Root Admin Mieciu Napisano 4 Stycznia 2009 Root Admin Napisano 4 Stycznia 2009 Ma ktoś pojęcie czemu po udostępnieniu DYSKÓW i ustawieniu pozwoleń na PEŁNA KONTROLA nie mogę w ogóle wejść na hdd mojego laptopa w sieci wireless i vice versa. Nie wiem już co robię nie tak. Niby wszystko jest jak powinno, a mi wywala ciągle komunikat, że nazwa dostępu jest nieprawidłowa. Na obu kompach jest VISTA. Do laptopa podłączyłem zewnętrzny dysk... ale z nim nie ma żadnego problemu, jest udostępniony i mogę na nim robić wszystko.
Ecia Napisano 4 Stycznia 2009 Napisano 4 Stycznia 2009 Nie wiem jak to jest w Vista, ale w Win XP przy konfigurowaniu połączenia jest ogólna opcja udostępniania plików i drukarek, potem udostępnia się w sieci lokalnej poszczególne foldery, drugi komp widzi właśnie foldery udostępnione. Dostęp do drugiego komputera może blokować firewall.
Schwefel Napisano 4 Stycznia 2009 Napisano 4 Stycznia 2009 A jak wygląda ta sieć? 2 sieciówki i tyle czy może jakiś router między tym?
Root Admin Mieciu Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Root Admin Napisano 5 Stycznia 2009 modem podłączony do routera. router podłączony do dużego PC. Reszta łączy się bezprzewodowo. Nie mam żadnego FW po za tym w vistcie. Udostępnione dyski i foldery normalnie widzę... tyle tylko, że nie mogę ich otworzyć.. ... tylko ten dysk zewnętrzny działa
Ecia Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Jaki masz firewall - zaporę Windows czy inny? Spróbuj go wyłączyć i wówczas się przekonasz, czy to jego wina (bo mnie to wygląda na fw). Gdyby się okazało, że to właśnie fw: jeśli masz zaporę Windows - wyłącz ją. A jeśli coś innego - wpisz numery IP kompów jako zaufane (na jednym nr drugiego i vice versa).
Root Admin Mieciu Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Root Admin Napisano 5 Stycznia 2009 ale jaki to mialoby sens, skoro dysk zewnętrzny, podłączony do laptopa chodzi normalnie, a reszta nie? firewall tez by go zablokował. Mam tylko fw windowsowski. Jak go wyłączę, to przecież zaraz zwali mi się cały syf z internetu
Ecia Napisano 5 Stycznia 2009 Napisano 5 Stycznia 2009 Fw może blokować sieć lokalną, a dysk zewnętrzny niekoniecznie. U nas było podobnie. Wyłącz sobie tę zaporę na próbę - i będziesz wiedział. Jeśli to wina fw - chyba nie pozostaje nic innego, jak zainstalować np. Zone Alarm albo inny, bezpłatny fw, a z windowsowskiego zrezygnować. My korzystamy z Zone Alarmu - ma wiele opcji konfiguracji i w przeciwieństwie do tępego Windowsa daje sobie "wytłumaczyć", co ma przepuszczać, a czego nie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.