Skocz do zawartości

Mniejszościowy KLUB użytkowników GT !

bikergonia

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę się podzielić wieczornymi dylematami...

Właśnie udało mi się kupić ramę - nowego ID 5 z rocznika 2009 w wersji XCR za... 635zł. Uważam to za skandal. Niedawno kupowałem podobnego, starszego o 3 lata na brytyjskim ebayu, wprawdzie z damperem, ale to nie usprawiedliwia przepaści cenowej (tam te ramy chodzą o wieeeeele drożej). Czy nasz naród przestał myśleć, zna tylko 3 marki (Santa, Spec, Kona), czy bierze bezmyślnie towar najefektywniejszych dystrybutorów? Nie wiem i nie wiem, czy chcę wiedzieć...

POSTRO!

Gr

emin: http://weightweenies.starbike.com/listings/components.php?type=hardtailframes

Ja natomiast do mojego Karakoram dołożyłem 2 komponenty, które były w nim montowane oryginalnie - mostek Azonica 112mm alu oraz kierownicę Titeca 56mm/25,4 :icon_wink: Wygląda to coraz lepiej. Teraz w planie Rock Shox Judy XC, potem jakiś porządny hampel na przód (może juicy5 czy coś w ten deseń) i zobaczymy co dalej.. :icon_wink:

Mam zamiar kupić Zaskara Elite 2009. Znalazłem go w tych miejscach:

http://www.e-busola.pl/gt-2009-rower-gt-zaskar-elite-o_l_8199.html

http://www.adicto.pl/product.php?p=gt-zaskar-elite-09

Zna ktoś z Was któryś z tych sklepów? A może znacie jakiś na południu Polski w okolicach Krakowa, który handluje GT? Jak wygląda w takim przypadku serwis / gwarancja..? Wiadomo, że podstawowe rzeczy sam sobie zrobię, ale gdyby mi np problem z amorkiem się pojawił to... no właśnie - macie jakieś doświadczenia z serwisem GT? Czy raczej ze sprzedawcami..?

Ja mam rowniez 186 - jezdze na 21" GT Karakoram obecnie (mostek 112 - dlugi). Na ramie 20 Gianta mam mostek za to mega dlugi (ale nie powiem jaki - tam sa stery skrecane i w sumie mostek ze zmienna geometria).

Jestem ciagle na kupnie Zaskara i tez sie zastanawiam czy L czy XL.. pewnie sie na L skonczy, bo jednak na zawody nie chce sie pchac z duza krowa, a tez 1 czy 1,5h dobrego XC wytrzymam spokojnie na deczko za malym. Jednak u mnie to tygodniowo na tym rowerze bedzie ze 2,3h pewnie, wiec.. Na obecnym Karakoram, ktory jest zrobiony na wyscigi nie daje rady wiecej niz 3h wytrzymac na jednym wyjezdzie (na maratony musze go troszke przestawiac).

Ale... co j tam gadam :rolleyes: na 186 L powinno byc idealne - a jesli cos nie tak to siodelko do tylu, dluzszy mostek i juz jest super. Co do lawinki - jest jej troche po sklepach zwyklych to mozesz sie przymierzyc..

Mam 186 cm, ujeżdżam Zaskara w rozmiarze L i jest spoko. Sztyca bodajże z 10 mm offsetem, mostek 100 mm. Generalnie muszę nieco pokombinować z pozycją na rowerze ale nic na siłę.

Tak jak wspominał d0cent - najlepiej będzie jeśli przymierzysz się do Lawiny, rozmiar to bardzo indywidualna sprawa, a w dodatku Lawiny kiedyś różniły się od Zaskarów - XL Avalanche'a to była L-ka Zaskara, L to M itd.

Tu masz geo Zaskara i Lawiny.

Sluchajcie dobrzy ludzie :D bede miec na sprzedaz rame i-drive 5 130mm skoku z damperem FOXa w rozmiarze M, do tego mnostwo czesci. Pozniej jak uda mi sie wszystko posprzedawac to pod mlotek bedzie isc rama Zaskara w rozmiarze M z 2006 roku. Bedzie niedlugo wystawione wszystko w dziale gielda, ale moze ktos z was bedzie zainteresowany zanim wystawie :)

Dostaniecie cennik jako pierwsi :) zapraszam niedlugo na dzial gielda, gdzie beda linki ze zdjeciami do allegro

recon solo air 360zl

i-drive 790zl

crossride 2003 270zl

manetki xt 80zl

manetki deore 50zl

hamulce sram 7.0 50zl

przerzutka lx tyl 40zl

przerzutka lx przod 25zl

sztyca race face 27.2 80zl

kierownica gt gieta 25zl

kierownica amoeba gieta 35zl

siodelko skn 35zl

pedaly time z control 80zl

mostek ritchey wcs 100mm 50zl

klamki avid sd7 40zl

continental explorer pro komplet 45zl

schwalbe fast fred 350gr komplet 90zl

korba truvativ firex + suport giga pipe 50zl

Potrzebuje pomocy :( Poszukuje ramy do kupna GT Zaskar Carbon w rozmiarze koniecznie M. U mnie w sklepie u Zuchlinskiego wisi Ska, w summicie rowniez tylko Ski i w tym roku chyba nic wiecej. Na allegro XL i Lka, na ebayu pustki... Ratunku!!! :) Pomocy!!! :)

Sluchajcie :( Bylby ktos zainteresowany kupnem zestawu Zaskar 06 M + Reba SL z 2008 (tyle, ze jezdzona pol roku tylko). Sprzedalbym jako zestaw, bo reba ma sterowke 15cm, a ja do nowej ramy potrzebowalbym wiecej. Chyba ze zna ktos gdzie nabijaja rury sterowe albo ma rebe na wymiane.cena 1400zl

Powiedzcie jak to w końcu jest z tym 3 trójkątem w gt i długością sztycy. Gdzieś kiedyś wyczytałem że sztyca powinna być wsunięta na tyle głęboko aby jej koniec znajdował się poniżej miejsca krzyżowania się górnych rurek tylnego widelca z rurą podsiodłową.

Podobno zdarza się, że przy zbyt krótkiej sztycy ramy w tym miejscu pękają.

Mam zamiar zmienić sztycę i tu pojawia się dylemat - 400 mm i wozić dodatkowe 50 mm rury ;) tak jak do tej pory, czy nie przejmować się i włożyć 350-tke. Wysunięcie sztycy w moim przypadku wynosi 225 mm. Dłuższa sztyca pokrywa trójkąt aż nadto natomiast krótsza nie dochodzi do miejsca krzyżowania się rur.

• 2 tygodnie później...

mój złomek - do zaopiniowania - i zejścia z wagą.

Rajder - waga 90kg.

rama - zaskar team 2005 M (1772g)

koła - MAVIC CROSSMAX XL (około 1887g)

zapinki - mavic (100g)

kaseta - XT (172g)

opona przód - rocket ron evo 2.1 (430g)

opona tył - racing ralph evo 2.1 (450g)

napęd tył: sram x9 (225g)

napęd przód: XT (270g)

korba: XT (900??)

hamulce: Elixir R(238g + 254g)

tarcze: avid 160 (200g)

manetki: X9 (127g+127g)

sztyca: promax carbon (lekka porażka)

siodło: selle gel flow (210g) maks co moje 4 litery wytrzymają

kiera: jakaś lekka alu (165g)

mostek: jakiś light (100g)

amor: marzchi bomber mx comp (1920g)

rogi: ritchey pro (100g)

koszyk: accent tani lekki:)

gripy: piankowe author lekkie

nie zależy mi by komponenty były jakieś superhiper drogie - ale by cena/waga/wytrzymałość były na godnym poziomie.

Aktualnie rower waży około 11kg

Co proponujecie wymienić po kolei:

1. amor ?? jaki fox rl,rlc reba?

2. rogi??

3......

co myślicie?

baza_plikow_2138.jpg

Nie jestem jakimś maniakiem Wagomira, ale faktycznie sporo można by jeszcze urwać:

- w kwestii amora rozważ Manitou. Moja Mineta Absolut MRD 130 mm ze sztywną ośką 20mm waży 1500 gr. Myślę, że Minetka z mniejszym skokiem, albo jakieś R7 pozwoli spokojnie urwać 0,5 kg;

- na rogach spokojnie urwiesz jakieś 40 gr niewielkim kosztem (Boplight). Niestety nie jeżdżę z rogami, więc nie potrafię o nich niczego powiedzieć. Gdybyś jednak chciał pocyzelować, to może Kozak? Trochę jestem skrzywiony na wspieranie rodzimych produkcji, więc potraktuj takie wskazówki z przymrużeniem oka;

- lekkie tarcze Dartmoora to kolejne kilkadziesiąt gram;

- stery, a właściwie kapsel. Nie wiem, jaki masz. Zysk wagowy znikomy, ale nawet ja pokusiłem się na własnoręczne urwanie 5 gr. Radocha niepomierna. Dodatkowe gramy urwiesz na alu śrubie, która tu bez większych obaw może być zastosowana (żeby nie było - raczej jestem prezeciwny stosowaniu śrub aluminiowych. Sam w kapslu używam tytanowej);

- chwyty rozważ nawijane z owijki szosowej. Waga podobna, komfort moim zdaniem większy, trwałość też chyba większa. Jedna owijka szosowa starczy na wiele chwytów. Nawijasz podwójnie, a jak lubisz grubo, to potrójnie;

- nie namawiam do tak ekonomicznie nieuzasadnionych korekt wagi, ale ja pozamieniałem w swoim Thomsonie śruby na tytanowe. Dało to tylko 10 gr, ale czułem jakąś dziwną potrzebę dopieszczenia tego elementu.

- kolejne gramy można urwać na sztycy w części schowanej w ramie - ucinasz pod kątem, w karbonie wiercenie odradzam. Oczywiści zachować należy zdrowy rozsądek - producent określa, ile sztycy musi zostać w rurze.

Tyle od wyleczonego ze sprzętowej anoreksji :) Weź pod uwagę, że w odchudzaniu sprzętu ogranicza Cię trochę Twoja własna waga - 90 kg to wciąż dla niektórych producentów 15 kg przekroczenie progu dedykowanej wytrzymałości.

1. Na amorze liczę około 0,4 kg - i to fakt pierwsza rzecz w którą chcę pójść (FOX RL/RLC lub REBA)

2. Rogi - to nr 2.

3. tarcze w sumie pomysł dobry - i do przemyślenia

4. sztyca - już ucięta - nie przeze mnie - ale tak czekam aż się złamie

5. śruby na tytany - to w dalekiej przyszłości - kasy trzeba na to sporo a zysk wagi nie jest ogromny.

myślę jeszcze by na standardowe opony założyć bez dętek i zalać mleczkiem (koła są UST) tu też byłby zysk jakieś 100g,

Wiem że moja waga dość sporo ogranicza - i tak zbiłem ze 107kg. Stąd padł wybór kół na CROSMAX Xl by wytrzymały moją wagę choć cięższe od crossmaxów xl.

Też nie chcę wydawać wielkich pieniędzy by zejść kilka gram - chce to robić z głową i z raczej większym uzasadnieniem.

Dzięki za sugestie.

A i owszem - rozważam - ale niepełny ghetto - z tego co doczytałem (mogę się mylić) ghetto jest razem z dętką (jej kawałkiem) uszczelniającą - a ponoć na koła UST można zastosować oponę i mleczko w odpowiedni sposób założony bez dętki uszczelniającej - nigdzie jednak nie spotkałem jakiegoś howto jak to założyć wszystko na koło UST - może gdzieś widziałeś?. Nie mniej jednak system z wieloma plusami ale i minusami. Boje się jednej podstawowej rzeczy w całym systemie czyli rozszczelnień przy uderzeniach bocznych na oponę. Prędzej czy później wypróbuje system.

1.szukalbym sztycy carbon (ale moze lepszej jakosci) - zaskar jest baaardzo sztywna rama, co przypuszczam odczuwa Twoj kregoslup...

2.w zyciu przy takiej masie rajdera nie pakowalbym sie w manitou - sam co prawda nie narzekam na te marke (uzywam sx-r, mialem skareby roznych rocznikow, marsa, inne sx'y), ale wazac ponad 20kg mniej;) po pierwsze sztywnosc - zarowno w kwestii skrecania jak i lapania luzow od tarczowek to sprawa nagminna w produktach answer, poza tym trzeba sobie zdawac sprawe, ze ich widelce sa w srodku niemal calkowicie plastikowe! wiec po uno - latwo uszkodzic gwinty i nasady, a po drugie uno :confused: - kazda wieksza awaria oznacza przewaznie wymiane calej czesci (zero pol-srodkow, nikle szanse na zalatwienie sprawy prowizoryczna reperka:( )

dlatego wlasnie - reba/recon albo jakis fox 100ka (ale te maja drozszy serwis - czesci), ew. marcok marathon sl z 03/04r (~1520g), bardzo trwaly widel.

3.detale czesto jak pisze Grabaz - potrafia przemienic charakter calosci roweru.

-Kierownica 140g wcale nie jest duzo drozsza niz 165g (jakis czas temu mozna bylo kupic nowki z jakiegos sklpeu internetowego na allegro - marka ITM 56cm szerokosci - za okolo 35pln) - przy tym wcale nie jest bardziej lamliwa niz ta 165g

-Mostek (bopight,smica, wcs ~110-130g, z tym ze potrafia pekac na obejmie, choc mozna z tym zyc), rogi (boplighty ~~60g, ale przyznac trzeba ze trudno je mocno przykrecic do kier)), sztyca (ec70 ~230g?), fd (przypuszczam, ze sie "ryples" i zamiast 170 podales 270g;) - starsze LX/XT/Deore z rocznikow 00-03 ktorych jest pod dostatkiem w sprzedazy waza po 130g)

-Tarcze Nano mimo wszystko bym odradzal przy tak duzej masie - oszczednosc rzedu 30-40g w porownaniu do np. magura marta (juz nie mowie o sl-kachi, ktore waza po 105g) nie jest warta slabego hamowania, kiepskiego oddawania ciepla (bardzo latwo je spalic), niskiej sztywnosci (skrzywic tez latwo),trudnosci w ustawieniu (trzeba dobrac odpowiednio duzo podkladek - co latwe jest praktycznie tylko w przypadku mocowania zacisku badz gniazda rama/widel na PM) - tak to przewaznie powierzchnia styku z klockiem jest zmniiejszona i hamowanie uposledzone.

-pianki authora sa srednie, boplighty moim zdaniem sporo lepiej leza w dloni i nie obracaja sie, chociaz na pewno ani jedne ani drugie nie beda wazyc tyle co np. bontrager xxx lite. A przy ew. przejsciu na owijke - nie bierz jasnych kolorow! od razu robia sie brudne, strasza kolorem i usyfieniem (czego na ciemnych nie znac;)

-kaseta mam nadzieje na pajaku alu? jesli nie to co najmniej 100g mozna urwac

4. jesli chodzi o opony, to majac juz x-maxy, warto by chociaz sprobowac tublessow...a noz sie okaze, ze dostrzezesz zalety jazdy na niskim cisnieniu . Najlepiej kupic po prostu uzywane oponki UST, ktorych ceny na allegro sa smiesznie niskie (sam mam do opylenia jakbys chcial prawie nowe zielone miski JET S). I jest to niewatpliwie zaleta.... po prostu malo osob jezdzi na tym rozwiazaniu, wiec nie ma az tak duzego popytu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...