Skocz do zawartości

Kross Team

bikergonia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Też jestem zainteresowany kompletem tylko ta cena troche przerasta moje mozliwości finansowe i poprzestane na koszulce za 100zł, chyba że złapie gdzieś taką okazje jak ty :)

Napisano

Na stronie Krossa jest już nowa kolekcja. Rowery naprawdę świetnie się prezentują i na 2011 rok już dwa carbonowe HT zaprezentowano - Level A+ i Level A10 :)

Widać że Kross na przyszły rok odszedł od produkcji fulli.

Napisano

Witajcie,

jestem nowym forumowiczem, który odebrał właśnie zamówionego w Krakowie w sklepie Mud-Serwis rower Kross Level A2 (2010) V-brake 21". Niestety... O ile złego słowa nie mogę powiedzieć o kupnie i szybkości dostawy (wszystkie formalności + transport do Warszawy z Krakowa w 36 godzin!!!) o tyle sam stan techniczny roweru pozostawia wiele do życzenia...

Pierwsza usterka jaką zauważyłem to zaraz po złożeniu to nierówna praca pedałów. W zasadzie całego mechanizmu. Chwieje się wszystko delikatnie na boki i odnoszę wrażenie że albo korba jest za słaba albo suport do d***... Wyczuwa się luzy.

Druga usterka, którą dostrzegłem to oba scentrowane koła. Przednie wygląda tragicznie... Ślepy by to zauważył... Tylne już mniej, ale i tak nadaje się do naprawy...

Ostatnia (i chyba najgorsza) to luz na amortyzatorze. Na postoju naciskam przedni hamulec i poruszam rowerem w różnych kierunkach. Chwieje się cała rama do przodu i w tył oraz na boki. Czyżby stery zostały źle nabite i po 15 minutach jazdy próbnej po garażu podziemnym szlag je trafił? :)

Czy Wy też mieliście takie problemy na początku?

Napisałem już stosowny mail z informacją o zaistniałej sytuacji i czekam na odpowiedź. Będę Was informować o przebiegu naprawy. Wystąpiłem o zwrot kosztów naprawy sterów i kół (korbę odpuszczam bo i tak ją wymienię - pytanie czy z suportem czy bez, ale decyzję podejmę gdy przymierzę korbę ze starego roweru).

Pozdrawiam,

Mateusz Ostapowski

współzałożyciel amatorskiej grupy kolarskiej Dynamo Młociny

Napisano

Odnośnie mechanizmu to ciężko cokolwiek powiedzieć, ale stery - powinny być wyregulowane przed pierwszą jazdą, koła - powinny być wycentrowane przed jazdą (mogły ulec scentrowaniu podczas transportu) - i raczej nie leży to w zakresie producenta (oczywiście nie powinny wyjść z fabryki w takim stanie) lecz jest to wydaje mi się obowiązek sprzedającego, czyli w tym przypadku mud-serwis. Kiedyś spotkałem się ze sklepem internetowym, który każdy rower przed sprzedażą składał, regulował, testował i ponownie pakował...jeśli tak nie było to lipa. Wygląda to trochę tak, że decydując się na zakup w necie robisz to wszystko we własnym zakresie...

Napisano

Stery pewnie źle skręcone, koła dać do dociągnięcia/wycentrowania, korba trudno powiedzieć (może tylko źle dokręcona). Takie podstawowe rzeczy powinieneś zrobić przed pierwszą jazdą.

• 3 tygodnie później...
Napisano

hejka

Ja mam Kross'a Grand'a B-250 5-latek ma chyba z 3000 km, wygląda jakby wyszedł dopiero z fabryki.

Zmieniono:

1) suport na łożyskach maszynowych, bo na wiankach ciągle się luzował

2) pedały

Mój rowerek nie zachwyca wyglądem, ale dobrze mi się jeździ a to przecież jest najważniejsze (przynajmniej dla mnie)

Napisano

Witam się z Wami z moim A6'09 V z dystansem ok. 600 km. Jak na razie dorzucone tylko md520. Zanim zacznie się następny sezon w planach zmiana amora (ważę 75kg i RS dart 3 trochę zbyt twardy) i opon, dalej jak już znajdę worek pieniędzy to obręcze i tarcze+hamulce :blink:

Pozdrawiam wszystkich kross'owców!

Napisano

Cześć ;) Mam Krossa Level A6 Disc'10, wymienione pedały na m520, sztyca (tam ta była za krótka..) obecnie mam pro xlt , łańcuch (xtr) kaseta(xt) i już mi się środkowa tarcza przy korbie zużyła :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

witam i dołączam ze swoim krosem A2 XT z 2009r kupiony w wrześniu 2009. Do tej pory przejechane 7200 km. po około 3000 km do wymiany poszła dziadowska korba z całym napędem. Założyłem korbę Shimano FC 521 taką doradzili mi w Coolbike Szczecin i jest ok. Fabryczna korba to jeden z najsłabszych punktów tego modelu. Drugi mankament to hamulce hydrauliczne, dopiero wymiana tarcz i klocków spowodowała że rowerek zaczął sensownie hamować

Napisano

Witam po raz kolejny. Od ostatniego wpisu do mojego Hexagona przybyły: Pedały Shimano M505, siodełko Accent Derry(bardzo dobre jak na tę cenę), sztyca ZOOM i pompka SKS Teleskop. Rower tyje ja chudnę(zobaczymy jeszcze po świętach...) więc waga zestawu raczej się nie zmieniła. Obecnie rower gotowy do jazdy waży 13,5 kg.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mój level A2 stracił kolejne oryginalne części. Przy przebiegu 21250 km wymieniłem suport i korby.

Przy okazji spadło parę gramów. Korba Truvativ - 865 g, Accent Tacoma - 816 g, suport Truvativ - 388 g, suport Accent - 260 g.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam, też dołączam się do klubu Krossa :)

Nawet nie wiedziałem, że są takie tematu, przypadkowo tu trafiłem, ale widzę, że warto :)

Dołączam się z Hexagonem V3 z 2009 roku, dystans: kilkaset km dokladnie nie wiem, jak na razie po roku i 4 miesiącach, wszystko chodzi bez zarzutów, ani jednej naprawy nie musiałem, robić przez cały okres użytkowania roweru, tylko smarowanie, mycie itp.

Pozdrawiam wszystkich :D

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam wszystkich :)

Mój czarny Kross A6 nie budzi zachwytów ale też nie do zachwytów go mam ;)

Parę szczegółów (parę tylko :whistling: )

rama: Level A6

widelec: Axon E-RL

korba: Truvativ X-Flow

prze. przód: Sram X-Gen

prze. tył: XT RD-M760 GS

hamulec przód: LX BR-M585

hamulec tył: LX BR-M585

opona przód: Geax Argo 2.0

opona tył: Geax Argo 2.0

obręcz przód: Vuelta FR

obręcz tył: Vuelta FR

piasta przód: Deore

piasta tył: Deore

szprychy: 36 czarnych

dętki: Accent

manetki: LX Dual Control

klamki: LX Dual Control

kierownica: Author XC PG

mostek: Accent XC-Race

sztyca: Accent SP-495

siodło: San Marco Blaze/SKN

chwyty: Ritchey WCS Ergo

łańcuch: HG53

kaseta: HG53 11-32

pedały: Time Atac Alium

Korba odchodzi do drugiego roweru, a Kross dostanie Truvativa Firex'a :)

Amor trochę dmucha powietrzem i czego go emeryturka, w związku z tym mam pytanie do Szanownych Użytkowników Krossów - czy rama wytrzyma widelec o skoku 120 mm czy pozostać przy 100 mm ? Pod uwagę biorę Epicona lub Raidona.

Napisano

clyde22, witaj. Ładna Krossina. Jakąś wagę znasz? Chociaż orientacyjną? Co do skoku to rama wytrzymała by spokojnie 120mm (kilka krossów widziałem z wyższym skokiem) jednak nie polecam. Zepsuło by to wygląd i pewnie gorzej by się prowadził.

Skoro już piszę to może przy okazji wrzucę swoją rozpiskę. Był to Kross A2 2008 w wersji "XT", aktualnie:

Dętki: Maxxis Ultralight 26x1.75-2.125

Gripy: KCNC Blue

Hamulec przedni: Tektro Auriga Comp (klocki Accent spiekane)

Hamulec tylny: Tektro Auriga Comp (klocki Accent spiekane)

Kaseta: Deore CS-HG50 11-32

Kierownica: Boplight 25,4mm/560mm

Koło przednie: Seryjne mach1exe/joytech

Koło tylne: Seryjne mach1exe/joytech

Korba: Deore 2009

Łańcuch: Deore CN-HG53

Manetki: Deore SL-M590

Mostek: Boplight Team 25,4/110mm

Rogi: Boplight

Opona przednia: Kenda SBE 26”x2.1 / Kenda Kwest 1.5

Opona tylna: Kenda SBE 26”x2.1 / Kenda Kwest 1.5

Pedały: M505

Podkładki pod mostek KCNC Blue – 2x 3mm + 1x5mm

Przerzutka przednia: SLX FD-M660

Przerzutka tylna: SLX RD-M662 SGS

Rama: Kross Level A2 2008 19”

Siodło: Boplight

Stery: Cane Creek

Suport: SM-BB51

Sztyca: Boplight 27.2x295mm

Tarcza przód: Accent Freezer 180mm

Tarcza tył: Accent Freezer 160mm

Top cap: KCNC Blue

Widelec: Suntor Epicon LOD 2010

Zacisk sztycy: Accent Lite

Zaciski kół: Dartmoor Bolt-On Blue

Trochę go ostatnio dociążyłem przerzutką tylną (była XT, ale się złamała), kasetą (była SLX) i rogami. Ale mimo wszystko myślę, że waga powinna oscylować w granicach 11.5kg - po zmianie pedałów i opon (niedługo) powinienem zyskać troszkę ponad 200g i już raczej na pewno będzie poniżej 11.5kg ;)

Aktualnie jestem z roweru jestem w pełni zadowolony. Do wymiany niedługo pójdą opony (ze względu na znaczne zużycie SBE) i pedały na M540 (żywot obecnych powoli dobiega końca). Koła wymienię dopiero jak zajadę piasty (są dość pancerne, jednak niestety cholernie ciężkie), hamulce również będą wymienione dopiero jak padną - o bardzo dobrze się spisują jak na sprzęt z niższej półki.

Napisano

Witam

Crazyk, dzięki za podpowiedź, zostanę przy skoku 100mm, nie będę ryzykował większego skoku ;)

Co do wagi to sądzę że waży koło 13 kg. Niedługo troszkę go rozbiorę i zważę dokładniej :P Nie jestem fascynatem zbijania wagi na rowerku, a widać to po moich kołąch, niektórzy koledzy "ważąc je ręcznie" pytali czy mają one pełne obręcze :P fakt że są pancerne i wytrzymałe :) Obecnie kończę zwolnienie lekarskie i będę pracował nad oponami zimowymi. W Mobstery Authora wkręcę kilkaset wkrętów, sprawdzę jak się taka opona zmieści w widelcach Krossa i oczywiście relację napiszę na Forum :P

Pozdrawiam

Napisano

clyde22, piękne i mocne koła masz :blink:

kilroy, nie dał bym 180zł za pedały, o których ani jednej opinii nie przeczytałem. Mimo tego, że wagę mają fajną wolał bym pancerne i sprawdzone M540. Chociaż plany się trochę zmieniły i kupiłem Cranki Cady x ;)Więc 440 gramowe M505 idą do szuflady a ich miejsce zajmą ważące 310~ g CB :( Jak by nie patrzeć -130g. Chociaż nie liczę każdego grama to mimo wszystko sporo.

Dlaczego masz sztywny widelec? Gdybyś miał założone slicki bym był w stanie zrozumieć, ale tak to nie do końca :D

Napisano

Crazyk - dziękuję za uznanie, kółka mam naprawdę śliczne :D planuję kupno drugiego kompletu podobnych :blink:

Kilroy zdjął Axona na jesień i buja się na sztywniaku jak na razie ale na sezon wróci do amortyzatora :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...