Skocz do zawartości

[tarcze] Avid G3 do Deore XT 2008

Przemo1989

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam możliwosc kupna tarcz Avid G3. Chciałem zapytac czy tarcza o średnicy 185 mm bedzie współgrała z tymi zaciskami(chodzi mi o przod). Czy wedlug Was to dobry wybór czy lepiej kupic coś innego? Tarcze muszą byc mocowane na 6 śrub! Chętnie rozważe inne propozycje:)

Pozdrawiam

Napisano

W sumie to nie powinno być problemów. Używałem różnych tarcz z hamulcami Shimano M525 (XT, Winzip, Bop, jakieś robione na zamówienie),a obecnie mam Sainty M810 na Avidowskich Clean Sweep G2 185mm. Działają bez zarzutu. Oczywiście będzie Ci potrzebny avidowski adapter na 185mm, bo Shimano chyba takiego w swojej ofercie nie ma

Napisano

Na jakiej podstawie tak sądzisz. Na czym polega wyższość jednych nad drugimi. Avidy są ładne, owszem, ale akurat Avid miał w swojej historii kilka wpadek z tarczami. Były np. szarpiące i w końcu wycofane tarcze Roundagon (chyba ten model). Na forum był link do niemieckiego testu porównawczego hamulców i tam tarcze w testowanych Avid Elixir były jedynymi, które trwale odkształciły się na skutek wysokiej temperatury.

Napisano

Kurcze sam już nie wiem. Znalazłem te tarcze w jakimś sklepie w UK i w jednym napisali że do wszystkich hamulców pasuje tzn do wszytkich firm a w drugim ze tylko do Avid Ultimate. jedna taka tarcza kosztuje 27 funtów. Wiec 2 razy więcej niż XT więc moze warto jednak w nie zainwestowac..

Napisano
No i jak te XTR-y chodza na tych tarczach? Bo te G3 to sa trochę lżejsze od G2 i maja troche wiecej pofalowan.

Nie narzekam - na mokrym popiszczy, ale to raczej wina klocków ;)

Napisano

A co złego jest w Tarczach Shimano że muszą być Avida z kombinowanymi adapterami (sobie wymyślili tarcze 185mm)?

Druga sprawa. Zanim kupisz sprawdź czy Ci adapter będzie pasował. O ile w Shimano nie powinno być problemu to np do Hayesów nie dało się założyć adaptera Avida.

Napisano
Co złego? Jeszcze nie znalazłem prostej tarczy Shimano. Wszystkie od Alfine do XT były krzywe. Ponoć XTR na pająku jest prosty ale jeszcze na nim nie jeździłem.

Miałem XT 180mm na 6 śrub, gdzieś w szafie leży stara Deore 160mm centerlock - obie proste. Po jakimś czasie wiadomo - każda tarcza będzie miała lub bardziej delikatne bicie.

Napisano

No i właśnie o te delikatne bicie się rozchodzi. W Shimano masz je "fabrycznie" a u Avida nie. Może nowe zaciski są lepiej zaprojektowane pod kątem ustawienia względem tarczy ale 525 za cholere nie można było wyregulować na krzywych tarczach SH.

Napisano

Wiec jest mi ktoś w stanie jednoznacznie powiedziec czy te tarcze beda ładnie działały z Deore XT 2008rok?? Amortyzator to marcocchi retro XC600. na przod chce wrzucic tarcze 185mm w zestawie jest adapter a na tył 160mm. Chce kupic coś raz a porządnie i żeby było na długo. Czy może szukac jednak tarcz XT z 2008 roku??

Napisano

Jak pisałem moja była prosta fabrycznie. Potem się trochę wykrzywiła (zaczepiło się nią tu i ówdzie) ale naprawdę niedużo. Hamulec ustawia się bez problemu.

Wracając do debaty... Jesteś przekonany w temacie hamulców XT czy już je masz? Bo może lepiej było by kupić Formule albo dozbierać do XTRów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...