Schwefel Napisano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Ja ci nie powiem jak będą działały, ale wnioskując przez analogię do starych (też falowanych) Polygonów powinny działać dobrze. Co do tych tarcz XT'08 to nie wiem o których piszesz, czy CL czy na 6 śrub. CL miały tendencję do puszczania na nitach o czym był temat na forum. Zaś na 6 śrub wywodzą się jeszcze z czasów jak XT miało 4-ry tłoczki. Moja XT 160mm miała fabryczne bicie, może 180mm jest w tym względzie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1989 Napisano 18 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Hamulce już kupiłem także odwrotu nie ma, nie ukrywam że troche sie spieszyłem żeby zdarzyc przed podwyzkami Shimano. Ja potrzebuje tarcze na 6 śrub, do Centralocka nie jestem pzrekonany i słyszałem o puszczajacych nitach a poza tym nie będę zmieniał piast. Takze jeszcze raz powtórze potrzebuje tarcze 180mm lub w przypadku Avida 185mm na przód i na tył 160mm. Obie tarcze na 6 śrub. A z tym biciem to macie racje moje tarcze przy deore 525 też miały bicie i to obie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2009 Przejechałem dzisiaj traskę DH, jakieś 20 minut ostro w dół, z przodu Accent Blade 203mm i z tyłu Avid G3 zniosły to zupełnie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1989 Napisano 19 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 Ok już wiele wiem. Dzieki wszystkim za pomoc Mam jeszcze dwa pytania czy rozstaw śrub w adapterze jest standardowy tzn czy adapter Avid-a będzie pasował do zacisku shimano 2 pytanie dotyczy amortyzatora mam retro XC600 i an stronie producenta jest napisane ze maksymalny rozmiar tarczy to 7 cali. Z tego co się orientuje to 7 cali ma tarcza 180mm a Avid robi 185mm i teraz pytanie czy taka tarcza na pewno będzie pasowac czy może ta różnica 5mm spowodowac ze sie nie zmiesci. Pozdrawiam i dzieki za wyrozumiałośc Ok już wiele wiem. Dzieki wszystkim za pomoc Mam jeszcze dwa pytania czy rozstaw śrub w adapterze jest standardowy tzn czy adapter Avid-a będzie pasował do zacisku shimano 2 pytanie dotyczy amortyzatora mam retro XC600 i an stronie producenta jest napisane ze maksymalny rozmiar tarczy to 7 cali. Z tego co się orientuje to 7 cali ma tarcza 180mm a Avid robi 185mm i teraz pytanie czy taka tarcza na pewno będzie pasowac czy może ta różnica 5mm spowodowac ze sie nie zmiesci. Pozdrawiam i dzieki za wyrozumiałośc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2009 (...) Rozstaw śrub w adapterze jest standardowy. Rozmiar tarczy zależy od zastosowanego hamulca - dasz niezbyt mocnego mechanika z tarczą 200mm to nic się z amorem nie stanie (sam jeździłem sporo czasu z Avidem BB5 + 200mm na przodzie, amor Bomber Z4). Te 5mm to kwestia adaptera - avidowski będzie pasować pod tarczę 185mm, adaptery innych firm (pasujące do tarcz 180) wymagałyby podkładek pod śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1989 Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Tarcze Avid G3 kupione wczoraj:) dziękuje wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 To się podziel z nami info jak pracują i pasują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1989 Napisano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 To się podziel z nami info jak pracują i pasują Spoko ale musicie poczekac aż przyjdzie wiosna w zimie nie jeźdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mudia Napisano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Już jest po zakupie, ale mogę dodać od siebie, że przeszło rak temu robiłem podobną operację, ale w drugą stronę. Do zacisku Avida dopasowałem tarczę Shimano. Falowana tarcza Avida po prostu zaczęła powodować szarpanie na amortyzatorze (zacisk, tarcza i klocki były oryginalne Avida). Może to był przypadek jednostkowy, ale zalecam dwa razy zastanowić się nad falowanymi od Avida. Co do tarczy Shimano (jakiś model deore na 6 śrub ) to była prosta od samego początku. Jeśli chodzi o tarcze Avida, to na BB5 z czasem zaczęły się wykrzywiać. Wydaje mi się, ze to z powodu jednego ruchomego tłoczka, który dociskał tarczę do nieruchomej okładziny. Teraz mam hydrauliki, więc problem zniknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo1989 Napisano 7 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Tarcze i zaciski dziś założone, wszytko elegancko działa, bez problemów się wyregulowało tak że nic nie obciera. Trzeba było tylko wsadzic po podkładce między adapter a zacisk-przypomnę że mam adapter Avid-a na 185mm i mimo to było mało. Wkurzyłem się tylko trochę bo kupiłem nowe hamulce i miały byc zalane i odpowietrzone i gotowe do jazdy a w rzeczywistosci sa zapowietrzone jak cholera i chyba jest mało płynu, jutro się tym zajmę bo klamka schodzi do końca czyli do kierownicy. Testy będa jak się zrobi cieplej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.