Skocz do zawartości

[rogi] jakie do enduro?

Kymakol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Proszę o pomoc w wyborze rogów giętych do enduro. Przy poprzednim rowerze miałem podstawowe rogi Garego Fishera i w sumie dobrze się spisywały.Może macie jakieś fajniejsze propozycje, ale raczej coś innego oprócz oklepanych WCS,Pro czy Zoomów. Czy rogi do enduro muszą z założenia czymś się różnić od tych zwykłych MTB? Dzięki.

Napisano

Nie ma w ogóle czegoś takiego jak "rogi do enduro". Rogi to rogi - takie będą dobre, jakie ci będą pasowały.

Pozdrówko uniwersalne :D

Napisano
Do enduro się nie używa w ogóle rogów.
bzdura do kwadratu, po pierwsze dlatego, że nie ma czegoś takiego jak definicja sprzętu enduro która by tego zakazywała, a po drugie widać, że nie jeździsz turystycznie (czyli enduro właśnie) po górach bo akurat rogi to jeden z elementów pozwalający na wytchnienie zmęczonych nadgarstków które można o 90 stopni dzięki rogom obrócić. Dodatkowo chroni to ręce i klamki/manetki przed spotkaniami z drzewami i inszymi przeszkodami. Dlatego gięta kiera i rogi jak najbardziej co by wielu nie mówiło. Minus to można o jakąś gałąź luźną się "zawdziać".
Napisano

Rogi się przydają. Mam rogi Ritchey WCS Ergo i Ritchey WCS SL. Te pierwsze jak dla mnie są wygodniejsze i ładnie wyglądają. Tak jak napisała Ecia, kupa takie jakie Ci będą pasować.

Pozdrawiam

Napisano

rogi zapewniają zmianę moźliwej pozycji rąk na kierownicy plus poprawę włąściwości podjezdnych na podjazdach - a to przecieź ważny element enduro.

ja używam prostych rogów boplighta i ich mutacji - pro. zamiany dokonałem ze względu na to że pro mają dłuższy korek przez co powierzchnia chwytu się wydłuża.

gdy nie miałem rogów to twierdziłem że one takie "nieendurackie" że gięta kierownica i rogi to się ze sobą gryzie, że jak to będzie wyglądać na szerokiej kierownicy, że zabiorą mi miejsce, itd, itp.....

rogów używam do trzech lat, z rozwiązania takiego jestem bardzo zadowolony, nic na tym nie straciłem a zyskałem sporo.

Napisano

W enduro to raczej trzeba trzymać ręce na manetkach i klamkach hamulców , a nie rogarch (dla mnie są całkowicie zbędne) -dla mnie gięta kiera umożliwia zmianę połpżenia rąk - ale jak ktoś chce założyć to jego sprawa.(co innego w przypadku wąskiej prostej kiery do XC)

Napisano

hmm, właściwie to mój post jest bez sensu - bo dyskusja robi się nie na temat. autor tematu nie pyta "czy" tylko "jakie".

upominając siebie upominam teź i innych o trzymanie się treści tematu, tak by nie zrobić z niego wielkiej burzliwej dyskusji o słuszności ideologii założyciela :devil:

tak więc podsumowując: mój typ to rogi proste pro lub boplight/smica - lekkie, przydatne, tanie.

Napisano
bzdura do kwadratu, po pierwsze dlatego, że nie ma czegoś takiego jak definicja sprzętu enduro która by tego zakazywała,

A widzisz tam gdzieś słowo zakaz? Nie? To naucz się czytać ze zrozumieniem.

a po drugie widać, że nie jeździsz turystycznie (czyli enduro właśnie)

Jasnowidztwo zostaw na inne forum.

Dodatkowo chroni to ręce i klamki/manetki przed spotkaniami z drzewami i inszymi przeszkodami. Dlatego gięta kiera i rogi jak najbardziej co by wielu nie mówiło. Minus to można o jakąś gałąź luźną się "zawdziać".

No popatrz to trzeba powiedzieć chłopakom co jeżdżą DH żeby zakładali rogi bo to ich ochroni przed drzewami :devil: Ale ostatnie zdanie jest prawdziwe i dlatego się nie stosuje rogów. Stosuje się za to szerokie kiery gięte żeby można było zmieniać pozycję rąk.

Napisano

przepraszam bardzo a gdzie poginęły liczne posty użytkowników ??? A pozostały tylko jakieś "błyskotliwe" i nielogiczne cytaty ?

Żenada, i pomysleć że kiedyś nawet wspomagałem finansowo to forum.

No ale z takimi adminami to nie dziwne, że ludzie stąd uciekają.

Napisano

Spokojnie, spokojnie - to tylko awaria. Nikt tu celowo nie grzebał.

Posty można napisać od nowa - raptem jeden dzień ucięło.

Ja swoją wypowiedź od razu przypomnę:

Po 1. uprasza się o zaniechanie kłótni;

Po 2. ja pozbyłam się rogów głównie dlatego, że w terenie bardziej mi zawadzały, niż pomagały - non stop zaplątywałam się nimi w gałęzie i chaszcze. Po zmianie kiery na giętą nie odczuwam w ogóle potrzeby ich posiadania. Ale znam ludzi, którzy jeżdżą na rowerach nawet do ciężkiego enduro właśnie z rogami i są z takiego rozwiązania bardzo zadowoleni - kwestia indywidualnych preferencji, nic innego.

Pozdrówko uzupełniające :)

Napisano

Ecia w ciekawym miejscu obcięło, dywersja jakaś ? O.K Tobie akuratnie wierzę.

Ale pal licho, nie chce mi się już Schwefel'a z tym "w ogóle/zakaz" czy podjazdów w FR/DH z błędu wyprowadzać. Ja jeżdżę, Hary jeździ, Tobo jeździ z rogami a jak nie jest to Enduro to pewnie są tacy co lepiej wiedzą co to jest a my w ogóle nie wiemy o tym nic :)

Napisano

Abstrahując od głównego tematu, z przykrością muszę stwierdzić, że to ciekawe dotąd forum zmienia się w folwark wzajemnego obrażania i krytykowania wszystkiego, czego nie posiada akurat dany mówca (z zasady, że bo to co ja mam jest najlepsze). Pomijając fakt, że granica wieku "ekspertów" mieści się najcześciej w przedziale 15-21 lat, a same wypowiedzi nie są poparte na ogół niczym merytorycznym.Ale to tylko taka moja mała dygresja i niech nikt jej nie bierze do siebie osobiscie...to co z tymi rogami?:) Kierownicę giętą i szeroką już dawno mam, ale bez rogów nie wyobrażam sobie jazdy, więc czekam na dalsze ciekawe propozycje i posty stricte w tym temacie:)

Napisano

W jednym z utraconych postów ktoś coś wspominał o rogach specjalnie wyprofilowanych do giętej kiery. Niestety, nie zapamiętałam, o jakie to chodziło.

Może zatem autor tamtej wypowiedzi zechce przypomnieć?...

• Mod Team
Napisano

Obecny :)

Chodzilo mi o rogi Ergona a widzialem je na kierce gietej zamatowanej w SC Nomad u jednego kolesia na TC 2007. Byl w przyslowiowy kij zadowolony :)

OSTRO!

I.

Napisano

takie zintegrowane z chwytami poroże wydaje się być optymalnym rozwiązniem... ale ja bym rozejrzał się za takimi jakie są montowane w Krossie Unplugged -wyglądają solidnie i są przykręcane

Napisano

Boblajty mimo, ze waza tylko 58g trzymaja sie dzielnie, widac po nich, ze nie raz sie juz przydaly :D

W kwestii rogow, musisz sie kierowac wlasnym upodobaniem, moje moze nie komponuja sie pieknie z kiera (za to z mostkiem juz tak :D ) ale przynajmniej sa lekkie i spelniaja swoja funkcje.

dsc2503ti5.th.jpg

Napisano

Podróba Cane Creeków, które ze swej strony bardzo polecam. Nie zabierają miejsca na kierownicy i są perfekcyjnie ergonomiczne. W tym temacie są zdjęcia mojego bike'a z ww. rogami: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=45887

Pozdr

A co do poziomu wypowiedzi co niektórych użytkowników... No comments. Ale pod uwagą o wieku "ekspertów" podpisuję się wszystkimi kończynami :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...