WonskiMD Napisano 4 Września 2010 Napisano 4 Września 2010 Też jestem zainteresowany kompletem tylko ta cena troche przerasta moje mozliwości finansowe i poprzestane na koszulce za 100zł, chyba że złapie gdzieś taką okazje jak ty
rastatajm Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Barw Kross nie zmienił, bo dalej jest czerwono-czarno-biało Zmienili głównie logo:)
witkaone Napisano 15 Września 2010 Napisano 15 Września 2010 Hej ho! Dopisuje się ze swoim levelem A4 '09
Saovine Napisano 19 Września 2010 Napisano 19 Września 2010 Na stronie Krossa jest już nowa kolekcja. Rowery naprawdę świetnie się prezentują i na 2011 rok już dwa carbonowe HT zaprezentowano - Level A+ i Level A10 Widać że Kross na przyszły rok odszedł od produkcji fulli.
DynamoMlociny Napisano 22 Września 2010 Napisano 22 Września 2010 Witajcie, jestem nowym forumowiczem, który odebrał właśnie zamówionego w Krakowie w sklepie Mud-Serwis rower Kross Level A2 (2010) V-brake 21". Niestety... O ile złego słowa nie mogę powiedzieć o kupnie i szybkości dostawy (wszystkie formalności + transport do Warszawy z Krakowa w 36 godzin!!!) o tyle sam stan techniczny roweru pozostawia wiele do życzenia... Pierwsza usterka jaką zauważyłem to zaraz po złożeniu to nierówna praca pedałów. W zasadzie całego mechanizmu. Chwieje się wszystko delikatnie na boki i odnoszę wrażenie że albo korba jest za słaba albo suport do d***... Wyczuwa się luzy. Druga usterka, którą dostrzegłem to oba scentrowane koła. Przednie wygląda tragicznie... Ślepy by to zauważył... Tylne już mniej, ale i tak nadaje się do naprawy... Ostatnia (i chyba najgorsza) to luz na amortyzatorze. Na postoju naciskam przedni hamulec i poruszam rowerem w różnych kierunkach. Chwieje się cała rama do przodu i w tył oraz na boki. Czyżby stery zostały źle nabite i po 15 minutach jazdy próbnej po garażu podziemnym szlag je trafił? Czy Wy też mieliście takie problemy na początku? Napisałem już stosowny mail z informacją o zaistniałej sytuacji i czekam na odpowiedź. Będę Was informować o przebiegu naprawy. Wystąpiłem o zwrot kosztów naprawy sterów i kół (korbę odpuszczam bo i tak ją wymienię - pytanie czy z suportem czy bez, ale decyzję podejmę gdy przymierzę korbę ze starego roweru). Pozdrawiam, Mateusz Ostapowski współzałożyciel amatorskiej grupy kolarskiej Dynamo Młociny
rastatajm Napisano 26 Września 2010 Napisano 26 Września 2010 Odnośnie mechanizmu to ciężko cokolwiek powiedzieć, ale stery - powinny być wyregulowane przed pierwszą jazdą, koła - powinny być wycentrowane przed jazdą (mogły ulec scentrowaniu podczas transportu) - i raczej nie leży to w zakresie producenta (oczywiście nie powinny wyjść z fabryki w takim stanie) lecz jest to wydaje mi się obowiązek sprzedającego, czyli w tym przypadku mud-serwis. Kiedyś spotkałem się ze sklepem internetowym, który każdy rower przed sprzedażą składał, regulował, testował i ponownie pakował...jeśli tak nie było to lipa. Wygląda to trochę tak, że decydując się na zakup w necie robisz to wszystko we własnym zakresie...
Crazyk Napisano 26 Września 2010 Napisano 26 Września 2010 Stery pewnie źle skręcone, koła dać do dociągnięcia/wycentrowania, korba trudno powiedzieć (może tylko źle dokręcona). Takie podstawowe rzeczy powinieneś zrobić przed pierwszą jazdą.
olomaster Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 Witam !! Dopisuje sie do klubu krossowiczów z moim nowiutkim levelem a2 disc '10
roslon Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 hejka Ja mam Kross'a Grand'a B-250 5-latek ma chyba z 3000 km, wygląda jakby wyszedł dopiero z fabryki. Zmieniono: 1) suport na łożyskach maszynowych, bo na wiankach ciągle się luzował 2) pedały Mój rowerek nie zachwyca wyglądem, ale dobrze mi się jeździ a to przecież jest najważniejsze (przynajmniej dla mnie)
krycha Napisano 16 Października 2010 Napisano 16 Października 2010 Witam się z Wami z moim A6'09 V z dystansem ok. 600 km. Jak na razie dorzucone tylko md520. Zanim zacznie się następny sezon w planach zmiana amora (ważę 75kg i RS dart 3 trochę zbyt twardy) i opon, dalej jak już znajdę worek pieniędzy to obręcze i tarcze+hamulce Pozdrawiam wszystkich kross'owców!
maciej1408 Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 Cześć Mam Krossa Level A6 Disc'10, wymienione pedały na m520, sztyca (tam ta była za krótka..) obecnie mam pro xlt , łańcuch (xtr) kaseta(xt) i już mi się środkowa tarcza przy korbie zużyła
dziunio20 Napisano 8 Listopada 2010 Napisano 8 Listopada 2010 witam i dołączam ze swoim krosem A2 XT z 2009r kupiony w wrześniu 2009. Do tej pory przejechane 7200 km. po około 3000 km do wymiany poszła dziadowska korba z całym napędem. Założyłem korbę Shimano FC 521 taką doradzili mi w Coolbike Szczecin i jest ok. Fabryczna korba to jeden z najsłabszych punktów tego modelu. Drugi mankament to hamulce hydrauliczne, dopiero wymiana tarcz i klocków spowodowała że rowerek zaczął sensownie hamować
freeriderhot Napisano 13 Listopada 2010 Napisano 13 Listopada 2010 Witam wszystkich i pozdrawiam.Serwisuje tą marke.Ups...
Szakall Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Witam po raz kolejny. Od ostatniego wpisu do mojego Hexagona przybyły: Pedały Shimano M505, siodełko Accent Derry(bardzo dobre jak na tę cenę), sztyca ZOOM i pompka SKS Teleskop. Rower tyje ja chudnę(zobaczymy jeszcze po świętach...) więc waga zestawu raczej się nie zmieniła. Obecnie rower gotowy do jazdy waży 13,5 kg.
mikołaj Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 Mój level A2 stracił kolejne oryginalne części. Przy przebiegu 21250 km wymieniłem suport i korby. Przy okazji spadło parę gramów. Korba Truvativ - 865 g, Accent Tacoma - 816 g, suport Truvativ - 388 g, suport Accent - 260 g.
PinkusKK Napisano 7 Grudnia 2010 Napisano 7 Grudnia 2010 Witam, też dołączam się do klubu Krossa Nawet nie wiedziałem, że są takie tematu, przypadkowo tu trafiłem, ale widzę, że warto Dołączam się z Hexagonem V3 z 2009 roku, dystans: kilkaset km dokladnie nie wiem, jak na razie po roku i 4 miesiącach, wszystko chodzi bez zarzutów, ani jednej naprawy nie musiałem, robić przez cały okres użytkowania roweru, tylko smarowanie, mycie itp. Pozdrawiam wszystkich
clyde22 Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 Witam wszystkich Mój czarny Kross A6 nie budzi zachwytów ale też nie do zachwytów go mam Parę szczegółów (parę tylko ) rama: Level A6 widelec: Axon E-RL korba: Truvativ X-Flow prze. przód: Sram X-Gen prze. tył: XT RD-M760 GS hamulec przód: LX BR-M585 hamulec tył: LX BR-M585 opona przód: Geax Argo 2.0 opona tył: Geax Argo 2.0 obręcz przód: Vuelta FR obręcz tył: Vuelta FR piasta przód: Deore piasta tył: Deore szprychy: 36 czarnych dętki: Accent manetki: LX Dual Control klamki: LX Dual Control kierownica: Author XC PG mostek: Accent XC-Race sztyca: Accent SP-495 siodło: San Marco Blaze/SKN chwyty: Ritchey WCS Ergo łańcuch: HG53 kaseta: HG53 11-32 pedały: Time Atac Alium Korba odchodzi do drugiego roweru, a Kross dostanie Truvativa Firex'a Amor trochę dmucha powietrzem i czego go emeryturka, w związku z tym mam pytanie do Szanownych Użytkowników Krossów - czy rama wytrzyma widelec o skoku 120 mm czy pozostać przy 100 mm ? Pod uwagę biorę Epicona lub Raidona.
Crazyk Napisano 28 Grudnia 2010 Napisano 28 Grudnia 2010 clyde22, witaj. Ładna Krossina. Jakąś wagę znasz? Chociaż orientacyjną? Co do skoku to rama wytrzymała by spokojnie 120mm (kilka krossów widziałem z wyższym skokiem) jednak nie polecam. Zepsuło by to wygląd i pewnie gorzej by się prowadził. Skoro już piszę to może przy okazji wrzucę swoją rozpiskę. Był to Kross A2 2008 w wersji "XT", aktualnie: Dętki: Maxxis Ultralight 26x1.75-2.125 Gripy: KCNC Blue Hamulec przedni: Tektro Auriga Comp (klocki Accent spiekane) Hamulec tylny: Tektro Auriga Comp (klocki Accent spiekane) Kaseta: Deore CS-HG50 11-32 Kierownica: Boplight 25,4mm/560mm Koło przednie: Seryjne mach1exe/joytech Koło tylne: Seryjne mach1exe/joytech Korba: Deore 2009 Łańcuch: Deore CN-HG53 Manetki: Deore SL-M590 Mostek: Boplight Team 25,4/110mm Rogi: Boplight Opona przednia: Kenda SBE 26”x2.1 / Kenda Kwest 1.5 Opona tylna: Kenda SBE 26”x2.1 / Kenda Kwest 1.5 Pedały: M505 Podkładki pod mostek KCNC Blue – 2x 3mm + 1x5mm Przerzutka przednia: SLX FD-M660 Przerzutka tylna: SLX RD-M662 SGS Rama: Kross Level A2 2008 19” Siodło: Boplight Stery: Cane Creek Suport: SM-BB51 Sztyca: Boplight 27.2x295mm Tarcza przód: Accent Freezer 180mm Tarcza tył: Accent Freezer 160mm Top cap: KCNC Blue Widelec: Suntor Epicon LOD 2010 Zacisk sztycy: Accent Lite Zaciski kół: Dartmoor Bolt-On Blue Trochę go ostatnio dociążyłem przerzutką tylną (była XT, ale się złamała), kasetą (była SLX) i rogami. Ale mimo wszystko myślę, że waga powinna oscylować w granicach 11.5kg - po zmianie pedałów i opon (niedługo) powinienem zyskać troszkę ponad 200g i już raczej na pewno będzie poniżej 11.5kg Aktualnie jestem z roweru jestem w pełni zadowolony. Do wymiany niedługo pójdą opony (ze względu na znaczne zużycie SBE) i pedały na M540 (żywot obecnych powoli dobiega końca). Koła wymienię dopiero jak zajadę piasty (są dość pancerne, jednak niestety cholernie ciężkie), hamulce również będą wymienione dopiero jak padną - o bardzo dobrze się spisują jak na sprzęt z niższej półki.
clyde22 Napisano 30 Grudnia 2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Witam Crazyk, dzięki za podpowiedź, zostanę przy skoku 100mm, nie będę ryzykował większego skoku Co do wagi to sądzę że waży koło 13 kg. Niedługo troszkę go rozbiorę i zważę dokładniej Nie jestem fascynatem zbijania wagi na rowerku, a widać to po moich kołąch, niektórzy koledzy "ważąc je ręcznie" pytali czy mają one pełne obręcze fakt że są pancerne i wytrzymałe Obecnie kończę zwolnienie lekarskie i będę pracował nad oponami zimowymi. W Mobstery Authora wkręcę kilkaset wkrętów, sprawdzę jak się taka opona zmieści w widelcach Krossa i oczywiście relację napiszę na Forum Pozdrawiam
gdy Napisano 31 Grudnia 2010 Napisano 31 Grudnia 2010 to ja dołączam poraz drugi z moim nowiutkim A6 V z 2009 a który dotarł do mnie dzisiaj kurierem
kilroy Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 A to mój Level w obecnym stanie http://img225.images...7/dsc00385p.jpg @Crazyk Czemu M540 a nie Exustary E-PM 25?
Crazyk Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 clyde22, piękne i mocne koła masz kilroy, nie dał bym 180zł za pedały, o których ani jednej opinii nie przeczytałem. Mimo tego, że wagę mają fajną wolał bym pancerne i sprawdzone M540. Chociaż plany się trochę zmieniły i kupiłem Cranki Cady x ;)Więc 440 gramowe M505 idą do szuflady a ich miejsce zajmą ważące 310~ g CB Jak by nie patrzeć -130g. Chociaż nie liczę każdego grama to mimo wszystko sporo. Dlaczego masz sztywny widelec? Gdybyś miał założone slicki bym był w stanie zrozumieć, ale tak to nie do końca
clyde22 Napisano 2 Stycznia 2011 Napisano 2 Stycznia 2011 Crazyk - dziękuję za uznanie, kółka mam naprawdę śliczne planuję kupno drugiego kompletu podobnych Kilroy zdjął Axona na jesień i buja się na sztywniaku jak na razie ale na sezon wróci do amortyzatora
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.