Rybin Napisano 17 Stycznia 2009 Napisano 17 Stycznia 2009 Witam , Może ktoś z forumowiczów orientuje się w następującej kwestii , a mianowicie: Posiadam ramkę Kona Coiler `05 ; 18 cali , planuję zapakować do niej Marzocha Junior T `03 . Jaka jest minimalna długość rury sterowej dla takiej konfiguracji? Egzemplarz który mam szansę kupić jest docięty na 195mm pozdrower
saucio Napisano 17 Stycznia 2009 Napisano 17 Stycznia 2009 Zmierz długość główki ramy dodaj do tego wysokość mostka + 20 mm na stery i już będziesz wiedział ile musi być minimalnie Amortyzator będzie pasował. Główka w tej ramie o tym rozmiarze ma 4,7cala = 12cm mostek będzie miał jakieś 5-6cm i stery ze 2 cm to da góra 20cm Ale najlepiej samemu zmierzyć
c1ach Napisano 17 Stycznia 2009 Napisano 17 Stycznia 2009 Najlepiej to poprostu wyjąć amora i zmierzyć dokładnie dla pewności, a nie liczyć na suche obliczenia.
wastedqba Napisano 17 Stycznia 2009 Napisano 17 Stycznia 2009 Długość główki to dokładnie 120mm. U mnie rura ma 202mm. Stery RF Diabolus + podkładka 10mm +mostek RF Evolve AM. Natomist zastanawia mnie po co pakujesz Juniora T do Coilera? 170mm to trochę za dużo.. do tego dwie półki?
Rybin Napisano 17 Stycznia 2009 Autor Napisano 17 Stycznia 2009 Dlaczego Junior T do Coilera? , tu gdzie jeżdżę (Innerleithen , Glentrees - Szkocja) to dość popularny zestaw , a o Juniorku słyszałem dużo dobrego (do tego nie rujnuje budżetu ;-). Na razie z przodu mam Drop Offa `05 150mm i czasem brakuje mu skoku. A pytanie wzięło się stąd że nie będę miał możliwości przymierzenia przed kupnem , a nie wiem jak sie mają długości rur sterowych jedno do dwupółkowców.
wastedqba Napisano 18 Stycznia 2009 Napisano 18 Stycznia 2009 Ludzie często wsadzają duże amory bo myślą że tak lepiej... Ja sądzę że będziesz częściej tył dobijał. Mam 66 o skoku 150mm w Coilerze i częściej przyciskam Vanilkę z tylu niż 66. No ale są tacy co robią z roweru choppera i na tym jeżdżą. Ktoś mi kiedyś powiedział że Hill trenuje na rowerze o mniej więcej takim skoku (150mm) i na takich rowerach również można powalczyć w DH. A i poskakać się da (patrz dodatki do Kranked 6 jest tam Coiler 05 z Foxem 36). Ja bym się nie bawił w Juniora i tego typu rzeczy. Jeśli chodzi o sterówkę... Nie wiem jakiej wysokości jest górna półka w Juniorze. Weź ją pod uwagę. A jeśli założysz mostek od Marcoka to on będzie niższy niż normalne mostki. Także najlepiej wybadać jakie mają być stery i kostek i sobie przeliczyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.