kello Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ja mam Recona ustawionego na 130mm w I-drivie 5 i tam to jest maksimum skoku, jakie moze byc. Poprzednio mialem minimalnie wyzszego bombera fr tez 130mm i bylo juz za duzo. Wiec mysle ze do Avalancha tym bardziej bedzie to za duzo. Ale Enduro wcale nie musi miec 130mm... ja mialem zlozone na Zaskarze cos w typie enduro z amorem 100mm (Psylo, pozniej Reba) i dawalo rade wszedzie. Nie tylko skok sie liczy, ale takze w miare krotki mostek, szeroka kiera (ja mialem 80/720), dobre kola i baloniaste opony i dobre hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtom Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam wszystkich! To mój pierwszy post na forum, jak i w grupie. Piszę tu bo jestem w trakcie montowania czegoś na ramie GT (Avalanche 1.0). Kiedyś mając jeszcze jakiegoś komunijnego Mongoosa jeździłem ze znajomym który miał ramę GT, i po kilku krótkich wymianach stwierdziłem że też chcę mieć taki rower. Nie pamiętam jakim osprzętem dysponował ów znajomy, ale w pamięć zapadła mi niesamowita sztywność ramy, i fajna geometria (był to bodaj jakiś Tempest). Później miałem meridę i chociaż ładny kawałek gór na niej zjeździłem to stwierdziłem że to nie marka dla mnie. W końcu udało mi się zakupić lawinę. Teraz chcę złożyć rower w całości "pod siebie". Kupiłem już dośc okazyjnie Avidy Juicy 3. Kolejnym etapem będzie wybór amora do 700zł, napędu (myślałęm o slx-ie) i kół (co myślicie o obrączkach Mavica?). Jeżeli możecie - napiszcie coś o tych częściach i polećcie jakiś sensowny amorek (z tego co tu wyczytałem max 100mm). Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Recon, Reba, Tora... Witamy w klubie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtom Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Widzę że kolega jest fanem Rock Shoxa A wynalazki typu Epicon? Odpadają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Skądże, sprawują się znakomicie. No i przy tego typy sztućcach pozostaje więcej kaski na resztę zabawek Wspomniałeś o SLX, chyba najlepszy wybór jeśli chodzi o cenę/jakość. Na pewno brałbym korbę (stalowo-kompozytowa średnia zębatka) i przerzutkę przednią. Do tyłu można założyć XT, jest teraz aukcja takiej więc jeśli nie przekroczy Twego budżetu to można się skusić. Reszta wg Twego uznania. Powodzenia przy składani Lawinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arkowiec1929 Napisano 26 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Ja posiadam GT Avalanche 2.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtom Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Tak się przyglądam rowerom na ramach GT - one po prostu są ładne ulvgar, dzięki za radę. Pytam o epicona bo wiem że jest tańszy, i chociaż nie jestem w 100% przekonany do suntoura to wydaje mi się że byłby w miare przyzwoity. Moje tereny to góry (Gorce, Pieniny, Beskid Żywiecki) ale zdarza mi się zrobić dłuższą trasę po asfalcie (polecam pętle dookoła Gorców), więc szukam czegoś dość wszechstronnego za rozsądną cenę. Na pewno zależałoby mi na stosunkowo dużej sztywności. Przy okazji, widziałem że d0cent bywa w moich rejonach, więc może uda się kiedyś zgadać na jakąś wyrypę Żółtym szlakiem na Turbacz, zielonym w dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 kajtom: spoko, mam domek w Lubniu, więc w wakacje tam bywam częściej. Poza tym w sezonie co 2 tygodnie zazwyczaj z kumplem uderzamy w Beskid Wyspowy albo Gorce właśnie Jak coś się będzie rodzić po rozpoczęciu sezonu to się odezwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtom Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Ok, w takim razie czekam na kontakt. Może do tego czasu złożę swoją lawinę (+10 do przyjemności z jazdy ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 27 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Tzw. magia trzech trójkątów Wracając do części to spiesz się powoli, szukaj okazji, jeśli się da to nie wykluczaj części używanych zwłaszcza przerzutek (prędzej czy później znów ją zmienisz). Moim zdaniem warto dołożyć do manetek i kupić tańszą przerzutkę lub łańcuch i kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 28 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Hej:) Moja lawinka jest z 2006 roku, pamiętam, że w najwyższej konfiguracji montowano do tej ramy Recona o regulowanym skoku 100-130mm (czyli da radę).... pytanie czy zmieniły się parametry ramy w tym czasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemkoq Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam, pozwolę sobie dołączyć do fan klubu GT, w zeszłym tygodniu przytargałem swoje GT Avalenche 2.0 model z 2009r. Nabijam pierwsze kilometry :-) Pozdrawiam Przemko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 8 Marca 2010 Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 A ja sie pochwale ze zdobylem sprawnosc serwisanta dzis przestawilem Rebe na 100mm i wstawilem do Zaskara a ostatnio Recona na 130 i wstawilem do I-drive'a Ale w gwintowaniu mostkow sprawnosci zdobywac nie chce wiec mostek przeszedl sie dzis do serwisu i bedzie sie naprawiac. Z ciekawostek to kupilem ostatnio ze znizka na wysepce w gdansku do GTka lampkę tylną authora z 0,5 watową diodą, która swieci tak, ze mozna wzrok stracic Witamy w klubie i zapraszamy do nabijania kilometrow i postow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miku Napisano 25 Marca 2010 Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Wiem że to nie dział "sprzedam" ale może kogoś zainteresuje mój gt: aukcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTharnas Napisano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Heyka. Ponieważ planuję zakup Avalanche 1.0, będzie to już drugi w rodzinie . Mam pytanie ponieważ jest on przedstawiany w różnych konfiguracjach sprzętowych i pytanie co jest lepsze, niestety jestem zielony w temacie. A tak w ogóle w trzech sklepach jest inny osprzęt tzn czymś zawsze się różni. Nie powinno być tak że Avalanche 1.0 składa się z tego i z tego i tak powinno być w każdym sklepie ? To takie główne róznice pomiędzy sklepami : Widelec : Rock Shox Dart 3 czy SR MAG-32 Przerzutka tył : shimano deore XT czy Shimano SLX Top- Normal Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emin Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Na rynek polski (polski dystrybutor)Avalki 1.0 przypłynęły z Dartem oraz tyłem XT. Więc być może z MAG i slx to poza dystrybucją polską. Trzeba pamiętać że zdjęcia producenta są na MAG i na stronach sklepów właśnie takie się tam znajdują. --------------------------- mój sklep rowerowy strefasportu.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadu Napisano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Witam serdecznie Przepraszam że tak prosto z mostu spytam. Co powie szanowne grono na GT Transeo 3.0 ? Musze zadecydować. Mam do wyboru model 2009 albo 2010. Przeważnie brykam po asfalcie, utwardzonych drogach. Teren praktyczne w ogóle.Lubię pozwiedzać, pojeździć.Dlatego zdecydowałem się na 28ke. Specyfikacja przykładowa: http://sportzakupy.webdev.pl/Sklep/Comfort--Trekking/2009-GT-Transeo-3-0,2,0,33,439.htm Proszę o opinie. Pozdrawiam Dadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miku Napisano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Osobiście wybrałbym model 2009 ze względu na praktycznie taki sam osprzęt i cenę niższą o prawie 400 zł, kwestia czy będą mieli odpowiedni rozmiar? Za resztę pieniędzy można rower doposażyć w licznik, oświetlenie i inne gadżety. Co do walorów użytkowych to niestety się nie wypowiem, ale wydaje mi się ze w jeździe "krajoznawczej" będzie się dobrze spisywał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Jeśli tylko mają rozmiar to rocznik '09 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadu Napisano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Osobiście wybrałbym model 2009 ze względu na praktycznie taki sam osprzęt i cenę niższą o prawie 400 zł, kwestia czy będą mieli odpowiedni rozmiar? Za resztę pieniędzy można rower doposażyć w licznik, oświetlenie i inne gadżety. Co do walorów użytkowych to niestety się nie wypowiem, ale wydaje mi się ze w jeździe "krajoznawczej" będzie się dobrze spisywał. GT 09 a 10 jak dla mnie różnica w cenie 30 pln... Idę dokładnie prześledzić czym się różnią oprócz koloru. Pozdrawiam Dadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miku Napisano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 GT 09 a 10 jak dla mnie różnica w cenie 30 pln... Sugerowałem się cenami ze sklepu internetowego sportzakupy, którego siedziba mieści się u dystrybutora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadu Napisano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Sugerowałem się cenami ze sklepu internetowego sportzakupy, którego siedziba mieści się u dystrybutora. Naturalnie. Rozumiem to tylko przykładowa stronka, jedna z wielu jakie są na internecie. Pozdrawiam Dadu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kello Napisano 9 Maja 2010 Udostępnij Napisano 9 Maja 2010 Zaskar w nowej konfiguracji zaliczyl swoj pierwszy wyscig i ja swoj pierwszy od poltora roku kondycja nie ta co zawsze ale sila w nodze zostala okazalo sie ze vłki srama 7.0 z czerwonymi wkladkami clarksa sa wystarczajace do zawodow XC z dosc ostrymi zjazdami, o co sie najbardziej balem. A crossride'y z 2003 ktore wydawaly mi sie rachityczne wytrzymaly dzis katowanie zjazdami po korzeniach i dziurach z predkoscia swiatla Brakuje bujania oczywiscie ale fajnie czasem poczuc twardosc Zaskar rulezz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 10 Maja 2010 Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Zaskar rulezz O tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 16 Maja 2010 Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Pochwalony! Po latach romansowania ze stalą wróciłem do pierwszej prawdziwej miłości - GT Tym razem padło na fulla GT I-Drive 5. Niestety przy ubieraniu ramy w fatałaszki zapłaciłem pierwsze frycowe. Nieświadom zaleceń producenta nie odkręciłem flexbone'a przy wkręcaniu suportu i stało się - wygięty na trwałe. Czy macie doświadczenia z wymianą tego elementu, tj.: - czy mogę go sobie dorobić z blachy o nieokreślonej sprężystości? - a może macie namiar na kogoś, kto wykonuje/sprzedaje ten element? Kiedyś na Allegro ktoś sprzedawał takowe wykonane z tytanu. Szukajka w różnych wariantach ustawień podaje rekordy, gdzie temat jest liźnięty, ale jakoś żaden z rekordów nie opisuje mojego "problemu". POSTRO! Gr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.