Ecia Napisano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 No właśnie, bo to jest ciekawa sprawa z tą zmianą miejsca zamieszkania czy nazwiska... sama od czasu rejestracji na Allegro zdążyłam już zmienić i jedno, i drugie... dość rzadko korzystam z Allegro, więc na szczęście jakoś nie przyszło mi do głowy, żeby z tej okazji grzebać w ustawieniach konta . Ale w takim razie jak się załatwia takie sprawy, żeby nie narazić się na blokadę? Pozdrówko zaintrygowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anulkaa Napisano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Generalnie to trudno coś poradzić. Wystarczy pobyć na http://groups.google.pl/group/alt.pl.allegro/topics i ręcę opadają na 'obsługę allegro'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Moze wyslac jakiegos maila wyjasniajacego do zespolu, i poinformowanie o zmianie nazwiska z powodu innego niz zmiana wlasciciela konta Ja jak sie rejestrowalem na Allegro, to mialem 15 lat. W formularzu wpisalem date urodzenia zgadzajaca sie z rzeczywista i... nie otrzymalem listu aktywacyjnego po 2 tyg, wiec wszedlem w link, ze jesli nie otrzymales w ciagu tych 2 tyg listu to cos tam. Tak zrobilem i 4 dni potem juz mialem konto z pelna aktywacja Oczywiscie teraz moga mi nagwizdac, bo mam juz 18lat, ale gdyby zobaczyli date zalozenia konta to kto wie... Na wszelki wypadek nie podam nicku z allegro Ale i tak nic nigdy nie sprzedawalem. Mam az 3 pozytywne komentarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 3 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Kwestia zmiany danych osobowych z tego co kojarze figuruje od dawna. Konto mam od lutego 2001 i niestety dwa negi otrzymałem od osób mocno nie pełnoletnich, a to jeszcze z czasów kiedy nie była wymagana weryfikacja danych osobowych. Dlatego zdecydowanie jestem przeciwny. Konserwatyzm hmm może i tak ale nigdy nie miałem problemów z osobą pełnoletnią. Nigdy nie raportowałem do allegro ale trafiłem już na kilku nadgorliwców którzy donieśli na mnie. Co do "nieuczciwych" to tez pojęcie względne. Niestety najczęściej poszkodowani się czuja ludzie którzy przegrali aukcje przez snipera czy licytowanie na sekundy. Przegrywać aukcję też trzeba umieć. Pozdrawiam! Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Co do "nieuczciwych" to tez pojęcie względne. Niestety najczęściej poszkodowani się czuja ludzie którzy przegrali aukcje przez snipera czy licytowanie na sekundy.Przegrywać aukcję też trzeba umieć. Najbardziej oszukani czują się licytujący, kiedy aukcja jest wycofywana bo przedmiot się uszkodził (a następnego dnia ląduje na nowej aukcji) albo z powodu pogryzienia przez psa, podrapania przez kota czy połknięcia przez rybki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 5 Stycznia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Od dawna wiadomo, że Allegro zależy tylko na $ z prowizji a zwykłych użytkowników ma głęboko... Niestety taka jest prawda. Kasa na pierwszym miejscu, dopiero potem liczą się zasady i regulaminy. Ilu super sprzedawców jawnie łamie regulamin zawyżając koszty przesyłki (spójrzcie np. na karty pamięci) a Allegro absolutnie nic z tym nie robi. Bo to jest dla nich gruba kasa. A na wszelkie zapytania czy zgłoszenia dostajemy w odpowiedzi wklejoną regułkę, zawsze taką samą, bezbłędną. Mimo że serwis czasem sprawia wrażenie jakby dbał o użytkowników (organizując różne spotkania) to niestety pozostawia wiele do życzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 No i otrzymałem odpowiedź od tych trepów: Dziękuję za wiadomość. Uprzejmie informuję, że na koncie "Cyberdog_2004" doszło do naruszenia zasad obowiązujących w Serwisie. W szczególności mam na myśli artykuł 2.13 Regulaminu Allegro, który stanowi: "Użytkownikowi nie wolno korzystać z Kont innych Użytkowników oraz udostępniać swojego Konta innym osobom, z wyjątkiem przypadków udostępnienia Konta Firmowego osobom należycie umocowanym przez Użytkownika do działania w jego imieniu. Użytkownik powinien zachować w tajemnicy hasło do Konta. Konta są niezbywalne". Oznacza to, że do korzystania z konta jest upoważniona jedynie osoba, na której dane konto zostało zarejestrowane i aktywowane. Zakaz udostępniania konta dotyczy również członków najbliższej rodziny, małżeństw, osób wspólnie zamieszkujących oraz współpracujących ze sobą. W związku z powyższym, bardzo mi przykro, jednakże konto "Cyberdog_2004" nie może zostać odblokowane. Może Pan uzyskać zgodę Allegro na rejestrację nowego konta po spełnieniu poniższych warunków. Proszę o przesłanie e-mailem oświadczenia, że ponownie zapoznał się Pan z Regulaminem Serwisu i będzie go Pan przestrzegać. Proszę pamiętać, że oświadczenie jest wiążące. Proszę również o przesłanie do nas kserokopii Pana dokumentu tożsamości. Jest to możliwe tylko tradycyjną drogą pocztową i każdy inny sposób jej wysłania (fax/e-mail) nie zostanie przez nas uwzględniony. W korespondencji proszę pamiętać o podaniu nazwy konta, którego blokada dotyczy. Kserokopię dowodu tożsamości proszę przesłać na nasz adres korespondencyjny: Serwis Allegro.pl QXL Poland Sp. z o.o. NOOiD Marcelińska 90 60-324 Poznań Jednocześnie pragnę podkreślić, że nie jest to obowiązkiem, lecz jest to konieczne w przypadku, kiedy chce Pan uzyskać dostęp do usług Serwisu. Przesłana kserokopia dokumentu tożsamości zostanie przez nas zniszczona po 7 dniach od momentu jej otrzymania. Podkreślam jednocześnie, że Użytkownik, którego konto zostało zawieszone nie może się ponownie zarejestrować bez zgody pracownika Serwisu. Zapis na ten temat znalazł się również w Regulaminie Allegro, w artykule 8.6: "Użytkownik, którego Konto jest zawieszone nie może w tym czasie ponownie zarejestrować się w Allegro bez uprzedniej zgody QXL. QXL może odmówić Użytkownikowi ponownej rejestracji także wówczas, gdy Konto tego Użytkownika było zawieszone w przeszłości". Pełna treść Regulaminu dostępna jest na stronie: http://www.allegro.pl/country_pages/1/0/user_agreement.php Zachęcam Pana również do zapoznania się z tematem Pomocy: Zasady na Allegro > "Niedozwolone udostępnianie konta", który znajdzie Pan na stronie: http://www.allegro.pl/help_item.php?tid=71...1600&zoom=N Z poważaniem, -- Adriana Kruszka Zespół Allegro http://www.allegro.pl ________________________________________________________________________________ _________________________________________ Ta Pani jest niemądra. Wyraźne jej napisałem, że konto nie zostało udostępnione innej osobie, tylko zostało zmienione imię aby uniknąć problemów przy odbiorze przesyłek. Niestety pani Kruszka twierdzi, że konto zostało odstąpione innej osobie. Ta pani nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Co w tej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Oj Andrew Andrew. Wg mnie to Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Imię zostało zmienione czyli użytkownik konta się zmienił - dla mnie proste i jasne. Poza tym to było konto Twojego ojca więc czemu z niego korzystasz jak w regulaminie jest napisane jak byk: Oznacza to, że do korzystania z konta jest upoważniona jedynie osoba, na której dane konto zostało zarejestrowane i aktywowane. Zakaz udostępniania konta dotyczy również członków najbliższej rodziny, małżeństw, osób wspólnie zamieszkujących oraz współpracujących ze sobą. A co masz zrobić w tej sytuacji pani z Allegro napisała jasno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 No i otrzymałem odpowiedź od tych trepów: Oznacza to, że do korzystania z konta jest upoważniona jedynie osoba, na której dane konto zostało zarejestrowane i aktywowane. Zakaz udostępniania konta dotyczy również członków najbliższej rodziny, małżeństw, osób wspólnie zamieszkujących oraz współpracujących ze sobą. To jak dla mnie świadczy tylko i wyłącznie o tym iż Allegro chce się chwalić jak największą liczbą użytkowników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinGoluch Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Andrew sory ale albo wyślesz Pani pismo administracyjne o zmianie swojego imienia albo masz problem z umiejętnością czytania ze zrozumieniem. Konto założone na Twojego Tate bo Ty nie miałeś 18lat - widzisz w tym zdaniu znamiona użytkowania konta allegro przez osobę trzecią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 No niestety nie masz innego wyjścia jak tylko założyć nowe konto. Złamałeś regulamin i z tej sytuacji nie ma innego wyjścia. Nawet jeżeli to złamanie regulaminu było niewielkim wykroczeniem (chociaż według mnie niepełnoletnie osoby to prawdziwa zmora allegro) to jednak było to naruszeniem regulaminu i kropka. Jeżli Tobie odpuszczą to następny powie, że on tylko zrobił tak a jeszcze inny, że nie wiedział. Przy takiej ilości użytkowników trzeba ściśle przestrzegać regulaminu bo inaczej musieli by zatrudnić dziesiątki dodatkowych osób do rozpatrywania każdej sprawy indywidualnie. A to się wiąże z mniejszymi zyskami a wiadomo, że firma istnieje po to by maksymalizować bogactwo właścicieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Z konta korzysta mój tato. Dlaczego twierdzicie, że to ja korzystam z tego konta. Pokazuję tacie przy komputerze co chcę zamówić i on to mi zamawia albo sprzedaje przedmioty zgodnie z moimi wytycznymi. W tym przypadku użytkownik konta się nie zmienił, jest nim nadal mój ojciec. Na FR założyłem temat w imieniu ojca. Nie ma żadnych dowodów, że to ja korzystałem w tego konta. Jeżeli ktoś udowodni nam, że tato mi odstąpił konto, to pogodzimy się w blokadą bo nie ma sensu walczyć z tymi pajacami. Jednak na ten czas mój tato twierdzi, że blokada jest irracjonalna i będzie do nich pisać bez przerwy. Allegro musi działać wg faktów a nie domniemań. Równie dobrze prokuratura może wydać nakaz aresztowania Marcinagolucha, ponieważ widziano go jak niósł ramę rowerową i podejrzewają, że jest złodziejem, albo Afly'ego ponieważ niósł do domu dużo cukru i podejrzewają, że produkuje bimber na wielką skalę Spójrzcie na tą sytuację ze strony allegro - skąd oni mogą wiedzieć, że zmienił się użytkownik konta Cyberdog_2004 ? Czy wystarcza im do tego zmiana imienia? W takim razie są setki tysięcy małolatów, którzy korzystają z kont osób pełnoletnich. Allegro nigdy się o nich nie dowie. Ten system weryfikacji jest kulawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Andrew, nie ściemniaj z tym, że Twój Tato zamawia coś w Twoim imieniu Allegro nie musi mieć dowodów, to nie prokuratura, wystarczy domniemanie, że regulamin został naruszony. Skoro tata zmienił imię a w rzeczywistości takiego imienia nie nosi to oczywiste, że udostępnił konto osobie trzeciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 człowieku, masz 21 lat i takie bzdury piszesz. owszem ja swoim rodzicom zamawiam różne rzeczy przez alledrogo, ale to ja wszystko wtedy załatwiam. Tak mogą tak domniemywać, tak samo jak FR ma swój regulamin i ostateczna decyzja jak go interpretować należy do nas (czerwonych i zielonych). koniec tego, wg mnie wszystko już zostało powiedziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.