Skocz do zawartości

[allegro] dekle zablokowali mi konto :/

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Piszę, bo stan mojego wq@#^%wienia osiągnął istne apogeum.

Często zwracałem uwagę zespołowi allegro na trefne aukcje, trefnych sprzedawców, podbijaczy. Tak zrobiłem i tym razem.

Otóż 28 grudnia 2008 zgłosiłem do allegro dwóch podejrzanych gości - kolesie, jeden drugiemu podbijał cenę.

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4927833

http://www.allegro.pl/show_user.php?search=lidau

29 grudnia dostaję świetną informację:

Dziękuję Panu za wiadomość.

Informuję, że w stosunku do wspomnianych Użytkowników zostały podjęte stosowne działania.

Ponadto informuję, że w przypadku stwierdzenia naruszenia zasad, w zależności od jego skali, charakteru i innych okoliczności, stosujemy jedną z następujących sankcji: oficjalne ostrzeżenie, usunięcie aukcji bądź czasowe lub bezterminowe zawieszenie konta Użytkownika.

W przypadku napotkania budzących wątpliwość aukcji lub Użytkowników proszę o skorzystanie z opcji "Zgłoś naruszenie zasad" (znajdującej się w prawym górnym rogu trwającej aukcji) lub kontakt poprzez formularz dostępny na stronie:

http://www.allegro.pl/contact/contact.php

Dzięki temu będziemy mogli polepszyć jakość Serwisu i bezpieczeństwo transakcji.

Serdecznie pozdrawiam,

--

Karolina Kalemba

Zespół Allegro

http://www.allegro.pl

Super. Jestem zadowolony, że allegro tak szybko zareagowało na moje zgłoszenie. Oby tak dalej - pomyślałem :)

Niestety, 25 minut później dostaję kolejnego maila, tym razem już mniej miłego :

Witamy,

Konto o nazwie "Cyberdog_2004" zostało zablokowane, wszystkie wystawione przedmioty automatycznie usunięte, a aktualne oferty kupna na przedmioty innych Użytkowników anulowane.

Powodem jest modyfikacja danych osobowych na koncie (przede wszystkim imię i/lub nazwisko), która może sugerować, że nastąpiła zmiana osoby korzystającej z konta. Taka zmiana nie jest dozwolona w świetle obowiązujących na Allegro zasad.

Informujemy także, że zgodnie z zaakceptowanym podczas rejestracji Regulaminem, mimo zablokowania konta Użytkownik jest zobowiązany uregulować ewentualne należności w stosunku do Allegro (jako że powstały one w okresie aktywnej działalności w serwisie).

Jeśli masz wątpliwości i chciałbyś odpowiedzieć na ten e-mail, skorzystaj z poniższego odnośnika do formularza kontatkowego:

http://www.allegro.pl/contact/bwcontact.ph...7527319&t=1

Uwaga: kontakt w inny sposób niż poprzez powyższy odnośnik (link) może znacząco wydłużyć czas reakcji.

--

Z poważaniem,

Zespół Allegro

Bardzo ciekawe... hmm.

Zmienione dane osobowe.... ahm tak - zmieniłem IMIĘ ponad 3 lata temu GRATULUJĘ SPOSTRZEGAWCZOŚCI. 3 lata im to zajęło, Bystrzaki :)

Allegrowcy dali mi wspaniałą nagrodę za chęc poprawy bezpieczeństwa zakupów w serwisie.

To ja PIERD@%O@^LĘ taką nagrodę. Mogą ją sobie wsadzić w d4.

Następnym razem jak zobaczę jakieś dziwne aukcje, kolesiowskie układy, podbijanie ceny itp. to PO PROSTU NIC NIE ZROBIĘ

Po co robić sobie kłopoty, niech kogoś oszukają. Mi już nie zależy na bezpiecznym allegro.

Napisano

Nagroda za nadgorliwość...

Jeśli w świetle zasad panujących na Allegro zmiana imienia była nie dozwolona to po co zmieniałeś ? Zakręcili Ci kurek od konta bo zauważyli w związku z tą sprawą jaką poruszyłeś że może coś jest nie tak ? Kolesiowskie układy były i będą zawsze, nie pękaj.

Walnij sobie garnucha, połóż się spać, jutro załóż nowe konto i już.

Ahaa...i weź tam wystosuj do "zespołu Alledrogo" jakiegoś e-maila.

Napisano

"Jaką bronią wojujesz od takiej giniesz" - zwróciłeś uwagę na czyjeś konto a ktoś z obsługi prześwietlił odrazu Twoje.

Podziękowali Ci za zwrócenie uwagi na trefne konta i byłeś zadowolony, ale jak Ty załamałeś regulamin to jest źle.

Prawo Kalego?!

Pozdrawiam!

Marcin

Napisano

Ale najlepsze jest to że konto nie może zmieniać właściciela, to w takim razie po co jest możliwość modyfikowania tych danych. Sami chyba nie wiedzą co chcą.

Napisano

Po tym jak założyłem temat w dziale sprzedam z oferta sprzedaży rowerów jakoś dziwnym trafem moje konto i mojego kolegi również zostało zablokowane, pózniej również zostało zablokowane konto dziewczyny mojego kolegi i konto mojej siostry, które czasem korzystały z naszych komputerów, allegro uzasadniło to tak, że cytuje " inna osoba miała dostęp do konta xxxxxxx" tak jakby tylko jeden komputer mógł obsługiwać tylko jedno konto na allegro. W owym temacie na forum narodziła się dyskusja nt. legalności rowerów. Chcialem napisać, że na każdy rower jest wystawiana umowa kupna sprzedaży więc nie ma się o co bać, ale już nie było po co bo moje konto zostało zblokowane. Oczywiście nikogo nie oskarżam, ale poprostu myśle że ktos z forum pochopnie wyciągnął wnioski i napisał do allegro, imo zupełnie nie potrzebnie :) w czego efekcie moje konto zostało zablokowane aż do dzis dzień, po zapytaniu dlaczego moje konto zostało zablokowane, allegro odpisywało, że nie moga udzielać takich informacji. Wcześniej na moim koncie były wystawiane te same aukcje i było wszystko ok, aż do czasu założenia tematu na forum. Prosze nie pisać, że sam jestem sobie winny bo nie powinienem mieć konta na llegro, bo nie mam 18 lat ble, ble, bo ja dobrze to wiem, aczkolwiek jak dotąd posiadałem 130 tylko pozytywnych komentarzy i wszyscy byli zadowoleni po tranzakcjach ze mną. ( oczywiście nie mówię, że to mnie usprawiedliwia :) )

Ja myślę, że nie po to allegro zatrudnia tyle ludzi, żeby trzeba było im pomagać, jak coś sie komuś nie podoba to nie niech nie bierze udziału w aukcji i przejdzie obok tego obojętnie.

Napisano

Tomeks, ble ble, ale to jest kluczowe - 18 lat.

Bo Cie to nie usprawiedliwia ;D

Zaszło podejrzenie najwyraźniej, że robisz/cie przekręty :):D

Do cholery, w jakim my kraju żyjemy co ? Czy nie może być tak że jest prawo i tak ma być ? Czy nie może być tak że jest ograniczenie do 40 i nikt nie jedzie więcej niż 40 ? Zawsze musi mieć miejsce jakieś naginanie i kombinowanie ? A potem płacz i zgrzytanie zębów...

Napisano

Imię zmieniłem tylko po to, by poczta nie robiła problemów - często nie chcieli wydać mi paczki więc zmieniłem imię z ojcowskiego na swoje. Zrobiłem to tylko po to, by paczki były adresowane na mnie. Poza

Alledrogowcy zapewne stwierdzili, że ta zmiana sprzed 3 lat to na pewno przygotowanie do WIELKIEGO ZBIOROWEGO OSZUSTWA i trzeba SZYBKO interweniować

Naprawdę gratuluję im spostrzegawczości, 3 lata śledztwa przyniosło znakomite rezultaty. Wykryto niebezpiecznego zmiennoimiennego naciągacza. "Armed&dangerous"

Najlepsze jest to, że kiedy zostałem zrobiony na ponad 100zł przez bezczelnego oszusta, to stwierdzili że jest im bardzo przykro i nic poza tym. NIE ZROBILI ZUPEŁNIE NIC ŻEBY POMÓC MI ODZYSKAĆ MOJE PIENIĄDZE. To ja się pytam, co oni do cholery tam robią?!

Widać, że pracownicy są tak nieporadni, że nie dotykają się spraw skomplikowanych, a zajmują się jedynie utrudnianiem życia uczciwym ludziom. Statystyki im rosną, więc wg systemu właściwie wykonują swoją robotę i może nawet dostają premie od ilości nałożonych blokad. Gratulacje!

Ahm, Yeti86 słusznie zauważył - po jaką cholerę jest udostępniona możliwość zmiany danych osobowych, jeżeli jest to zabronione. Czy to zabawa w stylu podkładania kiełbasy pod pysk psu w kagańcu?

Napisano

To się nie pytaj ludzi na forum po co jest taka możliwość tylko zapytaj się Alledrogowców, na pewno Co udzielą wyczerpującej odpowiedzi, będziesz w 100% usatysfakcjonowany.

A może uznali, że gdy zmieniałeś 3 lata temu imię z ojcowskiego na swoje to byłeś nie pełnoletni ?

Napisano
To się nie pytaj ludzi na forum po co jest taka możliwość tylko zapytaj się Alledrogowców, na pewno Co udzielą wyczerpującej odpowiedzi, będziesz w 100% usatysfakcjonowany.

A może uznali, że gdy zmieniałeś 3 lata temu imię z ojcowskiego na swoje to byłeś nie pełnoletni ?

Imię zmieniłem mając 18,5 roku.

Pytam na forum, bo może ktoś miał podobną sytuację i byłem ciekaw, jak z niej wybrnął.

Napisałem do alledrogowców 29 grudnia. Nadal nie otrzymałem odpowiedzi. Może chcą mnie wziąć "na przetrzymanie". Po tygodniu może napiszę PRZEBŁAGALNEGO maila i wtedy odpuszczą.

Napisano

Bo oni pewnie od czasu świąt jeszcze nie wytrzeźwieli...odpiszą Ci po feriach :)

Mnie dziwi to, że oni odpisują do właściciela konta - "nie udzielamy takich informacji"

Ciekawe co z tego wyjdzie... .

Napisano

Spokojnie...

Konto zawsze mogą Tobie odblokować.

Nie wiem na jakich zasadach to działa ale raz zgłosiłem sprawę z nieuczciwym sprzedawcą, który mnie naciągnął, zobaczyłem, że zablokowali mu konto, a 2 tygodnie później miał znowu odblokowane.

Napisano

Mi również zablokowali konto na allegro, na początku zrobiłem konto z moimi danymi, pozniej żeby nie miec problemow zmieniłem je na dane mamy, po 5 latach wczoraj zablokowali konto :) (to jest naprawdę śmieszne)...

Napisano

Oni nie śledzili przez 3 lata Twojego konta, tylko kiedy się wychyliłeś to przy okazji znaleźli u Ciebie nieprawidłowość. I uważam, że słusznie zrobili. Poza tym regulamin itp dotyczy wszystkich. Co z tego, że "kablujesz" na nieuczciwych allegrowiczów. Uważam że takie podbijanie jest chamskim czynem...ale odnośnie kablowania też mam swoje zdanie... Skoro jesteś taki "fer" bądź fer również wobec tego co robisz. Regulamin jest Ci znany, zaakceptowałeś go a teraz masz pretensje bo ukarali Cie za to, że zrobiłeś coś niezgodnego z regulaminem?

Alfy śmieszne i to mocno jest to że założyłeś konto na siebie jako osoba niepełnoletnia...

Napisano

Wszystko zrobili legalnie i ma co tu dyskutować. Nie podoba się allegro, można się przenieść na ebaya albo świstaka.

Afly to ja dziękuję robić z takimi dzieciakami interesy. Zakładając konto miałeś 12 lat, więc nawet ściganie ciebie za oszustwo byłoby niemożliwe.

Napisano

Regulamin został zmieniony dawno po tym jak zmieniłem to imię. Wcześniej regulamin nie zabraniał zmiany danych.

Dopiero teraz zauważyłem, że można wpisać dane do wysyłki na osobnej stronie. Wcześniej tego nie było, więc zmieniłem dane "główne". Teraz, gdybym wiedział, że tak się potoczą moje losy, to od razu wszystko bym poprawił. Wystarczyło przysłać upomnienie a nie od razu blokować konto.

Napisano

Miałem 12 lat ale nic głupiego na allegro nie robiłem i nigdy żadnego neutrala ani negatywa nie dostałem (47 tranzakcji i 16 sprzedanych przedmiotów), może i byłem dzieckiem wtedy i wiedziałem o tym że trzeba mieć to 18 lat ale z drugiej strony nikt na tym nie ucierpial, ja im nie mam za złe że zablokowali mi konto, jeszcze chwilka i bede mógł sam założyc je :)

Napisano

Skoro regulamin faktycznie został niedawno zmieniony - napisz o tym w odwołaniu. Prawo nie powinno działać wstecz.

Napisano

Alfy miałeś 12lat i zrobiłes cos głupiego bo bezprawnie załozyłeś konto. Co z tego ze niekogo nigdy nie oszukałeś ani nic...chociaz w sumie oszukałeś....

A co do sprawy Andrew, owszem prawo nie działa wstecz i pracownicy allegro o tym wiedzą. Osobiście sobie nie przypominam aby zmiana danych byla kiedykolwiek dozwolona :):) . Tak czy siak nawet jeśli było to dozwolone to konto i tak czasowo blokują "do wyjasnienia"

Napisano

Proponuj przejść na świstaka- sam, czytając coraz częsciej tematy dot. allegro, mam ochotę się tam przesiąść- ale jak na razie, mało osób tam wystawia aukcje(w porównaniu do allegro)

Napisano

Ja to pamiętam jak kiedyś "pożyczyłem" obrazek z jednej z aukcji (sprzedawałem kartę graficzną) - dostałem maila od właściciela obrazka, że mam zmienić i że wysyła maila do Allegro. Zaraz po tym podmieniłem obrazek, dostaję maila od Allegro że mam zmienić fotki, to grzecznie odpisałem że zdjęcia na aukcji zmienione, w odpowiedzi usunęli aukcję. Napisałem kolejnego maila z pytaniem o powód - to odpisali, że zdjęcie na aukcji nie jest moje. Kolejny mail do nich, że jest moje :) Już chyba nie wiedzieli co odpisać i dostałem odpowiedź, że usunęli aukcję dlatego że w treści napisałem: "w komplecie z kartą oryginalna płyta CD ze sterownikami" i że tylko producent ma prawo dołączać taką płytę :) :)

Od dawna wiadomo, że Allegro zależy tylko na $ z prowizji a zwykłych użytkowników ma głęboko...

Napisano
Regulamin został zmieniony dawno po tym jak zmieniłem to imię. Wcześniej regulamin nie zabraniał zmiany danych.

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Ale jeżeli masz dowód, że wcześniej regulamin był inny to powinni odblokować ci konto.

Prawo nie powinno działać wstecz.

I nie działa, choć istnieją pewne odstępstwa od tej zasady ale tylko w przypadku gdy "nowe" prawo działa na korzyść zainteresowanego.

Napisano
Najlepsze jest to, że kiedy zostałem zrobiony na ponad 100zł przez bezczelnego oszusta, to stwierdzili że jest im bardzo przykro i nic poza tym. NIE ZROBILI ZUPEŁNIE NIC ŻEBY POMÓC MI ODZYSKAĆ MOJE PIENIĄDZE. To ja się pytam, co oni do cholery tam robią?!

Należy sobie uświadomić że Allegro to nie jest jakiś organ sprawiedliwości czy jakaś firma windykacyjna tylko firma która posiada serwis umożliwiający wystawianie ogłoszeń - oni nie są od tego aby odzyskiwać pieniądze. Od tego aby pomóc odzyskać pieniądze jest Policja lub koledzy z bejsbolami :)

Ahm, Yeti86 słusznie zauważył - po jaką cholerę jest udostępniona możliwość zmiany danych osobowych, jeżeli jest to zabronione. Czy to zabawa w stylu podkładania kiełbasy pod pysk psu w kagańcu?

Po to że np w przypadku zawarcia małżeństwa masz możliwość zmienić nazwisko lub w przypadku przeprowadzki adres zamieszkania.

Proponuj przejść na świstaka- sam, czytając coraz częsciej tematy dot. allegro, mam ochotę się tam przesiąść

Nic nie stoi przecież na przeszkodzie działać tu i tam.

Od dawna wiadomo, że Allegro zależy tylko na $ z prowizji a zwykłych użytkowników ma głęboko...

Podejrzewam że jakbyś popracował w Allegro i przez miesiąc miałbyś kontakt z tymi zwykłymi użytkownikami to sam miałbyś ich głęboko... :) A to że na kasie zależy to nic nowego - po to w końcu powstał ten serwis żeby zarabiać kasę.

Napisano
(...) Podejrzewam że jakbyś popracował w Allegro i przez miesiąc miałbyś kontakt z tymi zwykłymi użytkownikami to sam miałbyś ich głęboko... ;) A to że na kasie zależy to nic nowego - po to w końcu powstał ten serwis żeby zarabiać kasę.

Owszem zarabiać trzeba, ale użytkownik też jest ważny, w końcu to dzięki niemu się zarabia, a teraz jest traktowany jako zło konieczne.

Jeśli coś Ci się nie podoba w jakimś sklepie/salonie to idziesz do innego, a w tym przypadku tak właściwie nie masz wyboru (Świstak czy Ebay nie jest żadnym realnym konkurentem dla Allegro). Po prostu temu serwisowi-monopoliście brakuje porządnej konkurencji i niestety się nie zanosi na to, żeby takowa w najbliższym czasie się pojawiła.

Jak byś prowadził sklep to olewałbyś klientów? Nie, bo w niedługim czasie byś zbankrutował. A Allegro może sobie na to pozwolić i sobie pozwala :) (problemy oszukanych osób, POK, traktowanie super sprzedawców płacących super prowizje jako zawsze mających rację, itp.).

"Po to że np w przypadku zawarcia małżeństwa masz możliwość zmienić nazwisko lub w przypadku przeprowadzki adres zamieszkania. " - myślisz, że w tym przypadku na pewno ominie Cię blokada konta? Żebyś się kiedyś boleśnie nie zdziwił...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...