Kymakol Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 Witam, Proszę o pomoc w wyborze rogów giętych do enduro. Przy poprzednim rowerze miałem podstawowe rogi Garego Fishera i w sumie dobrze się spisywały.Może macie jakieś fajniejsze propozycje, ale raczej coś innego oprócz oklepanych WCS,Pro czy Zoomów. Czy rogi do enduro muszą z założenia czymś się różnić od tych zwykłych MTB? Dzięki.
Ecia Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 Nie ma w ogóle czegoś takiego jak "rogi do enduro". Rogi to rogi - takie będą dobre, jakie ci będą pasowały. Pozdrówko uniwersalne
Mentos Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 Do enduro się nie używa w ogóle rogów.bzdura do kwadratu, po pierwsze dlatego, że nie ma czegoś takiego jak definicja sprzętu enduro która by tego zakazywała, a po drugie widać, że nie jeździsz turystycznie (czyli enduro właśnie) po górach bo akurat rogi to jeden z elementów pozwalający na wytchnienie zmęczonych nadgarstków które można o 90 stopni dzięki rogom obrócić. Dodatkowo chroni to ręce i klamki/manetki przed spotkaniami z drzewami i inszymi przeszkodami. Dlatego gięta kiera i rogi jak najbardziej co by wielu nie mówiło. Minus to można o jakąś gałąź luźną się "zawdziać".
stasimon Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 Rogi się przydają. Mam rogi Ritchey WCS Ergo i Ritchey WCS SL. Te pierwsze jak dla mnie są wygodniejsze i ładnie wyglądają. Tak jak napisała Ecia, kupa takie jakie Ci będą pasować. Pozdrawiam
tobo Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 rogi zapewniają zmianę moźliwej pozycji rąk na kierownicy plus poprawę włąściwości podjezdnych na podjazdach - a to przecieź ważny element enduro. ja używam prostych rogów boplighta i ich mutacji - pro. zamiany dokonałem ze względu na to że pro mają dłuższy korek przez co powierzchnia chwytu się wydłuża. gdy nie miałem rogów to twierdziłem że one takie "nieendurackie" że gięta kierownica i rogi to się ze sobą gryzie, że jak to będzie wyglądać na szerokiej kierownicy, że zabiorą mi miejsce, itd, itp..... rogów używam do trzech lat, z rozwiązania takiego jestem bardzo zadowolony, nic na tym nie straciłem a zyskałem sporo.
Rulez Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 W enduro to raczej trzeba trzymać ręce na manetkach i klamkach hamulców , a nie rogarch (dla mnie są całkowicie zbędne) -dla mnie gięta kiera umożliwia zmianę połpżenia rąk - ale jak ktoś chce założyć to jego sprawa.(co innego w przypadku wąskiej prostej kiery do XC)
tobo Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 hmm, właściwie to mój post jest bez sensu - bo dyskusja robi się nie na temat. autor tematu nie pyta "czy" tylko "jakie". upominając siebie upominam teź i innych o trzymanie się treści tematu, tak by nie zrobić z niego wielkiej burzliwej dyskusji o słuszności ideologii założyciela tak więc podsumowując: mój typ to rogi proste pro lub boplight/smica - lekkie, przydatne, tanie.
Schwefel Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 bzdura do kwadratu, po pierwsze dlatego, że nie ma czegoś takiego jak definicja sprzętu enduro która by tego zakazywała, A widzisz tam gdzieś słowo zakaz? Nie? To naucz się czytać ze zrozumieniem. a po drugie widać, że nie jeździsz turystycznie (czyli enduro właśnie) Jasnowidztwo zostaw na inne forum. Dodatkowo chroni to ręce i klamki/manetki przed spotkaniami z drzewami i inszymi przeszkodami. Dlatego gięta kiera i rogi jak najbardziej co by wielu nie mówiło. Minus to można o jakąś gałąź luźną się "zawdziać". No popatrz to trzeba powiedzieć chłopakom co jeżdżą DH żeby zakładali rogi bo to ich ochroni przed drzewami Ale ostatnie zdanie jest prawdziwe i dlatego się nie stosuje rogów. Stosuje się za to szerokie kiery gięte żeby można było zmieniać pozycję rąk.
Mentos Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 przepraszam bardzo a gdzie poginęły liczne posty użytkowników ??? A pozostały tylko jakieś "błyskotliwe" i nielogiczne cytaty ? Żenada, i pomysleć że kiedyś nawet wspomagałem finansowo to forum. No ale z takimi adminami to nie dziwne, że ludzie stąd uciekają.
harry-peek Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 Panie Adminie, moze swojego nic nie wnoszacego do dyskusji posta rowniez trzeba bylo usunac?!
Ecia Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 Spokojnie, spokojnie - to tylko awaria. Nikt tu celowo nie grzebał. Posty można napisać od nowa - raptem jeden dzień ucięło. Ja swoją wypowiedź od razu przypomnę: Po 1. uprasza się o zaniechanie kłótni; Po 2. ja pozbyłam się rogów głównie dlatego, że w terenie bardziej mi zawadzały, niż pomagały - non stop zaplątywałam się nimi w gałęzie i chaszcze. Po zmianie kiery na giętą nie odczuwam w ogóle potrzeby ich posiadania. Ale znam ludzi, którzy jeżdżą na rowerach nawet do ciężkiego enduro właśnie z rogami i są z takiego rozwiązania bardzo zadowoleni - kwestia indywidualnych preferencji, nic innego. Pozdrówko uzupełniające
Mentos Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 Ecia w ciekawym miejscu obcięło, dywersja jakaś ? O.K Tobie akuratnie wierzę. Ale pal licho, nie chce mi się już Schwefel'a z tym "w ogóle/zakaz" czy podjazdów w FR/DH z błędu wyprowadzać. Ja jeżdżę, Hary jeździ, Tobo jeździ z rogami a jak nie jest to Enduro to pewnie są tacy co lepiej wiedzą co to jest a my w ogóle nie wiemy o tym nic
Kymakol Napisano 14 Stycznia 2009 Autor Napisano 14 Stycznia 2009 Abstrahując od głównego tematu, z przykrością muszę stwierdzić, że to ciekawe dotąd forum zmienia się w folwark wzajemnego obrażania i krytykowania wszystkiego, czego nie posiada akurat dany mówca (z zasady, że bo to co ja mam jest najlepsze). Pomijając fakt, że granica wieku "ekspertów" mieści się najcześciej w przedziale 15-21 lat, a same wypowiedzi nie są poparte na ogół niczym merytorycznym.Ale to tylko taka moja mała dygresja i niech nikt jej nie bierze do siebie osobiscie...to co z tymi rogami? Kierownicę giętą i szeroką już dawno mam, ale bez rogów nie wyobrażam sobie jazdy, więc czekam na dalsze ciekawe propozycje i posty stricte w tym temacie:)
Ecia Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 W jednym z utraconych postów ktoś coś wspominał o rogach specjalnie wyprofilowanych do giętej kiery. Niestety, nie zapamiętałam, o jakie to chodziło. Może zatem autor tamtej wypowiedzi zechce przypomnieć?...
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Stycznia 2009 Mod Team Napisano 14 Stycznia 2009 Obecny Chodzilo mi o rogi Ergona a widzialem je na kierce gietej zamatowanej w SC Nomad u jednego kolesia na TC 2007. Byl w przyslowiowy kij zadowolony OSTRO! I.
QWEY564 Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 takie zintegrowane z chwytami poroże wydaje się być optymalnym rozwiązniem... ale ja bym rozejrzał się za takimi jakie są montowane w Krossie Unplugged -wyglądają solidnie i są przykręcane
harry-peek Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 Boblajty mimo, ze waza tylko 58g trzymaja sie dzielnie, widac po nich, ze nie raz sie juz przydaly W kwestii rogow, musisz sie kierowac wlasnym upodobaniem, moje moze nie komponuja sie pieknie z kiera (za to z mostkiem juz tak ) ale przynajmniej sa lekkie i spelniaja swoja funkcje.
Rulez Napisano 14 Stycznia 2009 Napisano 14 Stycznia 2009 To może coś takiego (ZEP LAIF MTB HERRMANS z Krossa Unpluged)) : http://www.allegro.pl/item520912996_chwyty...we.html#gallery
Andref Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Podróba Cane Creeków, które ze swej strony bardzo polecam. Nie zabierają miejsca na kierownicy i są perfekcyjnie ergonomiczne. W tym temacie są zdjęcia mojego bike'a z ww. rogami: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=45887 Pozdr A co do poziomu wypowiedzi co niektórych użytkowników... No comments. Ale pod uwagą o wieku "ekspertów" podpisuję się wszystkimi kończynami
harry-peek Napisano 15 Stycznia 2009 Napisano 15 Stycznia 2009 Andref, takie gumowane rogi pewnie sa super wygodne ale czy nie szlifuja Ci sie z biegiem czasu? Chodzi mi o ta zwnetrzna powierzchnie.
Kymakol Napisano 16 Stycznia 2009 Autor Napisano 16 Stycznia 2009 chociaż w nazwie mają Enduro http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=1081 http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=785 co do Cane Creeków to dzięki za ciekawą propozycje, ale z rogami nie chciałbym za mocno wydziwiać i wolałbym bardziej tradycyjne. no i raczej nie szaleć i zmieścić się do stówki, a te z tego co patrzę są ciut drogawe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.