Skocz do zawartości

[koła] Nowy sezon...nowy komplet kół... do 395 zł

kylos91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Otóż, w związku z tym, że wykończyłem moje koła (PIASTY Formula OV31FQR11/GCO32-8/9Q11 , OBRĘCZE CH17 aluminium 36ot )w obecnym rowerze (Giant Rincon 2007), a konkretniej to w przednim kole od początku było coś z piastą a tylne całkiem skrzywiłem wchodząc w ostry zakręt na zatrzymanym kole ;P Nie wiem jakim cudem (może naciąg szprych był za mały).

W każdym bądź razie potrzebuję dwóch kół - jednego przedniego i jednego tylnego pod v-brake. Nie wiem czy piasty i obręcze które do tej pory posiadałem były w porządku, ale szczerze nie byłem z nich zadowolony. Chciałbym więc może teraz coś z nieco wyższej półki (ale bez przesady). Znalazłem coś takiego:

Koła MTB Shimano Deore WH-M505 2008

- zaplatane na dwa krzyże,

- 28 szprych,

- masa przód i tył z zaciskami - 2247 g,

- obręcze WH-M505/WH-M505: aluminiowe, anodowane,

- piasty WH-M505/WH-M505,

- łożyska: kulkowe, uszczelnione regulowane konusami (przód/tył)

Pytania do tych kół:

Czy 28 szprych to nie za mało? Im więcej to tym lepiej? A może są wytrzymalsze niż zwykłe 32 szprychy? Ważę ok. 70 kg (spotkałem się z komentarzem, że od 80kg już 36 szprych)

Podobno bębenek shimano nie jest wytrzymały i nie wiadomo czy wytrzyma sezon...

Łożyska? Po prostu Deore? Co ile km należałoby wymienić kulki? Jaka jest ich żywotność?

Druga propozycja:

Koła MAVIC 317 + CN + Deore LX

- obręcze: Mavic XM 317

- ilość szprych: 32

- szprychy : srebrne CN 2,0mm

- piasty: Deore LX na uszczelnionych łożyskach kulkowych

- przednia: HB-M580

- tylnia: FH-M580

- masa przód i tył z zaciskami: 2026 g

Pytania do tych kół:

Co powiecie o tych szprychach? O 4 więcej niż w zestawie powyżej. Co to daje?

Pytanie odnośnie bębenka shimano również aktualne.

Odnośnie łożysk to ogólnie piasta jest dużo lepsza od Deore? Czy może nie ma sensu przepłacać?

Pytanie do obu zestawów:

Mówi się, że koła shimano wh-m505 są pancerne ale bardzo ciężkie. Oba zestawy różnią się od siebie 221 gramami. Czy to tak dużo?

Podobno obręcz Mavic 317 jest bardzo sprężysta i nie pęka. A co z obręczą shimano wh-m505? Jak to się wszystko ma do centryczności? Które koło łatwiej będzie ulegało procesowi centrowania się?

Opon i dętek nie potrzebuję - na przodzie mam Kenda K849 26x1.95 a na tyle Vee Rubber semi slick 26x1.95 w bardzo dobrym stanie.

PS Aha może jeszcze powiem jak jeżdżę (może być ważne przy wyborze).

Asfalt 50%

Las 10%

Drogi polne nieutwardzone 40%

Ogólnie teren dość ciężki (chociaż staram się oszczędzać rower). Na moich obecnych kołach przejechałem 5600 km. Czy to dużo czy nie - nie wiem :)

Chciałbym się Was poradzić jeszcze czy bardziej polecacie takie piasty (pod V-brake):

- grupa: Deore LX

- model: HB-M580 , FH-M580

- waga: 648 g. komplet z zaciskami

- uszczelnione piasty do V braków

czy może takie Novatec:

- model: NT-751 SB , NT-802 SB

- waga: 646 g. komplet z zaciskami

Polecano mi właśnie łożyska maszynowe Formula... podobno lepsze od Shimano kulkowych ? Niestety nigdy nie miałem z nimi styczności jak chodzi o piasty w rowerze więc nie mam własnego zdania :P

Te drugie mają po dwa łożyska maszynowe na przodzie i dwa na tyle. Co powiecie na temat serwisu obu tych piast i żywotności? Co z bębenkiem na tyle? Co z dostępnością wianków/kulek/konusów/łożysk maszynowych? W którym przypadku stopień trudności serwisowania jest większy?

Hm na koła mam przeznaczone tak do 395 zł :P

Co byście wybrali na moim miejscu i dlaczego?

Byłbym wdzięczny za opinie!

Napisano

jezdzilem na komplecie novatec+cnspoke+xm317 - waze 90kg - za te pieniadze swietne kola, 2 lata temu czy nawet 2,5 kupilem je za 410zl z pobraniem kurierskim, teraz taki zestaw powininen byc za max 350zl

o gotowych 505 zapomnij - to sa "kola" ,a z piastami lx nie mialem do czynienia, ale to tylko kulki...

Napisano

Ja rok temu zakupiłem koła na Novatec'ach i powiem Ci, że w sumie nic się z nimi złego nie dzieje. Jedyne co to dziwny odgłos bębenka, który momentami podczas obrotu koła jakby przyśpiesza i zwalnia. Koła na tych piastach kręcą się bardzo płynnie, niestety jak do tej pory przejechałem na nich zaledwie około 3000km, więc i moja ocena może być zbyt "świeża". Konkretnie zamówiłem takie koła: http://www.allegro.pl/item480263418_kola_a...e_promocja.html , zapletli na czarnych szprychach i jeszcze na przesyłkę przymknęli oko. Jeśli Cię zainteresują to warto do nich napisać i może coś zejdą z ceny z racji śniegu :). Dodam jeszcze, że obręcz wg. specyfikacji przeznaczona jest do 85 kg wagi rowerzysty. Jak na tak niską cenę jestem zadowolony z tych kółek, choć przyznam że nie patrzyłem w ostatnim czasie czy nie pojawiło się coś ciekawszego... Pozdrawiam

Gość R3surrection
Napisano

ja byłem mega zadowolony z piast novatec bo toczą się miodnie ale na tyle po miesiącu bębenek mi latał na boki co je dysklasyfikuje, przynajmniej na tyle

Napisano
Jeśli Cię zainteresują to warto do nich napisać i może coś zejdą z ceny z racji śniegu ;).

Wysłałem do nich wiadomość, ale niestety już właściciel rozwiązał firmę i stąd nie oferują nic na allegro :rolleyes:

Wciąż nie wiem czy lepsze byłyby piasty Shimano Deore LX czy te Novatec :unsure: Boję się, że Shimano będą awaryjne a z drugiej strony mówisz R3surrection, że bębenek w Novatecu nie jest zbyt dobry ;)

Napisano

kylos91 to wszystko zależy od szczęścia.

Ja z Novateca NT 802-SB byłem bardzo zadowolony - miałem go przez ponad 15000 km i miałbym dalej, gdybym nie sprzedał i piasta ta była całkowicie bezobsługowa i cały czas kręciła się jak nowa. Z bębenkiem problemów w sumie nie było - raz po raz zdarzyło się mu jedynie przeskoczyć, ale to i z bębenkami Shimano miałem. A co do piast Shimano to złe nie są ale niestety więcej w nich babrania - średnio co 8000 km (w tyle) musiałem w nich wymieniać konusy i kulki bo się zużywały no i 2 razy w sezonie rozebrać, wyczyścić i nasmarować dlatego staram się nie wracać do piast Shimano.

Gość R3surrection
Napisano

serwis piast po 8000 chyba nie jest czymś złym ;):P poza tym może bezobługowe crossride za 550?

Napisano

Osobiście użytkuje zestaw kół xm317/lx/ DT Champion. Przejeździłem na nich pierwszy sezon [5k km] i spisują się bardzo dobrze, zero jakichkolwiek problemów. Także mój kumpel z którym bardzo często jeżdze użytkuje koła na piastach LX i po 10k km coś mu zaczęło szwankować w piaście przedniej, oddał do serwisu i teraz hula jak nowa. Ja waże 45kg, kumpel 78kg.

Napisano

395zł to nie 550...

Kylos, tak jak mówiłem Tobie niedawno na GG. Obręcze Mavic XM317, szprychy DT Champion, piasty Novatec bądź Shimano LX. Wszystko z CentrumRowerowego, dlatego powinni dać zniżkę.

Napisano

A możecie się wypowiedzieć na temat obręczy alexrims ace-19 bądź ace-18 ? Które lepsze i dlaczego? Zdecyduję się chyba jednak na piasty Novatec maszynowe :) Dzięki za pomoc w wyborze obręczy :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Już wybrałem :D A mianowicie piasty Novatec: NT-751 SB , NT-802 SB, obręcze alexrims ace-19 oraz 36 szprych CNSpoke na koło w zaplocie na trzy krzyże. Na sucho wydaje się być wszystko w porządku, a czas pokaże jak to będzie na trasie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...