Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

bikergonia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodze GT'owcy,

szukam ramy GT Avalanache, ale mam problem z doborem rozmiaru L czy XL (mam 193cm wzrostu). Czy ktoś Was mógłby podać mi rzeczywiste zmierzone rozmiary ram L i XL? Chodzi o rurę podsiodłową od środka suportu do końca rury, wysokość "kominka" i długość górnej rury środek-środek, ale mierzone "po rurze".

Z góry dzięki za pomoc.

pzdr

Napisano

Miałem GT Avalanche 2.0 rocznik 2006 w rozmiarze L i była dla mnie nieco za mała a mam 185 cm wzrostu. Mogę ją dziś do południa zmierzyć bo leży w garażu. Z jakiego rocznika ramę szukasz/będziesz mieć? Zmierzę swoją i porównam z obecnym rocznikiem. BTW, obecnie w rozmiarze XL długość górnej rury (mierzona horyzontalnie) wynosi 617 mm, nie wiem czy to nie będzie dla Ciebie zbyt mało... Dla porównania Zaskar w rozmiarze XL ma prawie 634 mm. A może Zaskar 29'er? ;)

Napisano
Miałem GT Avalanche 2.0 rocznik 2006 w rozmiarze L i była dla mnie nieco za mała a mam 185 cm wzrostu. Mogę ją dziś do południa zmierzyć bo leży w garażu. Z jakiego rocznika ramę szukasz/będziesz mieć? Zmierzę swoją i porównam z obecnym rocznikiem. BTW, obecnie w rozmiarze XL długość górnej rury (mierzona horyzontalnie) wynosi 617 mm, nie wiem czy to nie będzie dla Ciebie zbyt mało... Dla porównania Zaskar w rozmiarze XL ma prawie 634 mm. A może Zaskar 29'er? :icon_mrgreen:

Teraz jeżdżę na ramię o długości górnej rury około 580mm z mostkiem 120mm i ta długość jest raczej odpowiednia.Więcej wątpliwości mam z długością rury podsiodłowej. Teraz mam (do końca kominka) 565mm i sztyca wystaje około 18cm.

Jeśli mi się uda znaleźć to najnowszą. Będę wdzięczny za pomiary, rozjaśni mi to sytuację. :-).

Napisano

dzięki za pomiar. w porównaniu z nowymi modelami różnice są symboliczne.

wychodzi na to, że rama L będzie raczej za mała bo sztyca wystawała by z ramy na około 24-25cm co przy mojej, niestety nie małej, wadze może się źle skończyć.

Napisano

Może głupie pytanie ale jak długie masz nogi? Mi się wydaje, że przez moje (długość ~81 cm) potrzebuję tak wielkich ram. Wg danych z katalogu rowerowego bB powinienem ujeżdżać ramę 18-18,5" :)

Napisano

Może się przyda - to tabelka ze strony Wiggle (z zeszłego roku - w tym roku już chyba tego nie dają), dotyczy Lawinki 1.0 '07.

gtav107.th.jpg

Jak porównywałem z moją M-ką 2.0 z tego samego rocznika to się zgadzało. Łatwiej to porównywać, niż tabele ze stron GT.

Napisano
Może głupie pytanie ale jak długie masz nogi? Mi się wydaje, że przez moje (długość ~81 cm) potrzebuję tak wielkich ram. Wg danych z katalogu rowerowego bB powinienem ujeżdżać ramę 18-18,5" ;)

od krocza do podlogi ~90cm, czyli wg wzory noga*0,57 wychodzi, że rama 21"

benek:

dzięki na pewno się przyda do rozważań:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

A bo stara bida :P Wykosztowalem sie na amora i reszte dupereli i w sumie doszedlem do momentu, kiedy juz nie mam co zmieniac :) To znaczy jak dorosne :P to kupie sobie lepsiejsze kolka :) Dzis Zaskarek dostal solidna porcje myjki i smarowanko i w weekend zabiera Avalancha z wlascicielka nad jeziorko :D

Aha, i byc moze Avalanche doczeka sie istotnej zmiany ale o tym za czas jakis :D

Napisano

Hamulce zostały takie jakie były - Avid Juicy Carbon. Nowe tarcze kupiłem bo potrzebowałem z mocowaniem na centerlock. Szerokość pająka w tarczach XTR nie sprawia problemu, problem jest w tym, że jest on wysoki i wadzi o "łapki" klocków. Obecnie z Zaskara jestem bardziej niż zadowolony, wreszcie doszedłem do momentu w którym będę wymieniał tylko te komponenty, które się zużyją :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...