creative1989 Napisano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Sprawa wygląda tak: Mam hebel na tył Magura Julie z tarczą 180mm i adapterem Shimano pod ten właśnie hebel Na oku mam ten hamulec, który pójdzie na przód. Jako że będę kupował Epicon, który ma mocowanie IS i max. wielkość(zalecana) to 185mm, więc tarcze z Hayesa(203mm) chciałbym dać na tył, a tarczę Magury(180mm) na przód. Pierwsze moje pytanie czy można zrobić taką zamianę- tarczę bym musiał wytrzeć papierem ściernym(tak coś wyczytałem) i dotrzeć na innych klockach? Drugie to czy nie było by problemu z różnymi systemami mocowanie- PM i IS? Ten allegrowicz daje, jakiś adapater- pewnie to jest pod PM- bo mi odpisał, że "z tego co się orientuje to wystarczy zamiana adapter? byłbym wdzięczny z jaką kolwiek odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mane Napisano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Zostań lepiej przy 180 na tyle, a 203 na przód, bez kombinowania ze zmianami adapterów (musialbyś kupić 2 inne). Na aukcji z hayesem jest adapter is/pm do 203mm, który podejdzie do epicona. Chyba, że poszukaj samej tarczy 180mm z adapterem is/pm na przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Zostań lepiej przy 180 na tyle, a 203 na przód, bez kombinowania ze zmianami adapterów (musialbyś kupić 2 inne). Na aukcji z hayesem jest adapter is/pm do 203mm, który podejdzie do epicona. Chyba, że poszukaj samej tarczy 180mm z adapterem is/pm na przód. 203mm na przód nie będe chciał- ta siła może być zabójcza, a do tego amor złapie za szybko luzy. Z drugiej strony jakbym miał kupować tarczę 180mm i do tego dodatkowo adapter to mi się nie opłaca kupować tego hebla Duża różnica będzie między Mag HD, a Nine na tarczy 180mm? Ostatnia kwestia, jakbym kupił Nine z tarczą 203(znowu ) to jakbym chciał zrobić zamianę z 180mm Magury, to i tak bym musiał kupić dwa nowe adaptery? Adapter na tył nie pasuje na przód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mane Napisano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 na pewno wpłynie taka siła na amora. Mag podobno jest nieco lepszy od 9, ale sądzę, że nie jest to jakaś ogromna róznica. Adapter is/pm taki jak masz na tyle pasuje do 180mm (t) i 203 (p). Tak więc i tak musiałbyś kupić nowe adaptery. Więc może lepiej przeznacz wiecej kaski na hamulec (2 adaptery to koszt 100-120zł) i kup od razu taki z tarczą 180mm i odpowiednim adapterem. Ja osobiście wolałbym dołożyć do nowego http://allegro.pl/item531813746_nowy_hayes...mm_komplet.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Adapter is/pm taki jak masz na tyle pasuje do 180mm (t) i 203 (p). Tak więc i tak musiałbyś kupić nowe adaptery. Więc może lepiej przeznacz wiecej kaski na hamulec (2 adaptery to koszt 100-120zł) i kup od razu taki z tarczą 180mm i odpowiednim adapterem. Ja osobiście wolałbym dołożyć do nowego http://allegro.pl/item531813746_nowy_hayes...mm_komplet.html [/quote Poniekąd masz rację, jakbym miał kupować adaptery to już nowy się opłaca kupić, ale: Kiedyś myślałem nad zakupem nowych hebli, ale na allegro często się zdarzają okazje i można tanio kupić/wylicytować jakiś hebel. Jak już to mógłbym sprzedać Magurę i kupić takie heble. Koleś był gotowy go sprzedać za 200zł z wysyłką, ale no cóż... nie zdążyłem Albo można kupić taki hebel na tył, dociąć przewód na 90cm i by przypasował na przód jak ulał K18 dosyć tanio poszła więc wolę trochę czasu posiedzieć na allegro i wypatrywać okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A tak z ciekawości spytam czemu akurat Hayes? Bo stare Hayesy z wyjątkiem MAGa HD zbierały raczej cienkie oceny. Z resztą Strokery Ryde i Trail też kiepsko wypadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 A tak z ciekawości spytam czemu akurat Hayes? Bo stare Hayesy z wyjątkiem MAGa HD zbierały raczej cienkie oceny. Z resztą Strokery Ryde i Trail też kiepsko wypadają. na mtbr tak źle nie wypadają Ponadto mam na oku jeszcze juicy five i formuly(ale to plany przyszłościowe- będą to moje 2gie heble ) Jakie polecasz? Shimano odpadają, przez Centerlocka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Budżetowo SLX albo 525 a zdroworozsądkowo to Juicy 5 albo Formule K18. A tak na marginesie to na rynku jest tyle tarcz, że nie musisz montować CL w przypadku Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2009 Jakbym miał hebel Shimano i tarcze od Hayesa/Magury i adapter pod nią, to by wszystko pasowało, czy trzeba inny/nowy adapter zakupić? Widzę, że taki M575(nowy, 2009rocznik) można już kupić za 185zł, więc jak nowy całkiem tanio, ale dobrze się sprawuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 12 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 znalazłem taką aukcję- http://allegro.pl/item578992418_avid_juicy...zod_185_mm.html Tak się składa, że mam nową juicy 5 na tył i mam pytanie: czy jest możliwość zamiany klamek? Ile takie coś może mnie wynieść? Chcę zamienić klamki, gdyż wolę mieć sprawną klamkę na przodzie, a mniej sprawną na tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.