MCT Napisano 20 Stycznia 2009 Napisano 20 Stycznia 2009 Witam! Jakiś czas temu Sławek podsunął mi pomysł, aby zamiast standardowych gripów, które u mnie już się skończyły, zastosować owijkę, zawiniętą podwójnie. Chodzi oczywiście o MTB i prosta kierę. Czy ktoś coś takiego stosował, jak to się spisuje?? Pozdrawiam!
krzysiekmz Napisano 22 Stycznia 2009 Napisano 22 Stycznia 2009 Dobrze sie spisuje. Bylo to juz omawiane tylko zapomnialem w jakim temacie. Pozdrawiam.
look Napisano 31 Stycznia 2009 Napisano 31 Stycznia 2009 Halls'y tak jeżdziły, no ale Hallsów już nie ma... Pol-Sport ma od tego roku zjefajne gripy piankowe, ważą po przycięciu do gripów SRAM'a 16g, więc całkiem całkiem. Owijka jest sama w sobie mało przyjemna w MTB, jest twarda i nie amortyzuje drobnych nierówności, ale jak kto woli... Pozdr. Slawek.
kopaczus Napisano 5 Lutego 2009 Napisano 5 Lutego 2009 Ja mam coś takiego tzn. lock-ony z owijką, i powiem że nawet niezłe to jest. Nie ma takiej pewności chwytu jak guma, ale są całkiem miękke i wygodne i fajnie wyglądają
Bula Napisano 11 Lutego 2009 Napisano 11 Lutego 2009 Jeździłem na owijce swego czasu. Jak jeździsz w rękawiczkach i posiadasz zamontowane rogi, bez problemu się sprawdzi. Inaczej daje się mocno we znaki spora twardość w porównaniu do gumy czy pianki. Z testowanych przeze mnie modeli zdecydowanie najlepiej wypadł fizik - świetnie trzyma, jest też dość miękki.
Klosiu Napisano 14 Lutego 2009 Napisano 14 Lutego 2009 Ja chwilowo mam owijke, od pol roku sprawdza sie niezle. Nawinieta raz, bo nie mam za duzych rak . Do jazdy w rekawicach bardzo dobra, wygodna i nie slizga sie. Tyle ze juz sie przybrudzila i przy najblizszej modyfikacji kokpitu wywale, zastepujac pianka. Wada jest taka, ze jak zmieniasz klamki albo manetki, to musisz nawinac nowa owijke. Z drugiej strony standardowy komplet na kierownice szosowa starcza na dwukrotne nawiniecie bez problemu. No i owijka fajnie wyglada .
Wax Napisano 14 Lutego 2009 Napisano 14 Lutego 2009 Co do owijek to nie wiecie jak spisuje się Silva Cork ? http://allegro.pl/item553240564_korkowa_ow...k_5_kolory.html Bo chyba będę chciał spróbować EDIT: Dobra znalazłem temat http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry544846 dla potomnych ...
Tomato Napisano 14 Lutego 2009 Napisano 14 Lutego 2009 U mnie obecnie królują piankowe gripy Ritcheya ale jak dla mnie pianka jest zbyt miękka. Zawsze jeżdżę w rękawiczkach więc przy następnej zmianie pojawi się owijka. Jestem tylko ciekawy jak z jej żywotnością. Gumowe gripy wytrzymały baaaardzo długo. Obecne pianki raczej nie pociągną więcej niż kilka miesięcy.
Jack Danniels Napisano 14 Lutego 2009 Napisano 14 Lutego 2009 Ja też jeżdżę z owijką. Od bardzo dawna, ostatnio zmieniałem jesienią, jakieś 1800km temu na białą (nie pamiętam jakiej firmy - takie szare opakowanie z francuskimi wyrazami) i nadal jest w bardzo dobrym stanie. Myję razem z rowerem zwykłą wyciuchaną zmiotką do podłogi i ciepłą wodą z szamponem do samochodu. Owinąłem podwójnie, a że klej słaby to na końcach zabezpieczyłem taśmą izolacyjną - nie wkładałem końcówek pod klamki i rogi. Wygląda może niezbyt elegancko, ale działa Jeżdżę w rękawiczkach z długimi palcami. Krótka opinia użytkownika: + Bardzo lekka - jedna rolka wystarcza na podwójne owinięcie obu końców kierownicy, a jest lżejsza nawet od pianek. + Nie niszczy rekawiczek tak jak gripy + Wygodna i świetnie się trzyma ręki - nawet bez rękawiczek przyjemnie się jeździ. + Łatwo wymienić + Tania - Szybko się brudzi - zaniedbana obrasta skorupą i jest do wyrzucenia - Szybciej sie zużywa niż gripy
MCT Napisano 19 Lutego 2009 Autor Napisano 19 Lutego 2009 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Na dniach dotrze do mnie przemalowana kierownica, także spróbuję z owijką i zobaczę jak się będzie taki zestaw spisywał. Pozdrawiam!
Ghost91 Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Witam Ostatnio zauważyłem na zdjęciach roweru naszej srebrne olimpijki owijkę na kierownicy. I nasóneło mi się pytanie czy warto ją stosować. Taka opcja ma swoje plusy jak i minusy: słabo się trzyma, źle tłumi drgania ale jest tania i lekka. Podzielcie się swoimi opiniami, doświadczeniami na ten temat.
arroyo Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Przemierzam się do zastosowania owijki w MTB, znalazłem trochę informacji tutaj: http://www.forumrowerowe.org/lofiversion/i...php?t46819.html
Schwefel Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Tematy połączyłem a następnym razem korzystaj z wyszukiwarki.
Skiba_TG Napisano 5 Maja 2009 Napisano 5 Maja 2009 Ja ja stosuje od ok miesiaca i puki co jest super drgania dlumi dosyc dobrze, jest bardzo wygodna Jedyny minus to to ze szybko sie brudzi(mam biala) ale da sie latwo wyczyscic
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.