fw66 Napisano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam. Na wiosnę chcę wymienić rower. Mam 3,6tys i interesuje mnie cross ok.12kg. Jeszcze się waham między kupnem "gotowca", a zabawą w składanie. Biorę pod uwagę ten: http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...2&pID=17944 Nie ukrywam, że podoba mi się malowanie :>) lub ten: http://www.rowerymerida.com.pl/rowery2.php...r=70&id=476 Chociaż nie wiem ile waży i ma trochę gorszy amortyzator. Do kupienia będą od połowy marca. Jak to jest z cenami nowych modeli które wchodzą do sprzedaży wiosną każdego roku: Czy sugerowane ceny podane przez producentów zaczynają od razu po premierze spadać, czy jednak przez parę miesięcy się utrzymują? Czy niektóre sklepy już na początku mogą zaproponować sporo niższą cenę niż sugerowana? Pewnie śledzicie rynek co roku i z doświadczenia możecie coś powiedzieć. Gdybym zdecydował się na złożenie roweru, to czy zacząć już teraz po cenach "zimowych", czy czekać do wiosny aż będzie większy wybór części '09 i stanieją te z ostatniego sezonu? Teraz złożenie roweru na częściach które mi odpowiadają (zawsze najtańsza oferta) kosztowałoby ... 3600zł. Co dziwne, myślałem że wybierając lepsze komponenty zyskam na masie, ale i tak po podliczeniu wyszło prawie 12kg. Czy zna ktoś masę ram crossowych Kelly's '09? Albo są bardzo lekkie, albo przy składaniu ja biorę po uwagę za ciężką (1950g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubusiowa Napisano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 też się zastanawiałam jak to jest z tymi cenami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 2 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 w większości sklepów ceny zaczynają spadać dopiero jesienią, bo wtedy firmy rowerowe robią obniżki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HomerWells Napisano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Pierwszych przecen można się spodziewać już w lipcu. Oczywiście tylko wybranych marek. Z tego co pamiętam to dwa lata temu w go-sporcie już w czerwcu były przecenione meridy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 4 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 wielu osób 12 kg może nie powali ale na pewno taki rower nie jest kowadłem ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rsadura Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ja się właśnie też przymierzam do kupna nowego roweru, bo widziałem w salonach duże obniżki zimowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 5 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Pytając o cenę nie miałem na myśli przecen czy wyprzedaży, a raczej chodziło mi o sugerowaną cenę na nowe modele '09. Czy sklepy w walce o klientów od razu po pojawieniu się danego roweru w sprzedaży na wiosnę, mogą zaoferować niższą cenę od podanej teraz przez producentów. Czy jednak sugerowana cena utrzyma się przez całą wiosnę, aż do letnich wyprzedaży. A może nie warto czekać i lepiej kupić od razu na początku. Oczywiście nie chcę aby ktoś wróżył ani strzelał. Liczę raczej na głosy osób które co roku śledzą rynek i mogą coś powiedzieć jak to było o poprzednich sezonach. Jeśli chodzi o wagę to w crossach 12kg jest faktycznie przyzwoitym wynikiem. Najlżejsze crossy jakie można kupić to ok. 11kg, ale kosztują już ciężkie pieniądze (6-8tys.). Gdybym zdecydował się na składanie to: Jak wstępnie liczyłem, za 2600zł mam cały osprzęt i 7,3kg. Przyzwoite, lekkie koła (2,2kg) kosztują 400zł. Lekka rama 22" (szukam bez piwotów) to 1,8kg i 600zł (nie ma w czym wybierać ) . Z linkami, pancerzami i gripami wyjdzie 11,5kg za 3,6tys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAMIAN24 Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 no to mogę tak ci odpowiedzieć: jeżeli masz zaznajomiony sklep rowerowy to mogą ci zrobić niższą cenę, jednak najczęściej zdarza się tak, że rowery są w cenach sugerowanych przez producenta lub wyższych(każdy sklep chce zarobić, a zwłaszcza małe prywatne). Specyficznym rynkiem jest allegro na którym ceny są prawie zawsze niższe niż w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 5 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 składając możesz wiele zaoszczędzić i kupić lepsze części niż te prezentowane w obydwu roweruch no i jeszcze lekkie koła... hmm 2,2?? żart?? spokojnie złożysz 1.8 niewiele większym kosztem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 6 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Na razie szukałem gotowych kół: całe czarne pod tarcze na 6 śrub. Z takich sensownych znalazłem jakieś za 380zł i 2,2kg. W ogóle to trudno złożyć koła do crossa poniżej 2kg za 400zł. Ale jak macie pomysły za 500zł w okolicach 1,8kg to chętnie skorzystam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.