arek_wro Napisano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Jak sie dobrze poszuka to rama Anthema 2008 tez jest chyba jeszcze do trafienia w necie. O Anthemie X pisali w bB, ze po zmianach jezdzi jeszcze lepiej niz stary Anthem. Inne opinie w necie, czy tu na forum nie byly juz niestety takie pozytywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANTuser Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam, mam dylemat w sprawie zakupu ramy. Przesiadam się na fulla, i chcę kupić ramę - interesują mnie 2 opcje -albo giant anthem albo spec epic 2008. Obie alu, i tylko takie mnie interesują(Żadnego Carbonu!). Waże 105kg, jeżdzę w maratonach (rower używany będzie do treningów i do samych wyścigów). Rower będzie mocno eksploatowany. Interesują mnie przede wszystkim różnice w działaniu obu ram(systemów), jakość wykonania, sztywność, precyzja działania. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=46836 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Tematy połączyłem i dyskusję proszę prowadzić w tym temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIANTuser Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 To co byście wybrali. Temat został przyłączony, ok ale dalej nie wiem i po pierwsze - diametralna różnica, Dornif waży mało, a ja ważę dość dużo. Chciałbym poznać opinie ludzi którzy jeździli na tych rowerach. Jakie są ich odczucia. Teoria teorią, praktyka praktyką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Użytkowników Anthema mamy trochę na forum i to ich najlepiej pytać o opinię. Tu masz bika MtK -> http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...=45588&st=0 a tu Kubusa18 -> http://www.forumrowerowe.org/index.php?s=&...st&p=552866 O Epica pytaj Wormsa -> http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...t=0&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 25 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Na razie to mogę powiedzieć tylko tyle że...jeździ. Ma już całe pół kilometra i czeka na roztopy, aby wskoczyć na miejsce zimówki Nt. samej ramy mogę wyrazić swoją opinię jedynie pod kątem wizualnym. Rama składa się z dwóch części to znaczy samej ramy i wahacza, który jest całkowicie rozbieralny( i tym samym rower mieści się do regulaminowej walizki Lot-u). Różnego rodzaju zakrzywienia(na widłach), zgrubienia(hydroforming), nawiercenia, pomysłowe prowadzenie pancerza(wzdłuż dampera) stwarzają dość pozytywny wizerunek. Co może przeszkadzać to mało miejsca na bidony(koszyczki), jedno znajduje się w dość trudno dostępnym miejscu czyli pod damperem obok korbowodu(swoją drogą bidon tam umiejscowiony musi zbierać wszystkie przydrożne przysmaki w postaci piachu, błota itd). Średnica sztycy nie utrudnia zbytnio jej doboru(30.9), wymiana łożysk to banalna sprawa, z tego co udało mi się zauważyć rama jest sztywna bocznie(to tak badając na sucho w garażu). Geometria na pewno nie turystyczna, ale też nie bardzo ścigancka(w porównaniu do Meridy czy Scotta na których prawie leżę, aczkolwiek musze jeszcze wywalić kilka cm podkładek..). Z tego co wyczytałem na MTBR chyba nie ma osoby, która nie chwaliłaby Gianta za wspinaczkę po stromych wzniesieniach, także geometria musi być OK. Co ważne do Anthema zaleca się amortyzatory 80-90 mm skoku, albo jakiś niskie 100. Chyba tyle. Wrażeniami z jazdy niestety się nie podzielę, aczkolwiek 3 cm próg(przy drzwiach) łyka tak, że po prostu znika, skoku praktycznie nie wykorzystując(sądząc po oringu na goleni) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.