Skocz do zawartości

[Damper]Jaka jest róznica pomiędzy DHX 3.0 i 5.0 ?

Nemo7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za niedługo kupuje rower w którym jest damper powietrzny Fox DHX 3.0 i zastanawiam się czy duża jest różnica pomiędzy DHX 3.0 a 5.0. Oraz czy lepiej w rowerze do Enduro o skoku 160mm jest dać powietrze czy sprężynę ?

Napisano

Przez to, że nie ma możliwości ustawień, czyt. jest ustawiony fabrycznie mogą wystąpić różnice w działaniu np. pod koniec skoku, to wiadomo. Jak to się przekłada na jazdę tego nie wiem.

Powietrze powinno wytrzymać, nawet taki RP23 powinien dać radę (z tego co wyczytałem). Powietrze i sprężyna różnią się charakterystyką wykorzystywania skoku, sprężyna jest liniowa, powietrze progresywne (chyba dobrze pamiętam). A Ty chcesz tam dać DHX 5.0 Air zamiast powietrznego DHX 3.0? Jeżeli zależy Ci na wadzę dość znacząco to wybór jest tylko jeden. Z powietrza to masz jeszcze Manitou Evolver ISX 6, podobno dobry ;).

A jaka to będzie rama? Bo podobno powietrznych "nie stosuje się" przy określonych przełożeniach zawieszenia ramy, może to legenda - nie wiem.

Napisano

Fabrycznie ustawiony propedal ma bodajże 3 ustawienia mały, średni, duży). Powinny byś oznaczone gdzieś na damperze. Im większy propedal tym mniej pompuje ale też słabiej wybiera nierówności. W DHX 5.0 masz możliwość ustawienia co Ci pasuje w danej chwili. Co do końca skoku... W 5.0 możesz sobie ustawić jaką chcesz pracę dampera. W 3.0 nie.

Tak czy inaczej w Enduro jeździ się głównie na damperach powietrznych. Ja jeżdżę na vanillce bo nie mam kasy na inny damper.

Problem z DHXem 5.0 z tego co wiem jest taki że w połowie skoku występują problemy z tłumieniem... Ale to jest informacja zasłyszana. Zresztą... Czemu DHX? Może normalnego RP23. Tańszy, lżejszy. DHX jest bardziej FR/DH amperem.

Napisano

Tylko wiesz jeżeli tam jest zastosowany damper Foxa i wymiana tylko na wyższy model nie wpłynie tam na ustawienia. Natomiast boje się czy innej marki nie spowoduje tam jakiś zmian, a dodatkowo nie mam rozeznania w Manitu.

Napisano

Jakie zmiany masz na myśli? Jeśli chodzi o Manitou... Wszyscy zachwalają SPV i jego wyższość nad Propedalem. Także warto się zastanowić. Do widelców Manitou nie jestem przekonany ale dampery to inna bajka.

Napisano

DHX nie ma dobrej opinii, więc nie wiem czemu się upierasz nad nim. Na mtbr 3.0 zgarnął marne 2 a 5.0 niewiele lepsze 3. Evolver na razie ma 5 a poprzednik Swinger SPV Air ma dobre 4. Ja bym polecał powietrznego Swingera jeżeli nie chcesz wydać za dużo kasy albo Evolvera jak masz tą kasę.

• 1 miesiąc temu...
Napisano
  Cytat
Problem z DHXem 5.0 z tego co wiem jest taki że w połowie skoku występują problemy z tłumieniem...

Czy ktoś wie czy i w jakim stopniu występuje ten problem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.