Ja mam niestety 14 dni wolnego wiec jazda z Polski raczej nie wchodzi w gre. Jak byś mógł udzielić jakiś informacji nt. dotarcia i powrotu. Byłbym wdzięczny Pozdrawiam
wojtekkrakow Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Napisano 30 Czerwca 2009 Ostatnio robiłem porządki i muszę tego poszukać . Postaram się coś jutro wygrzebać, ale z pamięci wiem, że planowałem pociąg oraz kupno europejskiego biletu czasowego. Prawdę mówiąc jeden telefon do PKP i wszystko się dowiesz co można kupić już w Polsce. Z autokarami jest problem z przewozem rowerów. Jeden może Cie wpuścić a drugi nie. Naczytałem się historii jak to w momencie wyjazdu mając plany i opłacone wakacje kierowca jeszcze w Polsce wypinał się na rower. Szczególnie polecam Ci zakup biletu czasowego, bo obejmuje sporo kolei i zawsze jak zabraknie sił można się przetransportować. Przede wszystkim polecam http://www.podrozerowerowe.info/ , tam znajdziesz wszystko. Samolot odpada mimo pozornie niskich cen za osobę jakie czasami się zdarzają, bo jest spore ograniczenie wagowe odnośnie bagażu i wyniesie Cię to fortunę.
Adamek62 Napisano 7 Lipca 2009 Napisano 7 Lipca 2009 temat aktualny. 10 lipca wyruszam Olkusz, Trzebinia, Andrychów, Żywiec, Korbielów, Namestowo, Bańska... Budapest, Balaton, Zagrzeb, Rijeka i wybrzeżem do Dubrovnika, powrót może przez większe wyspy, z wyspy na wyspę prom. Może któs chętny ? jade sam.
KrzYchuu Napisano 8 Lipca 2009 Napisano 8 Lipca 2009 Jak byś jechałkoło 5 sierpnia to bym jechał na bank ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.