Skocz do zawartości

[spd]

Slowaka4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam mała zagwozdkę odnośnie rozmiaru buta ... . Mój rozmiar stopy to 26.5 i teraz pytanie. bo słyszałem ze but musi być super dopasowany żeby dobrze przekładać energie.. na pedał. czy jak kupie buty adidasa rozmiar 42 czy będą idealne.. czy tez za małe? niektórzy mówili że buty się rozciągają i dopasowują .

Mam zamiar zamówić je z USA także nie mogę ich przymierzyć . są to buty Adidas Durango czytałem już wiele opinii co do rozmiarów SIDI DMT itp.. i szczerze mówiąc jestem w kropce;D bardzo proszę o pomoc:)

Pozdrawiam Słowak

Napisano

ja kupiłem nr wieksze, tzn zazwyczaj nosze 44 a spd musiałem kupić 45. w tych 45 długość wkładki była właśnie 44. pasuja idealnie.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mam podobny problem co autor :) Czy orientujecie się może z autopsji o ile długość wkładki powinna być dłuższa od długości stopy? Buty chciałem zamówić na allegro i dlatego potrzebuję takiego info :) A dokładniej to rozmiar mojej stopy w cm to 28,7. Interesują mnie buty M075 :D Czy ktoś mógłby pomóc? Z góry dziękuję!

Napisano

Wiec .. z tym rozmiarem był mały problem ale. po konsultacji z bikkerami:) doradzili mi bardziej dopasowane buty z tego względu iż one się rozejdą w trakcie jazdy. Podobno lepiej dopasowują się do nogi niż zwykłe obuwie. Także długość wkładki może być taka sama co długość stopy:). Te buty o których wspomniałeś miałem na nogach :) wprawdzie używane ale... co ciekawe były o pół rozmiaru mniejsze niż te które nosze na co dzień. Długość stopy 26,5cm a wkładka w tamtych butach miała jakieś 5 mm mniej:) idealnie leżały.

Jeżeli masz wątpliwości to szukaj sklepu :) i przymierz.. tak chyba najlepiej:D

Pozdrawiam

Napisano

Nie ma recepty na dopasowanie buta.Każdy producent (przy znormalizowaniu rynkowych rozmiarów) zawsze choć troszke będą się buty wymiarem różnić.

Wykładnią dobrze kupionego buta,faktycznie może być mierzenie wkładki.Jesli sa takie same but powinien pasować.

Adidasy mają tą komfortową sytuacje,że ich rozmiarówka jest podzielona jeszcze na ułamki.Czyli np: 43-1/3,43-1/2,43-3/4.

Jesli natomiast twoje rowerowanie chcesz kontynuować zimą zalece kupno buta o pół nr wiekszego.Jedna para skarpet dodatkowo sie przydaje w bucie.

Napisano

Zasada jest taka, że długość wkładki powinna być 5mm większa niż długość stopy. Obuwie zatrzaskowe posiada jest zazwyczaj dobrze wentylowane, ale trzeba uwzględnić fakt, że stopa mimo wszystko może nam się spocić (chociażby w cieplejsze dni) i spuchnąć. Inna sytuacja ma miejsce w chłodne dni, kiedy chcemy ubrać grubsze skarpety, albo nawet dwie pary skarpet. Ważne, aby obuwie nie było maksymalnie ciasne, ale też nie doszło do sytuacji gdzie możemy poruszać stopą w bucie. Wszelkie niedociągnięcia rozmiaru obuwia nadrabiają rzepy, które pozwalają precyzyjnie dopasować but do stopy. Dodatkowym elementem na który warto zwrócić uwagę jest szerokość obuwia, są węższe i szersze a informacji o szerokości sklepy nie dostarczają i tutaj jest plus dla osób które nie kupują przez internet i mogą przymierzyć obuwie w sklepie. Wystarczy jednak poszukać opinii w internecie, ja posiadam szczupłą stopę więc problemu z obuwiem nie mam, jeśli jednak komuś zdarzyło się przymierzać obuwie w sklepie i niektóre modele były zbyt wąskie to już pojawia się problem.

Napisano

Dzięki za pomoc :) Chyba więc wybiorę numer buta 46 Shimano, które mają wkładkę o długości 29,2, co daje dokładnie 5 mm większą wkładkę. Jak już je dostanę to powiem jak leżą na nodze :D A o zakupy przez Internet tak się nie obawiam, zawsze przysługuje mi prawo zwrotu towaru z tytułu umowy zawieranej na warunkach szczególnych (odległość). Buty te ważą do 1 kg z tego co widziałem xD Kwalifikuje się to na list polecony ekonomiczny gabaryt B za 7,50 :P Ale naciągacze są na tym all... :/

Napisano

Może jeszcze za krótko jeżdżę ale nigdy nie doświadczyłem "spocenia się stopy" i chyba jeszcze nigdy nie było mi zimno w stopy nawet przy minusowej temperaturze, nie to że jestem złośliwy czy coś . "Zakupy przez allegro to takie kupowanie w ciemno":) dużym plusem tego jest ta cena która kusi ojj kusi:) . Ten model butów shimano jest dosyć popularny, zdobądź o nich jak najwięcej informacji żeby się nie martwić czy będą pasowały, opinia :D innych uspakaja. Sprawdziłem cenę tych butów , w katalogu kosztują 230 zł a model M085 który posiada już klamrę 256 zł.. może warto pomyśleć o M085 Ten model jest naprawdę bardzo dobrze znany:) no i sprawdzony.

Pozdrawiam

Napisano
Kwalifikuje się to na list polecony ekonomiczny gabaryt B za 7,50 :) Ale naciągacze są na tym all... :/

Pamiętaj, że do przesyłki należy także wliczyć koszt pakowania, koperty z folią bąbelkową oraz kartony kosztują.

Napisano

Nom w sumie racja, ale na większości aukcji koszty przesyłki to przegięcie :) Jak można wysyłać np adapter do komórki 2,5mm->3,5mm za 10 zł w paczce ekonomicznej? Przepraszam za OT, uzyskałem już odpowiedź na pytanie :D

Napisano
A o zakupy przez Internet tak się nie obawiam, zawsze przysługuje mi prawo zwrotu towaru z tytułu umowy zawieranej na warunkach szczególnych (odległość).

Nie wiem na 100%, ale wydaje mi się że prawo do zwrotu w ciągu 10 dni przysługuje tylko w przypadku zakupu konsumenckiego (zakup poza siedzibą firmy). W przypadku zakupu od osoby nieprowadzącej działalności gospodarczej te przepisy nie mają chyba zastosowania.

Pozdrawiam

Napisano
Nie wiem na 100%, ale wydaje mi się że prawo do zwrotu w ciągu 10 dni przysługuje tylko w przypadku zakupu konsumenckiego (zakup poza siedzibą firmy). W przypadku zakupu od osoby nieprowadzącej działalności gospodarczej te przepisy nie mają chyba zastosowania.

Pozdrawiam

Racja :icon_wink:

USTAWA

z dnia 27 lipca 2002 r.

o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

(Dz. U. z dnia 5 września 2002 r.)

Rozdział 1

Sprzedaż konsumencka

Art. 1. 1. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...