Skocz do zawartości

[gripy - owijka]

MCT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jakiś czas temu Sławek podsunął mi pomysł, aby zamiast standardowych gripów, które u mnie już się skończyły, zastosować owijkę, zawiniętą podwójnie. Chodzi oczywiście o MTB i prosta kierę. Czy ktoś coś takiego stosował, jak to się spisuje??

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Halls'y tak jeżdziły, no ale Hallsów już nie ma...

Pol-Sport ma od tego roku zjefajne gripy piankowe, ważą po przycięciu do gripów SRAM'a 16g, więc całkiem całkiem.

Owijka jest sama w sobie mało przyjemna w MTB, jest twarda i nie amortyzuje drobnych nierówności, ale jak kto woli...

Pozdr. Slawek.

Napisano

Jeździłem na owijce swego czasu. Jak jeździsz w rękawiczkach i posiadasz zamontowane rogi, bez problemu się sprawdzi. Inaczej daje się mocno we znaki spora twardość w porównaniu do gumy czy pianki.

Z testowanych przeze mnie modeli zdecydowanie najlepiej wypadł fizik - świetnie trzyma, jest też dość miękki.

Napisano

Ja chwilowo mam owijke, od pol roku sprawdza sie niezle. Nawinieta raz, bo nie mam za duzych rak :icon_wink:. Do jazdy w rekawicach bardzo dobra, wygodna i nie slizga sie. Tyle ze juz sie przybrudzila i przy najblizszej modyfikacji kokpitu wywale, zastepujac pianka. Wada jest taka, ze jak zmieniasz klamki albo manetki, to musisz nawinac nowa owijke. Z drugiej strony standardowy komplet na kierownice szosowa starcza na dwukrotne nawiniecie bez problemu. No i owijka fajnie wyglada :thumbsup:.

Napisano

U mnie obecnie królują piankowe gripy Ritcheya ale jak dla mnie pianka jest zbyt miękka. Zawsze jeżdżę w rękawiczkach więc przy następnej zmianie pojawi się owijka. Jestem tylko ciekawy jak z jej żywotnością. Gumowe gripy wytrzymały baaaardzo długo. Obecne pianki raczej nie pociągną więcej niż kilka miesięcy.

Napisano

Ja też jeżdżę z owijką. Od bardzo dawna, ostatnio zmieniałem jesienią, jakieś 1800km temu na białą (nie pamiętam jakiej firmy - takie szare opakowanie z francuskimi wyrazami) i nadal jest w bardzo dobrym stanie. Myję razem z rowerem zwykłą wyciuchaną zmiotką do podłogi i ciepłą wodą z szamponem do samochodu.

Owinąłem podwójnie, a że klej słaby to na końcach zabezpieczyłem taśmą izolacyjną - nie wkładałem końcówek pod klamki i rogi. Wygląda może niezbyt elegancko, ale działa :)

Jeżdżę w rękawiczkach z długimi palcami.

Krótka opinia użytkownika:

+ Bardzo lekka - jedna rolka wystarcza na podwójne owinięcie obu końców kierownicy, a jest lżejsza nawet od pianek.

+ Nie niszczy rekawiczek tak jak gripy

+ Wygodna i świetnie się trzyma ręki - nawet bez rękawiczek przyjemnie się jeździ.

+ Łatwo wymienić

+ Tania

- Szybko się brudzi - zaniedbana obrasta skorupą i jest do wyrzucenia

- Szybciej sie zużywa niż gripy

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Na dniach dotrze do mnie przemalowana kierownica, także spróbuję z owijką i zobaczę jak się będzie taki zestaw spisywał.

Pozdrawiam!

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam

Ostatnio zauważyłem na zdjęciach roweru naszej srebrne olimpijki :thumbsup: owijkę na kierownicy. I nasóneło mi się pytanie czy warto ją stosować.

Taka opcja ma swoje plusy jak i minusy: słabo się trzyma, źle tłumi drgania ale jest tania i lekka.

Podzielcie się swoimi opiniami, doświadczeniami na ten temat.

:)

Napisano

Ja ja stosuje od ok miesiaca i puki co jest super drgania dlumi dosyc dobrze, jest bardzo wygodna ;)

Jedyny minus to to ze szybko sie brudzi(mam biala) ale da sie latwo wyczyscic :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...