MarcinGoluch Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 Witam! Sprawa wygląda następująco. Rama ma wahacz z hakami pod oś 12mm, a piasta standard czyli 9mm. Czy istnieją jakieś adaptery, podkładki które pozwolą taką piastę zamocować do haków 12mm? Wiem że Scott robi np podwójne haki z możliwością zamocowania obu opcji. Niestety w Cannondale nie spotkałem czegoś takiego. Jeżeli macie jakieś pomysły, rozwiązania będe wdzieczny za info. Pozdrawiam! Marcin
MrJ Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 Z adapterami się nie spotkałem, ale jeśli trzeba coś "dorobić" do roweru to jest opcja pt. MIELEC - zrobią co się chce, tylko nie wiem jaki jest w tej chwili czas (nowy rok) i ewentualna kwota (zamówienie w sumie nietypowe) A jeśli to nie wypali... nowa piasta?
bendus Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 Myślę, że można by zastosowac redukcje w postaci tulejek z kołnierzem. Osadzone byłyby w miejscu sztywnej ośki z tyłu. Do wnętrza wchodziłaby os zwykłej piasty, a całosć zaciskana byłaby szybkozamykaczem (choć trzba byłoby znaleźć taki z dłuższą "szpilką"). Zrobiłem nawet jakiś szkic poglądaowy, ale tu z roboty za bardzo wgrać nie mogę. W domu wrzucę na fotosika i zamieszczę. Ale nie łatwiej byłoby po prostu zbudowac koło na oś 12mm? Tak wygląda mój pomysł. Nie mam w ręku ramy, więc nie wiem, jak sprawa wymiarów wygląda. Jeśli tylko otwór na oś w samej ramie jest mniejszy niż średnica tej części piasty, która opiera się na hakach, to powinno być do zrobienia. W sumie u każdego tokarza za grosze.
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Stycznia 2009 Mod Team Napisano 14 Stycznia 2009 Klaniam, Jesli jest to piasta na maszynach, a juz najlepiej Hope to jest taki dyngs ---> http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=3287 http://www.jensonusa.com/store/product/HU5...GLUK&cc=GBP Generalnie Hope ma chyba wszystkie mozliwe "przejscowki". Ostatnio nawet zrobili konwerter do 15mm BT... OSTRO! I.
bendus Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 Ale te konwersje to chyba tylko do piast Hope są, a przy cenie 20 funciaków + przesyłka ( http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=21849 ), to dosyć kosztowny eksperyment w przypadku innej piasty.
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Stycznia 2009 Mod Team Napisano 14 Stycznia 2009 Klaniam, A czy ja przypadkiem nie napisalem ze a juz najlepiej Hope ? Poza tym UK nie jest daleko, Polakow tam cale mrowie, co chwila ktos do Kraju-Raju przyjezdza a jak nie przypasuje to nie robia tu jakis idiotycznych problemow ze zwrotami tylko poprostu oddaja kase Fakt-faktem: patent takowy istnieje, problematyczna moze byc tylko jego uniwersalnosc... OSTRO! I.
bendus Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 A owszem, zauważyłem. Nie wydaje mi się jednak, żeby autor tematu miał Hope'a. Pozdrawiam
kundello Napisano 7 Maja 2009 Napisano 7 Maja 2009 Też mam taki problem. W dodatku ceny w sklepie są wyższe niz dowiedzialem sie w necie Szkoda... Bedę musiał dozbierać bo jednak oś 9mm i ostrzejsza jazda może nie byc ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.