Skocz do zawartości

[opony]Speed King / FlyWeight / Rocket Ron / Barro Race

Gal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoję przed dylematem. Chcę zainwestować do 200zł w jakieś kevlary.

Dobrze by było, żeby były w miarę uniwersalne, tzn. nie oczekuję super

przyczepności w mega błocie i bardzo niskich oporów toczenia na asfalcie

ale żeby nie było skrajności. Interesuje mnie też masa nie przekraczająca

znacząco 500g.

Rozważam następujące oponki:

- Continental Speed King - masa 510g - 69zł

- Maxxis Fly Weight - masa 330g - 99zł

- Schwalbe Rocket Ron - masa 410g - 100zł

- Geax Barro Race - 400g - 100zł

Póki co skłaniam się w stronę Rocket Ron'a ale wszystko zależy od tego,

czy uda mi się wynegocjować jakąś zniżkę, bo do opon potrzebuję jeszcze

siodło i kilka drobiazgów.

Co sądzicie o ww. oponkach?

Napisano

Speedking - używam od jakiś 1500km (praktycznie tylko maratony wyścigi i treningi w górach) spisują się bardzo dobrze (jeden kapeć, na maratonie w Brennej) Trochę szarpią na żwirowych zakrętach, ale dają radę ogólnie (moja wersja to supersonic a więc ~410g)

Flyweight - śmigałem cały zeszły sezon i złapałem także jednego kapcia, ale nie śmigałem z nimi po żadnych wyścigach i maratonach służyły mi tylko iwyłącznie na treningi... Są leciutkie, małe opory toczenia, ale na maraton i w góry bym się z nimi nie wybrał.

Rocket Ron - nic o nich nie powiem bo nie używałem (tutaj mają głos osoby, które dotychczas je używają) wiem jedno, w tym sezonie chyba w nie zainwestuje, bo speed'y mi się kończą...

Geax - miałem przez jakiś czas Geax mezcal i jakoś mi się nie spisywało, tyle o tej firmie;p Ale są osoby które nie narzekają (znam takich osobiście) Ale na bloto itp. troszkę za wąskie.

Napisano

Geaxy prawie bieżnika nie mają, zastanawiałbym się między speed kingami a rocket ronami. Sam mam podobny dylemat - schwalbe zaznaczyło na stronie ze opona typowo wyscigowa i srednio moze byc z wytrzymałością. Nie oczekuję 10k km na nich ale głupio by było tak jak na larsenach po 3kkm 0 bieżnika..

Napisano

Barro Race jak na tak niski bieżnik trzymają zaskakująco dobrze. Nie sugerowałbym się wyglądem bieżnika bo można się mocno zdziwić. Tutaj opisuję swoje wrażenia. Teraz z ciekawości brałbym Rocket Rony 2.25.

Napisano

Dzięki za odp. Jutro się pewnie sprawa wyjaśni, która oferta jest najkorzystniejsza.

Na tę chwilę stawiam na Rocket Ron'y, a na drugim miejscu FlyWeight'y.

Napisano
Dzięki za odp. Jutro się pewnie sprawa wyjaśni, która oferta jest najkorzystniejsza.

Na tę chwilę stawiam na Rocket Ron'y, a na drugim miejscu FlyWeight'y.

hmmm dziwnie troche wybierasz:P może najpierw zdecyduj jaką opone potrzebujesz i do czego.

Napisano

Czemu dziwnie? :]

- waga w granicach: do 500g

- asfalt/teren: ok. 60/40

- warunki: raczej suche (ostre błoto sporadycznie)

- teren (w przewadze): szutry, żwir, dukty leśne

- cena: do 100zł

- rozmiar: 26" 1,95 - 2,2

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...