Skocz do zawartości

[piasta]Standard oś 9mm i haki pod 12mm - Można to jakoś zamocować?

MarcinGoluch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Sprawa wygląda następująco. Rama ma wahacz z hakami pod oś 12mm, a piasta standard czyli 9mm.

Czy istnieją jakieś adaptery, podkładki które pozwolą taką piastę zamocować do haków 12mm?

Wiem że Scott robi np podwójne haki z możliwością zamocowania obu opcji. Niestety w Cannondale nie spotkałem czegoś takiego.

Jeżeli macie jakieś pomysły, rozwiązania będe wdzieczny za info.

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Z adapterami się nie spotkałem, ale jeśli trzeba coś "dorobić" do roweru to jest opcja pt. MIELEC - zrobią co się chce, tylko nie wiem jaki jest w tej chwili czas (nowy rok) i ewentualna kwota (zamówienie w sumie nietypowe) :D

A jeśli to nie wypali... nowa piasta? :devil:

Napisano

Myślę, że można by zastosowac redukcje w postaci tulejek z kołnierzem. Osadzone byłyby w miejscu sztywnej ośki z tyłu. Do wnętrza wchodziłaby os zwykłej piasty, a całosć zaciskana byłaby szybkozamykaczem (choć trzba byłoby znaleźć taki z dłuższą "szpilką"). Zrobiłem nawet jakiś szkic poglądaowy, ale tu z roboty za bardzo wgrać nie mogę. W domu wrzucę na fotosika i zamieszczę.

Ale nie łatwiej byłoby po prostu zbudowac koło na oś 12mm?

79207a14982fd05cm.png

Tak wygląda mój pomysł. Nie mam w ręku ramy, więc nie wiem, jak sprawa wymiarów wygląda. Jeśli tylko otwór na oś w samej ramie jest mniejszy niż średnica tej części piasty, która opiera się na hakach, to powinno być do zrobienia. W sumie u każdego tokarza za grosze.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

A czy ja przypadkiem nie napisalem ze

a juz najlepiej Hope
:) ?

Poza tym UK nie jest daleko, Polakow tam cale mrowie, co chwila ktos do Kraju-Raju przyjezdza a jak nie przypasuje to nie robia tu jakis idiotycznych problemow ze zwrotami tylko poprostu oddaja kase :)

Fakt-faktem: patent takowy istnieje, problematyczna moze byc tylko jego uniwersalnosc...

OSTRO!

I.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Też mam taki problem. W dodatku ceny w sklepie są wyższe niz dowiedzialem sie w necie :confused: Szkoda...

Bedę musiał dozbierać bo jednak oś 9mm i ostrzejsza jazda może nie byc ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...